Mergi la conţinutul principal
A scăpat de coşmarul finanţării

HC Dunărea, liber la victorii

• clubul a primit bugetul pe anul fiscal 2019, iar jucătoarele sunt cu banii la zi • conducerea explică punct cu punct cum sunt cheltuiţi banii clubului • în vestiar nu există cuvântul “baraj” • la HC Dunărea există un sistem piramidal, iar clubul şi-a propus să-şi creeze propria pepinieră

 

Clubul brăilean cu cele mai multe prezenţe pe prima scenă a sporturilor de echipă pe plan naţional, cu cele mai multe participări însoţite de rezultate notabile în plan european, HC Dunărea a traversat în acest sezon cea mai critică perioadă de la înfiinţare. De la titlul de vicecampioană a României obţinut în campionatul 2016-2017, cea mai valoroasă performanţă din istoria clubului, HC Dunărea a ajuns să se lupte pentru menţinerea în Liga Florilor. George Caranica a fost preşedintele clubului şi atunci, şi acum. Iar acesta a spus, într-o conferinţă de presă, că totul a plecat de la blocajul finanţării echipei de către Curtea de Conturi, declinul începând chiar din perioada în care HC Dunărea se lupta pentru medalia de argint. Lucrurile în plan financiar s-au rezolvat, iar acest lucru s-a reflectat în faptul că HC Dunărea şi-a asigurat serviciile unuia dintre cei mai valoroşi antrenori români, Aurelian Roşca. De la venirea lui Roşca la Brăila,   HC Dunărea a obţinut 20 de puncte şi se află pe un drum ascendent în clasament. Clubul are acum un buget mai mare pentru că şi cheltuielile sunt altele faţă de sezoanele precedente. La HC Dunărea s-a creat un sistem piramidal, au fost alcătuite grupe de baby handbal, minihandbal, junioare IV şi Junioare III, dar a fost înscrisă şi o echipă în campionatul Diviziei A. HC Dunărea a făcut un parteneriat cu LPS Brăila, în urma căruia toate handbalistele junioare pot evolua la formaţia satelit. HC Dunărea II a devenit pepiniera echipei din Liga Naţională, iar jucătoare precum Ştefania Epureanu, Iasmina Ichim au debutat deja în primul eşalon. Şi, în curând, Vrabie şi Coteţ pot face pasul spre prima echipă.

 

“Perioada neagră este depăşită”

 

Preşedintele HC Dunărea consideră că iubitorii handbalului brăilean trebuie să cunoască realitatea, că trebuie să afle motivele reale ale acestei perioade mai puţin dorite de la HC Dunărea: “Din cauza modificărilor legislative, începând cu luna martie şi până în decembrie 2017, clubul de handbal nu a primit finanţarea de la Primăria Brăila şi Consiliul Judeţean, iar din acest motiv am înregistrat datorii faţă de jucătoare, fapt ce a condus la depunerea de memorii şi la crearea unei imagini nefavorabile clubului pentru viitoarele transferuri. Vara trecută trebuia să pregătim sezonul 2018-2019. Dar în perioada în care celelalte cluburi realizau transferuri de jucătoare, aici mă refer la perioada cuprinsă între sfârşitul de an 2017 - începutul anului 2018, HC Dunărea se confrunta cu probleme de natură financiară, fapt ce a dus la imposibilitatea realizării transferurilor de top propuse, în special din cauza lipsei de încredere în stabilitatea financiară a clubului. Antrenorul principal Florentin Pera nu a mai dorit continuarea colaborării pentru sezonul 2018-2019. În situaţia creată, doar antrenorul Dumitru Berbece a acceptat să vină la Brăila şi, cu el pe banca tehnică, am început sezonul competiţional 2018-2019. Însă, în ciuda realizărilor pe care Berbece le-a avut pe plan sportiv, la nivel de antrenor, între tehnician şi echipă s-a creat un blocaj. Am încheiat colaborarea cu Berbece, în momentul în care HC Dunărea acumulase un singur punct după 8 etape disputate. Începând cu etapa a 9-a, am semnat un contract cu Aurelian Roşca şi la primul său meci ca antrenor principal am câştigat partida cu Măgura Cisnădie, ocupanta locului trei din sezonul anterior. Din clipa aceea şi până la momentul actual HC Dunărea a acumulat 20 de puncte, cu victorii în faţa unor echipe precum SCM Craiova, câştigătoarea cupei EHF de anul trecut, Corona Braşov sau Gloria Bistriţa. Putem spune că din punct de vedere sportiv, la nivel de Liga Florilor, perioada neagră este depăşită”.

