Digul de la Chiscani, pentru consolidarea căruia s-a muncit vara trecută zi şi noapte, când Dunărea ameninţa să inunde localitatea, este în pericol acum din cauza hoţilor de fier vechi. Aceştia au început să sape la fundaţia digului, după ce au aflat că acolo se află un vechi cablu de alimentare cu energie electrică, ce deservea pe vremuri macaralele care descărcau navele cu materie primă pentru fostul Combinat.
Reprezentanţii Primăriei Chiscani se plâng că nici Poliţia şi nici Jandarmeria nu sunt în stare să stăvilească asaltul grupurilor de rromi asupra acestui obiectiv atât de important pentru securitatea comunei. Mai mult, viceprimarul Nicolae Munteanu spune că unii poliţişti sunt "mână în mână" cu hoţii. "În loc să-i sancţioneze, ei (poliţiştii n.n.) le divulgă identitatea celor care îi reclamă, ca să nu mai aibă nimeni curaj să anunţe Poliţia", ne-a declarat viceprimarul.
Unul dintre cei ameninţaţi de hoţi pentru că a anunţat autorităţile este căpitanul de marină Bogdan Ivănescu. Angajat al Căpităniei Brăila, acesta locuieşte într-un fost oficiu al instituţiei, situat pe malul Dunării, în apropierea amenajării portuare de la Chiscani. Căpitanul Ivănescu spune că rromii au început să sape la baza digului marţi, 22 februarie. "În aceeaşi zi am sunat la 112, ca să anunţ Jandarmeria şi Poliţia despre ce se întâmplă. Nu e de joacă dacă se sapă la fundaţia digului. Când o să crească Dunărea, o să ne trezim inundaţi, atât eu, care locuiesc aici, lângă cheu, cât şi o mare parte din comună, din cauza acestor inconştienţi. Vin câte 15 inşi odată, cu lopeţi, târnăcoape, tuburi de oxigen. Sunt foarte bine organizaţi, sapă şi taie cablurile subterane cu o eficienţă de nu-ţi vine să crezi. În schimb, jandarmii şi poliţiştii care ar trebui să-i prindă nu sunt eficienţi deloc. Vin încoace cu sirenele pornite, hoţii îi aud de la un kilometru şi fug pe câmp, iar domnii jandarm nu se îndură să-şi murdărească ghetele de noroi, aşa că nu mai aleargă după ei. E jalnic ce se întâmplă! Digul ăsta de beton a fost construit de nemţi, când s-a făcut Combinatul, iar acum e distrus de ţigani fără ca nimeni să ia nicio măsură. Poliţiştii zic că e prejudiciul prea mic - o bucată de cablu furată - ca să-i poată băga pe hoţi la puşcărie. Dar când o să ne inunde Dunărea o să mai fie prejudiciul mic!? Au muncit pompierii şi voluntarii din sat astă-vară de s-au spetit cărând saci de nisip, ca să întărească digul, iar acum îi lăsăm pe ăştia să-şi bată joc de munca lor ", spune căpitanul Bogdan Ivănescu. Acesta se plânge că, în loc să-i ancheteze pe hoţi, poliţiştii din Chiscani îl pun pe el să dea declaraţii peste declaraţii, apoi se duc şi le spun infractorilor cine i-a reclamat. "Primesc tot felul de ameninţări, ca să îmi ţin gura, dar n-am cum să tac când văd câtă prostie şi hoţie e în ţara asta".
Primarul Chiscaniului, Ion Crăciun, spune că, dacă digul va fi distrus, n-o să poată aloca bani pentru refacerea lui. "Obiectivul aparţine de «Celhart Donaris», iar Primăria Chiscani nu poate cheltui bani publici pentru reabilitarea unei proprietăţi private. Problema e că nici cei de la «Celhart» şi nici Prefectura Brăila nu sunt interesate să consolideze acest dig. Îl lasă de ani de zile în paragină, iar acum îl mai slăbesc şi hoţii ăştia la fundaţie. Când o veni Dunărea mare, mi-e că o să păţim o mare nenorocire!", ne-a declarat primarul.