Câţiva medici americani, aflaţi în Brăila într-un schimb de experienţă, au făcut, ieri, la Spitalul Judeţean - Corp B (Spitalul 3), o demonstraţie de operaţie de histerectomie (îndepărtare pe cale chirurgicală a uterului -n.r.) laparoscopică. Pacientă a fost o brăileancă de 40 de ani.
Iniţial, operaţia de îndepărtare a uterului a fost programată să fie făcută de medicul specialist Iulian Tătaru. Intervenţia s-a dovedit a fi mai dificilă decât se aşteptau, iar doctorul ginecolog Ted Fogwell a preluat funcţia de mâna întâi, realizând intervenţia în stil american, evident, cu ajutorul colegului brăilean.
Nu este pentru prima dată când americanii fac astfel de demonstraţii la Brăila. Este deja al treilea an consecutiv când echipa medicală de peste Ocean vine în municipiu pentru schimb de experienţă. Specialiştii spun că tehnica americană este mai sigură decât cea europeană, mai ales că o intervenţie chirurgicală în State este urmărită atât de avocaţi, cât şi de reprezentanţi ai firmelor de asigurări de sănătate. În orice caz, cadrele medicale brăilene şi-au arătat priceperea şi faptul că sunt gata oricând să treacă de la stilul european la cel american, dacă li se va cere vreodată.
Echipa americană este formată din medicii anestezişti Grady Crosland, Kristina Deason şi James Layton, medicul gastroenterolog - chirurg colon Julie Leverton, medicul radiolog Thomas Johnson, medicul ginecolog Ted Fogwell şi medicul internist şi medicină de familie Camron Nelson. Acestora li se adaugă şi şase medici stomatologi: Kevin Seidler, Jimmy Eubank, Stevan Orser, Brandon Allen, Gary Schwarz şi Jerry Godkin.
Doctorii americani au venit în România prin intermediul Fundaţiei Diaconia. Scopul vizitei este operarea maxilo-facială a 100 de copii cu nevoi speciale, cadrele medicale făcând acest lucru benevol. Cum Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila a încheiat un contract cu Fundaţia Diaconia, în ultimii trei ani au avut loc mai multe astfel de schimburi de experienţă între americani şi brăileni.
"Sunt impresionat de sistemul medical din România. Consider că s-a îmbunătăţit vizibil în aceşti trei ani de când facem schimbul de experienţă. Sunt progrese destul de mari şi cred că avem ce învăţa unii de la alţii. Operaţia pe care o vom face astăzi este o histerectomie laparoscopică", a declarat dr. Ted Fogwell, înainte de intervenţia chirurgicală.
"Există un contract de colaborare între noi şi Fundaţia Diaconia pentru ca ei să implementeze noi tehnici chirurgicale în România. Ideea lor este să-i lase pe doctorii noştri să opereze, iar ei doar să-i asiste. I-au învăţat tehnica", a declarat şi dr. Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.