Hillary Clinton se gândeşte deja că l-ar putea înfrunta pe Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, prevăzute pe 8 noiembrie, în urma triumfului pe care l-a obţinut în alegerile primare din South Carolina, relatează Reuters în pagina electronică.
Fostul secretar de Stat s-a impus în mod clar, sâmbătă, în faţa rivalului său Bernie Sanders în acest stat din sudul ţării, unde electoratul de culoare a plebiscitat-o cu aproape 90% din voturile exprimate. Clinton s-a impus, de asemenea, în rândul aproape tuturor celorlalte categorii de alegători (femei, bărbaţi, orăşeni, locuitori din suburbii, liberali, conservatori).
Doar tinerii alegători - cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani - şi bărbaţii albi l-au susţinut masiv pe Sanders, a cărui campanie pare să mai încetinească după entuziasmul pe care l-a declanşat în special în rândul tinerilor.
Cu un scor de 73,5% din voturile exprimate la 26%, cât a obţinut rivalul său, fosta Primă Doamnă a reputat cea de a treia victorie din patru scrutine primare şi abordează cu încredere importantul "Super Tuesday" de pe 1 martie.
Acest prim scrutin major din cadrul lungului sezon al alegerilor primare le va permite alegătorilor din 11 state în ceea ce-i priveşte pe democraţi şi 13 în privinţa republicanilor să îşi exprime preferinţele.
Clinton afirmă că încă nu este sigură, în acest stadiu, că va obţine învestitura Partidului Democrat, însă vorbeşte deja despre alegerile de la 8 noiembrie, atacându-l în discursuri pe Donald Trump, favoritul în cursa pentru obţinerea învestiturii Grand Old Party.
"În pofida a ceea ce auziţi, nu avem nevoie să refacem grandoarea Americii. America n-a încetat niciodată să fie mare", a subliniat ea în discursul prin care şi-a revendicat victoria în South Carolina, vizând în mod direct sloganul de campanie al lui Trump - "Make America Great Again".
În tabăra republicană, promotorul imobiliar, o fostă vedetă de reality show, poate aştepta la rândul său, cu încredere, rezultatul Super Tuesday.
Sondajele sugerează că alegerile primare de marţi nu vor modifica dinamica nici în campania democrată şi nici în cea republicană - în care mai sunt în cursă cinci candidaţi, şi anume Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio, John Kasich şi Ben Carson.
Potrivit unei compilaţii întocmite de site-ul Clear Politics, Clinton conduce în intenţiile de vor în statele Alabama, Arkansas (al cărui guvernator a fost soţul ei Bill Clinton la începutul carierei lui), în Colorado, Georgia, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas şi Virginia. Sanders porneşte de pe prima poziţie în statul său, Vermont, în care este senator şi se află cot la cot cu Clinton în Massachusetts (nord-est).
Trump este prezentat ca învingător în Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont şi Virginia. Miza este mai strânsă în Alaska, Minnesota şi Oklahoma - trei state în care care este creditat pe primul loc, dar în care Ted Cruz şi/sau Marco Rubio îl urmează îndeaproape. În Texas, unde este senator, Cruz îl devansează pe Trump, dar şi în Arkansas.
Un duel între actualii doi favoriţi în alegerile primare este perceput ca o înfruntare între Hillary Clinton - care a fost Primă Doamnă (1993-2001), senatoare a New York-ului (2001-2009) şi şefa diplomaţiei americane în primul mandat al preşedintelui Barack Obama (2009-2013) şi care este considerată o exponentă a elitei politice americane - şi o adevărată încarnare a respingerii acestei elite politice, Donald Trump, care se prezintă drept un candidat antisistem şi care nu a fost ales niciodată în vreo funcţie publică.