Mergi la conţinutul principal

Heparina, de negăsit pe piaţă. Spitalul Judeţean susţine că foloseşte Fraxiparină

• criza de heparină s-ar cauza producătorului, care se confruntă cu probleme de fabricaţie • cel de-al doilea producător de heparină existent pe piaţa românească nu poate vinde medicamentul, deşi îl are pe stoc, deoarece se află încă în proces de acreditare la Agenţia Naţională a Medicamentului

 

Heparina - un anticoagulant folosit la toţi pacienţii proaspăt operaţi - se găseşte din ce în ce mai greu pe piaţă, iar Ministerul Sănătăţii recunoaşte discontinuitatea în aprovizionare cu acest medicament. În acest context, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila ne-a declarat că heparina era folosită în ultimă instanţă, cel mai des fiind folosită fraxiparina, iar spitalul ar avea pe stoc acest medicament.

Ministerul Sănătăţii a emis şi un comunicat pe această temă, în care se menţionează că în România doi producători de heparină deţin autorizaţii de punere pe piaţă. “Unul dintre aceştia nu a comercializat până în prezent niciun produs, deşi este înregistrat în CANAMED, deoarece se află în procedură de acreditare GMP la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Cel de-al doilea producător a anunţat la sfârşitul anului trecut că se confruntă cu probleme de fabricaţie, confirmate şi de o alertă rapidă transmisă de Agenţia Medicamentului din Germania. Consecinţa acestor disfuncţionalităţi de producţie a fost retragerea unor serii din Europa, iar urmare a acestei situaţii în mai multe state europene, ca de exemplu Germania, au survenit discontinutăţi în aprovizionare”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit a aceluiaşi document, producătorul cu discontinuităţi de producţie a informat că data probabilă a revenirii pe piaţă este luna aprilie 2019, iar celălalt producător în curs de acreditare are un stoc semnificativ de fiole de heparină în depozite, pe care le poate pune pe piaţă începând cu a doua jumătate a lunii februarie, imediat ce se finalizează procedurile. “Până la acea dată, conform SER, există un stoc de 67.000 de fiole heparină care pot fi redistribuite în funcţie de necesităţi”, se mai menţionează în comunicat. Ministerul Sănătăţii şi Compania Unifarm au identificat soluţiile pentru aducerea, în perioada imediat următoare, a unei cantităţi de 100.000 fiole prin procedura de autorizare pe nevoi speciale.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila nu se simte lipsa, deocamdată, a heparinei, deoarece ar exista înlocuitoare. “Este lipsă de heparină de la sfârşitul anului, pentru că nu se mai găseşte la producător, dar avem alte anticoagulante care  înlocuiesc heparina. Nu e obligatoriu să avem heparina. Avem Clexane, Fraxiparină care, în general, înlocuiesc. Nu se simte lipsa heparinei pentru că nu o foloseam prioritar”, ne-a declarat managerul SJU, Delia Râşnoveanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro