Grupul statuar "Traian" din piaţa centrală a fost vandalizat de hoţi. Aceştia au sustras mai multe elemente din bronz aflate pe soclul de piatră, cel mai probabil spre a fi vândute ca materiale neferoase. Isprava a fost descoperită zilele trecute de către municipalitate, care a alarmat imediat Poliţia. De asemenea, a fost sporită paza monumentului devenit de-a lungul anilor un obiectiv turistic reprezentativ pentru oraşul nostru, cu scopul de a salva ce se mai poate din elementele din bronz care, în mod evident, atrag hoţii, mai ales că grupul statuar urmează să intre într-un detaliat proces de restaurare. Nu este prima dată când hoţii atacă monumente istorice, cunoscut fiind faptul că, în urmă cu 4 ani, din Cimitirul "Sf. Constantin" a dispărut bustul din bronz al generalului de divizie de aviaţie Ion Macri.
De câteva zile Poliţia brăileană a demarat o anchetă pentru a-i descoperi pe cei care au furat basoreliefurile din bronz aflate pe partea superioară a soclului unde este aşezat bustul împăratului roman Traian. Alarma a fost dată chiar de către Primărie, care a descoperit grozăvia cu ocazia pregătirilor de renovare a grupului statuar. Basoreliefurile de bronz furate erau încastrate pe soclu şi reprezentau, pe partea din faţă, lupoaica alăptând pe Romulus şi Remus, cu dimensiuni de 20x38 cm, precum şi scene din războaiele daco-romane şi Columna lui Traian pe lateralele soclului, cu dimensiuni de 69x26 cm. De asemenea, au dispărut şi scuturile stilizate aflate chiar în partea de sus a soclului, sub bustul lui Traian, mai puţin armura şi coiful roman aflate pe partea din faţă, elemente care au rămas, totuşi, încastrate în piatra soclului. Au rămas în continuare cele două statui reprezentând un copil însoţit de un adult precum şi bustul propriu-zis al împăratului roman.
"Este dezamăgitor ce s-a întâmplat, pentru că este vorba despre un monument istoric şi, în acelaşi timp, un obiectiv turistic reprezentativ al oraşului Brăila. Paguba nu este mare ca valoare, dar nu aici este problema. Pe baza schiţelor şi fotografiilor pe care le deţinem vor putea fi refăcute acele basoreliefuri, dar, repet, este dezamăgitor un asemenea gest de a fura elemente ale unui monument istoric", ne-a declarat edilul-şef Aurel Simionescu. De asemenea, sursa citată a subliniat că au fost luate măsuri de suplimentare a pazei în zona Pieţei Împăratul Traian, astfel încât să fie evitate situaţii similare pe viitor.
Primăria a lansat procedura de atribuire a lucrărilor de restaurare a grupului statuar
În 1833, edilii Brăilei au construit în centrul oraşului o piaţă cu o suprafaţă de 11 hectare, pe care au botezat-o "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", denumire schimbată de comunişti în "Lenin" şi de revoluţionari în "Împăratul Traian". În 1906, cu ocazia împlinirii a 1800 de ani de la cucerirea Daciei şi a patruzeci de ani de domnie a regelui Carol I, în această piaţă se ridica grupul statuar Traian, operă a sculptorului Tache Dimo-Pavelescu. Trei ani mai târziu, pentru a completa elementele deja existente în piaţă, adică fântâna arteziană şi grupul statuar Împaratul Traian, a fost adăugat un element spectaculos pentru acea vreme, un ceas metalic în stil baroc, cu o înălţime de 10 metri. Revenind la grupul statuar "Împăratul Traian", municipalitatea are în plan restaurarea monumentului, drept pentru care a lansat o cerere de ofertă pentru atribuirea unui contract cu o valoare de aproape 263.000 lei. Modalitatea de desfăşurare aleasă a fost procedura offline, având criteriu de atribuire oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Firmele interesate de acest contract, pe lângă dovada atestării de către Ministerul Culturii şi Cultelor în domeniul restaurare a monumentelor istorice, trebuie să dispună şi de o echipă de conservatori şi restauratori condusă de un inginer sau arhitect cu studii postuniversitare, specializarea reabilitare monumente istorice. Data limită de depunere a ofertelor este 3 decembrie, ora 10.00, acestea urmând a fi deschise două ore mai târziu, la sediul Primăriei.
Reamintim că în primăvara anului 2006, patru brăileni recidivişti, cu vârste cuprinse între 25 şi 43 de ani, au furat din Cimitirul "Sf. Constantin" bustul din bronz al generalului de divizie de aviaţie Ion Macri, întemeietor, în anul 1912, al primei Şcoli Militare de Pilotaj din România. Bustul a fost tăiat, topit şi vândut ca material neferos unor persoane necunoscute. Operă a sculptorului Varo Ionescu, inclusă pe lista monumentelor istorice, bustul a fost creat în anul 1923 şi adus la Brăila în 1993. Operă a aceluiaşi autor, la Brăila se mai află statuia Ecaterinei Teodoroiu, din dreptul Palatului Administrativ. Bustul din bronz al generalului de divizie de aviaţie Ion Macri a fost evaluat, la momentul furtului, la 250 de milioane de lei vechi. Valoarea istorică, de nepreţuit, rămâne însă marea pierdere a Brăilei.