 

Antrenorul Aurelian Roşca a schimbat faţa echipei

 

HC Dunărea şi-a asigurat din etapa a 9-a a turului Ligii Naţionale serviciile unuia dintre cei mai valoroşi antrenori români din handbalul feminin, Aurelian Roşca. Din momentul sosirii acestuia la Brăila, HC Dunărea a avut o ascensiune semnificativă în clasament, iar dacă lotul va fi valid din punct de vedere medical, poate să evite fără probleme barajul de menţinere în acest eşalon.

“În primul rând este foarte important faptul că jucătoarele sunt cu banii la zi şi este de apreciat că au avut înţelegere faţă de problemele cu care s-a confruntat clubul. Puteam obţine un rezultat bun la Cisnădie, dar am avut două jucătoare importante accidentate, Munteanu şi Shutska. Ne aşteaptă o perioadă decisivă, fiecare meci va fi tratat ca o finală şi cu lotul valid putem să ne îndeplinim obiectivul. Am parafat deja câteva transferuri importante pentru sezonul următor şi ne-am mai dori două jucătoare, cu care suntem în discuţii avansate”, ne-a declarat Aurelian Roşca.

 

Alina Vătu: “La noi în vestiar nu există cuvântul «baraj»“

 

Golgetera echipei brăilene şi a Ligii Naţionale de handbal feminin, Alina Vătu, îi asigură pe brăileni că atât ea, cât şi colegele de echipă sunt decise să menţină HC Dunărea în acest eşalon. “La noi în vestiar nu există cuvântul «baraj». Ne aşteaptă, într-adevăr, o perioadă grea de trei jocuri, dar noi suntem decise să o trecem cu bine. Ne dorim ca în continuare finanţatorii şi suporterii să fie alături de noi şi vom încheia campionatul acolo unde ne dorim”.

 

Sistem piramidal la HC Dunărea

 

Încă de la finalul anului 2017, HC Dunărea şi-a stabilit o strategie de promovare a tinerilor din municipiul şi judeţul Brăila, prin crearea unei piramide. În vara anului 2018, au luat naştere echipele: de Divizia A - înscrisă în eşalonul secund al ligii naţionale, prin semnarea unui protocol cu LPS Brăila, de junioare III – formată exclusiv din sportivii proprii, iar grupele de junioare IV, minihandbal şi baby handbal existau deja. Toate cursurile de pregătire de la clubul HC Dunărea susţinute de profesori cu înaltă calificare sunt gratuite.

“Toate cheltuielile generate de participarea la competiţii a tuturor echipelor (Liga Naţională, Divizia A, junioare III, Junioare IV, minihandbal şi baby handbal) este susţinută exclusiv de către club, fără perceperea de taxe. Pentru a putea desfăşura activitatea pe toate categoriile de vârstă, având un număr de peste 250 de junioare înscrise, am cooptat în staful tehnic trei antrenori care coordonează echipele de junioare, unul pentru echipa de Divizie A şi unul pentru echipa de Ligă. În decembrie 2017, Adunarea Generală a aprobat dezvoltarea secţiilor clubului, în sensul înfiinţării echipei de Divizia A, prin cooptarea unui antrenor valoros, Cristian Preda, până de curând secundul lotului de tineret al României şi a unor jucătoare de perspectivă din cadrul LPS Brăila. Clubul are ca personal tehnic şi administrativ un preparator fizic, un kinetoterapeut, un maseur/asistent medical, un contabil şi un organizator de competiţii, un director tehnic. Întreaga activitate de la HC Dunărea este coordonată de Adunarea Generală şi Consiliul Director, care sunt formate din membrii susţinători, plătitori de cotizaţie, neremuneraţi”, a explicat George Caranica, preşedintele HC Dunărea.

 

Nu există restanţe la salariile jucătoarelor şi nici debite faţă de furnizori

 

Sursa citată a spus că după aprobarea bugetului pe anul fiscal 2019 jucătoarele sunt cu salariile la zi şi că nu există debite faţă de furnizori. Caranica a explicat şi care au fost motivele care au stat la baza acordării unui buget mai mare decât cel anterior.

“Bugetul acordat clubului HC Dunărea asigură finanţarea corespunzătoare a acestuia până la finalul anului 2019. Referitor la Bugetul clubului pentru anul fiscal 2019, menţionăm că acesta nu este cu mult mai mare decât cel aprobat pentru anul fiscal anterior (diferenţa de 200.000 lei), dacă avem în vedere următoarele: cheltuiala cu contractele de activitate sportivă şi de personal reprezintă aproximativ 80% din bugetul total al clubului. Anul trecut, impozitarea contractelor de activitate sportivă se făcea la norma de venit, astfel clubul plătea impozite către Bugetul de stat în valoare de 100.000 lei pe an. Pentru acest an fiscal, impozitarea se realizează la venit real, clubul achitând aproximativ 700.000 lei taxe şi impozite. În cuprinsul bugetului pe acest an, peste 800.000 lei sunt venituri din surse proprii. În ultimii patru ani, veniturile din surse proprii au crescut procentual, de la 5% în anul 2016, până la 20% din total buget pe anul 2019. Această creştere se datorează planului de marketing al clubului şi comunicarea prin care am reuşit să atragem alături de noi foarte mulţi parteneri din mediul privat. Dacă scădem taxele şi impozitele plătite către bugetul de stat, mai mari de 7 ori decât anul trecut, şi veniturile proprii crescute anul acesta, în suma totală de 1,5 milioane lei, constatăm că bugetul este de 3,5 mil. lei, adică aproximativ 745.000 euro. Bugetul clubului pentru acest an fiscal este de aproximativ 1.060.000 euro, iar alte cluburi din Liga Naţională de handbal au un buget de 3,5 mil. euro - CSM Bucureşti - Secţia de Handbal, 1,4 mil. euro Rm. Vâlcea”, a declarat George Caranica.

 

Liniile bugetare aprobate la HC Dunărea

 

Preşedintele clubului brăilean a vorbit în continuare despre liniile bugetare: “În cuprinsul bugetului avem următoarele linii bugetare: Cheltuielile cu personalul şi contractele de activitate sportivă reprezintă 80% din bugetul total al clubului, în condiţiile în care, în anul 2019 avem două echipe cu sportivi remuneraţi (ligă şi divizie) un număr total de 43 de persoane remunerate dintre care 40 sportivi şi antrenori şi 3 persoane Tesa. Cheltuieli cu primele. Acestea se acordă în special pentru echipa de divizie pentru victorie şi egal. Mai sunt cheltuielile cu chiriile sportivilor, iar acestea se achită doar pentru sportivii de divizie care nu locuiesc în Municipiul Brăila, care sunt cazaţi de club la internatul Liceului cu Program Sportiv Brăila sau la Hotel Sport. Alte sume de bani sunt destinate taxelor către Federaţia Română de Handbal. Conform regulamentelor stabilite de FRH, se achită taxa de participare şi cele pentru transferuri. Mai sunt cheltuieli cu arbitrajele şi organizarea de jocuri, cu menţiunea că echipa gazdă are obligaţia să achite integral toate costurile de arbitraj, conform baremului stabilit de FRH, în condiţiile în care, cumulate, echipele HC Dunărea Brăila au, per total, un număr de 35 de meciuri organizate pe teren propriu. Clubul achită integral toate cheltuielile legate de masă şi cazare, pentru toate echipele înscrise în campionat, atunci când acestea evoluează în deplasare. Sunt 35 de deplasări în diferite oraşe din ţară, inclusiv deplasări lungi cum sunt cele de la Baia Mare, Zalău, Oradea, Cluj, care se realizează pe cale rutieră pentru toate echipele, inclusiv la meciurile amicale. Mai sunt cantonamentele de pregătire, care, de asemenea, sunt asigurate de club pentru toate echipele”.

 

Cheltuielile cu bunuri şi servicii, cumulat de 63.000 lei

 

În lista de cheltuieli intră şi secţiunea denumită “furnituri”, aceasta referindu-se la achiziţionarea a trei dulapuri metalice pentru depozitarea echipamentelor şi materialelor sportive, care vor fi amplasate în cabinetul medical, cât şi un fişet metalic pentru arhiva clubului. Sunt alocate fonduri pentru transportul intern al personalului delegat care trebuie să efectueze deplasări în ţară către FRH, pentru întâlnirile cu sportivii şi impresarii. “Menţionăm că FRH solicită decontarea de către clubul aparţinător a deplasării sportivilor care sunt convocaţi la loturile naţionale de tineret, cadete şi junior”, a subliniat Caranica. HC Dunărea nu dispune de un mijloc propriu de transport, de asemenea, sunt alocate sume pentru cheltuielile cu poşta, telefonul, faxul, internetul. Mai sunt cheltuieli pentru rechizite, consumabile, materiale şi servicii cu caracter funcţional - în care sunt incluse - apa pentru hidratarea sportivilor la antrenamente şi jocuri, cartuşe pentru imprimantă, rechizite, printuri, având în vedere dimensiunea la care a ajuns clubul. Conform legii, personalul angajat are dreptul la diurnă pentru deplasări în interes de serviciu - 7.000 lei pentru 12 luni.

Există o linie bugetară în care sunt incluse serviciile medicale asigurate pentru recuperarea fizică a sportivilor accidentaţi, cât şi procurarea de materiale sanitare şi susţinătoare de efort pentru echipa de ligă şi divizie. Clubul are în plan achiziţionarea de turnicheţi care vor fi instalaţi la intrarea în Sala Polivalentă Brăila, pentru a moderniza procesul de achiziţie a biletelor (on line) şi accesul la meciurile care se dispută în Sala Polivalentă. De asemenea, clubul va achiziţiona calculatoare pentru personal, în acest moment existând un singur computer. Cheltuiala va fi exclusiv realizată din fonduri proprii.

“În sezonul competiţional actual, am recurs la achiziţionarea de echipament nou doar pentru echipa de Liga Naţională, echipa de divizie utilizează echipamentul refolosit de la echipa de Liga Naţională din sezoanele anterioare. Intenţionăm în anul 2019 să achiziţionăm echipament pentru echipa de divizie, cât şi pentru echipa de ligă, dar şi pentru junioarele III care vor intra în competiţiile oficiale. Cheltuielile de protocol, prezentare, promovare şi marketing - pliante, afişe stradale, promovare media - ziare, spot radio, promovare facebook, contract reprezentant marketing sunt susţinute doar din fonduri proprii”, explică preşedintele HC Dunărea.

 

Desfiinţarea postului de director executiv, o economie de aproximativ 93.000 lei

 

“Pentru a putea asigura finanţarea acestui proiect, ţinând cont de impredictibilitatea asigurării finanţării clubului, Adunarea Generală a Asociaţilor a decis în decembrie 2017, desfiinţarea postului de director executiv, fiind astfel făcută o economie de aproximativ 93.000 lei, o treime din întreaga cheltuială salarială cu echipa de divizie. Precizăm că, în conformitate cu organizarea interioară a clubului, conducerea este asigurată de Adunarea Generală a Asociaţilor, Consiliul Director şi preşedintele executiv. Toţi aceştia sunt neremuneraţi şi sunt plătitori de cotizaţie. În urma analizei făcute de Adunarea Generală, concluzia a fost că salariul directorului era o cheltuială inutilă, deciziile clubului erau luate în mod exclusiv de Consiliul Director şi Preşedinte. Reprezentarea clubului în relaţiile cu terţi a fost făcută de preşedintele clubului împuternicit de Consiliul Director”, a mai explicat Caranica.

 

Anul acesta se împlinesc 22 de ani de la înfiinţarea HC Dunărea

 

Clubul HC Dunărea Brăila este înfiinţat în anul 1997 şi din anul 2006 se află în Liga Naţională. Pe prima scenă a handbalului feminin românesc, gruparea handbalistică de la Dunăre a obţinut rezultate remarcabile. Pe plan internaţional a debutat cu un succes notabil, în ediţia 2007-2008 a ajuns în semifinalele  Challenge Cup, fiind eliminată în acest penultim act al competiţiei de VFL Oldenburg din Germania. Per total, de când a promovat în Liga Naţională, HC Dunărea a avut 9 participări în cupele europene.

Pe plan intern, clubul brăilean de handbal feminin a cucerit două medalii de bronz în ediţiile 2008-2009 şi 2013-2014. HC Dunărea a ocupat locul al patrulea în ediţia 2015-2016 a Cupei României şi tot pe aceeaşi poziţie a încheiat aceeaşi ediţie de campionat, un loc ce i-a permis să joace, în sezonul 2016-2017, în EHF Cup. Însă cea mai mare performanţă a echipei HC Dunărea a fost titlul de vicecampioană naţională în campionatul 2016-2017. Şi, cu toate că s-a confruntat cu probleme financiare în sezonul 2017-2018 al Cupei României, a cucerit medalia de bronz.

HC Dunărea este o asociaţie sportivă, înfiinţată de membrii fondatori Primăria Municipiului Brăila şi Consiliul Judeţean Brăila, împreună cu alţi membri susţinători. Membrii fondatori şi susţinători, conform statutului, au obligaţia de a plăti o cotizaţie anuală. Spre deosebire de alte asociaţii sportive, la care Primăria Municipiului Brăila şi Consiliul Judeţean Brăila nu sunt asociaţi şi astfel nu au un drept asupra palmaresului clubului şi asupra strategiei sportive, finanţarea este făcută în baza unor proiecte reglementate de lege şi se încearcă inducerea în eroare cu privire la modalitatea de finanţare a sportului brăilean.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro