Mai mulţi brăileni suspectaţi că ar face parte dintr-o reţea specializată în furtul de utilaje agricole din ţările europene au fost luaţi pe sus de mascaţi. Ieri dimineaţă, poliţiştii au efectuat şapte descinderi imobiliare în comunele Dudeşti şi Ciocile, ocazie cu care au găsit patru tractoare "John Deere", furate, se pare, din Franţa. Indivizii săltaţi din pat de oamenii legii sunt suspectaţi că ar fi membri ai reţelei care se ocupă cu furtul şi transportul utilajelor agricole din spaţiul european şi comercializarea lor în România. Poliţiştii brăileni au reuşit să destructureze o parte din reţeaua de hoţi de tractoare, însă cercetările continuă pentru identificarea altor membri ai grupării.
Potrivit informaţiilor furnizate de Biroul de Presă al Poliţiei brăilene, în baza unor informaţii obţinute la nivelul IPJ, poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale - Compartimentul Trafic şi Furturi de Autovehicule au desfăşurat cercetări în teren şi au luat urma membrilor reţelei. La propunerea poliţiştilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a solicitat instanţei efectuarea a 7 percheziţii domiciliare. Astfel, ieri dimineaţă, lucrători de la Serviciul de Investigaţii Criminale, de la Poliţia oraşului Însurăţei, Secţia 5 de Poliţie Rurală Viziru şi luptători SIR au dat buzna în locuinţele celor 7 persoane din comuna Dudeşti, satul Tătaru (comuna Dudeşti) şi comuna Ciocile, suspectate că ar face parte din reţeaua de hoţi de tractoare. "În urma efectuării percheziţiilor domiciliare, poliţiştii au găsit 4 tractoare «John Deere», despre care există suspiciuni că ar face parte dintre cele reclamate ca furate dintr-o localitate din Franţa şi pentru care suspecţii nu deţineau documente legale de provenienţă. La sediul Poliţiei au fost aduse pentru cercetări mai multe persoane suspecte şi se continuă verificările pentru stabilirea cu exactitate a situaţiei de fapt şi a traseului pe care l-au avut cele patru tractoare ce au ajuns în localităţile brăilene", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Surse din rândul anchetatorilor ne-au spus că tractoarele în cauză erau deja în funcţiune, pe terenurile agricole din comunele respective. Deocamdată, nu se ştie însă pe unde au intrat tractoarele în ţară, cine le-a introdus şi nici dacă urma să fie vândute la alte persoane. Ieri, utilajele au fost duse la Registrul Auto Român Brăila pentru a fi verificate şi pentru a se stabili cu exactitate provenienţa acestora.
Utilaje agricole furate din străinătate, găsite şi în alte judeţe
Brăilenii nu sunt singurii suspectaţi de furt de utilaje agricole din statele Uniunii Europene, astfel de reţele fiind constituite la nivelul întregii ţări. În primăvara acestui an, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au efectuat 33 de percheziţii domiciliare în Bistriţa-Năsăud şi în judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureş, Argeş şi municipiul Bucureşti. Scopul descinderilor a fost destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de furturi de utilaje din statele europene. Conform procurorilor, în perioada 2008-2011, membrii grupării respective au sustras utilaje agricole şi utilaje de construcţii, pe care le-au transportat în România, falsificând documentele de provenienţă şi prin contrafacerea seriilor de identificare. Utilajele erau apoi vândute la jumătate din valoarea reală a acestora. Valoarea estimată a prejudiciului este de 4.500.000 euro. Atunci, procurorii DIICOT au identificat şi indisponibilizat 50 de astfel de utilaje, acţiunea fiind declanşată ca urmare a cooperării judiciare internaţionale cu autorităţile din Franţa, Italia, Olanda, Grecia şi Ungaria. În acelaşi dosar, în cursul lunii noiembrie 2010, au fost arestaţi şapte inculpaţi, iar în ianuarie 2011 alţi 12 membri ai grupării.
Şi autorităţile din Spania au fost terorizate de traficanţii români de de utilaje agricole. Potrivit presei spaniole, în luna iunie, poliţiştii din Arganda del Rey au arestat 22 de persoane în cadrul operaţiunii "Kerule", anihilând două bande de hoţi români care aveau ca principală activitate furtul de utilaje agricole, în special tractoare şi pluguri de arat. Indivizii au reuşit să fure utilaje agricole de 800.000 de euro. Hoţii transportau marfa în România în camioane de mare tonaj, utilizând facturi false de vânzare-cumpărare.