Mergi la conţinutul principal

Hipodrom plânge după zona selectă care era odată

• Primăria promite că va scoate şi acest cartier al Brăilei din mizeria în care se scaldă la ora actuală • în anii '60 – '70, când a fost construit, Hipodrom era unul dintre cele mai selecte cartiere din Brăila şi chiar din ţară • acum, este năpădit de buruieni, de garduri şi de cotineţe aşezate ilegal pe domeniul public • primarul Dragomir spune că va face ordine, chiar dacă se aşteaptă la reacţii vehemente din partea unor locatari

 

În anii 60, 70 şi 80 , când schiţele de sistematizare dădeau o nouă înfăţişare Brăilei, ansamblul  Hipodrom se impunea ca fiind cea mai selectă zonă de locuit a oraşului, datorită concepţiei moderne în urbanism şi arhitectură, dar şi dotărilor sociale, culturale şi comerciale. Se construia, atunci, foarte mult şi frumos, iar miile de  locuitori din Hipodrom au avut şi privilegiul aleilor  spaţioase, zonelor verzi generoase, dar şi avantajul aplicării în proiectare şi construcţii a unor soluţii inedite, unele unicat, foarte apreciate la nivel naţional.

Exista în acei ani, din partea cetăţenilor dar şi a autorităţilor, o altă atitudine faţă de dotările edilitar-gospodăreşti, de  păstrare a curăţeniei şi îngrijire a spaţiilor verzi. Asta spre deosebire de azi, când închiderea  haotică a balcoanelor şi termoizolarea de prost gust au sluţit faţadele blocurilor, dintre care unele sunt înnobilate cu lucrări de artă monumentală, ascunse acum privirilor de jungla verde a unei vegetaţii sălbatice.

Din păcate, nedoritul atribut de JUNGLĂ este încă de actualitate în multe zone ale Brăilei. Lăudabil este că Primăria a început să scoată la lumină aceste zone. S-a lucrat în Viziru, în Vidin, aşa că, în următoarea perioadă, va veni şi rândul ansamblurilor Hipodrom-Obor să-şi recapete aspectul plăcut de odinioară, după cum ne-a informat primarul Marian Dragomir.

Edilul-şef promite că se va pune ordine în Hipodrom şi Obor, chiar dacă unora dintre locatari nu le va conveni să îşi piardă spaţiile ocupate abuziv pe domeniul public. „Ştim că vom avea o rezistenţă îndârjită din partea celor care confundă domeniul public cu ceva personal şi de neatins... Cunosc de mic cartierul şi este dureros să vezi spaţii verzi sufocate de bălării şi tot felul de amenajări: garaje şi parcări improvizate; grătare şi grădini de legume, locuri  împrejmuite cu plasă de sârmă şi ferecate cu lacăte; depozitarea a tot felul de vechituri, creşterea câinilor. Nu vom ceda, făcând totodată apel la înţelegere şi conlucrare, mai ales din partea  asociaţiilor de proprietari, pentru a intra într-o stare de normalitate  şi civilizaţie urbană”, ne-a declarat Dragomir.

În paranteză fie spus, într-o discuţie cu Ligia Drăgan, directorul Seroplant,  am aflat că „în zona limitrofă şantierului naval, Odesa (Călăraşi IV), acolo unde locatarii au aruncat munţi de gunoaie de-a lungul căii ferate uzinale  iar spaţiile verzi au devenit o bătaie de joc, mulţi cetăţeni au reacţionat violent şi injurios când echipele de lucru au început curăţenia”.

Revenind la cartierele Hipodrom şi Obor, aici  va fi nevoie şi de scule şi utilaje adecvate, în contextul în care un abuziv simţ al proprietăţii a condus inclusiv la blocarea, până lângă zidurile blocurilor, a unor zone unde, Doamne fereşte!, pompierii nu pot pătrunde în caz de incendiu sau cutremur.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro