Hipertensiunea arteriala, boala care nu doare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Hipertensiunea arteriala, boala care nu doare

Hipertensiunea arteriala (HTA) inseamna cresterea presiunii singelui din arterele organismului peste 140/90mmHg. Tensiunea arteriala (TA) tinta este de 130/80mmHg, iar pentru bolnavii de diabet este 120/70mmHg. Adeseori HTA nu determina nici un simptom alarmant. La putine persoane poate produce dureri de cap, tulburari de vedere, singerari nazale. Dar singura modalitate prin care se poate afla cu certitudine daca TA este crescuta este masurarea ei. Cu cit TA este mai mare si se mentine la valori inalte un timp mai indelungat, cu atit creste riscul de accident vascular cerebral si de infarct miocardic. Peste 30% din persoanele cu HTA nu urmeaza tratament, si sanatatea lor este in pericol. Cauzele HTA nu sint pe deplin cunoscute, totusi, urmatorii factori contribuie la aparitia acesteia: excesul de sare din alimentatie, supraponderabilitatea/obezitatea, excesul de alcool, inactivitatea fizica, unul sau ambii parinti cu HTA, anxietatea si efortul mental important. Deoarece HTA este, in majoritatea cazurilor, asimptomatica, un control la medicul de familie este benefic. Vine in ajutor in acest scop actualul program de evaluare a starii de sanatate a populatiei. In functie de valorile TA, medicul poate prescrie tratament antihipertensiv sau poate supraveghea pacientul 3 pina la 6 luni. In acest timp, persoana poate contribui foarte mult la sanatatea proprie modificindu-si stilul de viata. Modificarea stilului de viata se refera la: cresterea progresiva a duratei activitatii fizice pina la 30 min/zi mers alert, ciclism sau inot - se vor evita sapatul si ridicarea greutatilor; scaderea ponderala care, pentru unele persoane, poate aduce la normal TA; slabitul lent si constant (cca 0,5kg pe saptamina) pina la greutatea ideala poate fi benefic pentru sanatate; alimentatia sanatoasa poate ajuta la scaderea colesterolului din singe si la controlul diabetului zaharat; reducerea consumului de sare si a produselor alimentare bogate in sodiu (in circa o luna gustul se adapteaza si alimentele sarate nu vor mai fi agreate); consumul de alcool in limite rezonabile. Oprirea fumatului este o modificare importanta a stilului de viata care nu scade TA, dar reduce semnificativ riscul de infarct miocardic.
Exista multe medicamente eficiente pentru scaderea TA. Scopul tratamentului medicamentos este scaderea progresiva a TA in saptamini sau luni. Medicii incep, de obicei, cu o doza mica, cu unul sau doua medicamente, dupa caz, pot schimba medicamentele pentru a ajunge la valorile tinta ale TA. Singura problema este ca pacientul sa-si ia tratamentul corect, zilnic, in dozele si ritmul prescrise de medic, fara a se lasa furat de ritmul alert al vietii cotidiene si fara a uita ca Hipertensiunea Arteriala nu doare... decit prea tirziu.

dr. Viorica NAUMOV, medic primar medicina generala

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro