• blocajul finanţării impus de Curtea de Conturi este unul dintre factorii care au dus la decăderea echipei HC Dunărea, a spus într-o conferinţă de presă George Caranica, preşedintele clubului de handbal • acesta dă asigurări, totuşi, că situaţia a intrat deja pe făgaşul normalităţii • clubul nu mai are niciun fel de datorii, iar credibilitatea este în creştere • noul antrenor, Aurelian Roşca, spune că echipa de senioare este în creştere şi că va urca în clasament • sunt discuţii avansate cu FRH pentru înfiinţarea unul Centru Olimpic sau Centru de Excelenţă la Brăila
Ieri la prânz, la sediul clubului HC Dunărea de la Sala Polivalentă a avut loc o conferinţă de presă în cadrul căreia George Caranica, preşedintele grupării handbalistice brăilene, a prezentat motivele pentru care echipa pe care o conduce traversează un sezon slab. Din partea clubului brăilean au mai participat vicepreşedintele Marian Neta, antrenorul principal Aurelian Roşca şi două dintre jucătoarele importante din acest moment, Alina Vătu, care este şi căpitanul formaţiei brăilene, şi Elena Dache. “Eu cred în această echipă care creşte de la zi la zi sunt convins că vom face lucruri frumoase împreună”, a spus antrenorul Aurelian Roşca la început, astfel că evenimentul de la Sala Polivalentă s-a desfăşurat într-o atmosferă de optimism. Asta deşi s-au prezentat o serie de factori care au influienţat parcursul echipei în acest an, iar efectele se vor mai resimţi un timp.
Preşedintele clubului HC Dunărea a argumentat cu exemple clare motivul care a dus la acest recul. De la titlul de vicecampioană a României, cea mai valoroasă performanţă din istoria clubului, HC Dunărea a ajuns să se lupte pentru menţinerea în Liga Florilor. George Caranica a fost preşedintele clubului şi atunci şi acum. Iar acesta a spus că totul a plecat de la blocajul finanţării echipei de către Curtea de Conturi, declinul începând chiar din perioada în care HC Dunărea se lupta pentru medalia de argint.
“În 2017, HC Dunărea a cucerit medaliile de argint, cea mai mare performanţă din istoria clubului, dar tot în acel an au început şi problemele. Un control al Curţii de Conturi a considerat nelegală finanţarea echipei de handbal, iar în aceste condiţii Primăria Brăila şi Consiliul Judeţean nu au mai putut sprijini clubul cu bani. Trebuie menţionat faptul că nici legislaţia în vigoare atunci nu era clară în acest sens. Astfel că jucătoarele care aveau să câştige titlul de vicecampioane ale României nu şi-au primit drepturile salariale pe lunile martie, aprilie, mai, iunie. Noi le-am explicat că se fac eforturi pentru deblocarea situaţiei, dar cum timpul trecea în defavoarea noastră, ele şi-au depus memorii la Federaţia Română de Handbal. Am luat măsuri de precauţie, ştiind că unele jucătoare vor să plece, am căutat soluţii pentru a avea în continuare un lot compatibil cu Liga Florilor. A venit antrenor Florentin Pera, am adus şi handbaliste dar nici acestea nu au fost plătite până la finalul anului şi ele la rândul lor au depus memorii la Federaţie. Abia în noiembrie s-a deblocat situaţia la Consiliul Judeţean, iar pe 28 decembrie 2017 şi Primăria putut lua în calcul finanţarea clubului de handbal. Cu toate că în primele şase etape nu am putut miza pe şase handbaliste importante, în mandatul lui Pera HC Dunărea a câştigat medalia de bronz la Cupa României. Dar problemele financiare cu care s-a confruntat, după ce Curtea de Conturi a considerat nelegală finanţarea, a afectat clubul. Florentin Pera a plecat, la fel au procedat şi o serie de jucătoare. Noi am căutat din nou soluţii, am discutat cu multe handbaliste valoroase, care la început au spus că vin la Brăila, apoi după câteva zile ne-au anunţat că au decis să se transfere la alte formaţii. Toate restanţele financiare au fost plătite şi cu toate acestea la începutul campionatului 2018-2019 am tratat cu patru cinci antrenori, dar numai Dumitru Berbece a acceptat să vină la Brăila. Între timp, după multe discuţii, am reuşit să ne asigurăm serviciile lui Aurelian Roşca, un antenor care doreşte performanţă”, a explicat George Caranica.
Preşedintele clubului brăilean de handbal spune cu optimism că lucrurile au intrat pe un făgaş bun, unul care să facă din HC Dunărea un club credibil aşa cum a fost până la această perioadă critică. Sursa citată spune că are încredere în actualul lot şi că, având stabilitate financiară, linişte şi susţinere din partea spectatorilor, HC Dunărea poate reveni în elita handbalului feminin românesc.
Centru de excelenţă sau Centru olimpic la Brăila
Tot cu acest prilej, Caranica a spus că Brăila poate deveni un pol important al handbalului juvenil şi că deja discuţiile dintre clubul brăilean şi federaţia de specialitate pentru formarea la Brăila a unui Centru de excelenţă în handbal sau a unul Centru olimpic de handbal sunt într-un stadiu avansat. Iar demersurile clubului brăilean sunt susţinute şi de administraţia locală.
De asemenea, după echipele de junioare IV şi Junioare III, HC Dunărea va înfiinţa echipe de junioare I şi II.
“Treptat, ne refacem credibilitatea în toate sferele. Suntem în discuţii cu Federaţia pentru un Centru de excelenţă sau Centru olimpic la Brăila, unde vor veni jucătoare din mai multe oraşe ale ţării şi se va forma o nouă generaţie valoroasă de handbaliste. De asemenea, HC Dunărea este printre puţinele cluburi din România care au echipă în Divizia A şi echipe de junioare IV şi III, iar din vară ne dorim şi echipe de junioare I şi II. Vrem să ne creăm propria pepinieră de jucătoare. Şi avem un atu important, la HC Dunărea niciun copil nu plăteşte taxă pentru pregătire”, a punctat Caranica.
Aurelian Roşca: Eu cred în această echipă, în potenţialul ei
“Am preluat echipa în noiembrie într-o situaţia dificilă, dar am reuşit să câştigăm două meciuri şi am fost foarte aproape de rezultate bune în ale două jocuri. Eu cred în această echipă, în potenţialul ei, însă trebuie să avem răbdare, mai avem un meci din tur şi un retur întreg. Însă avem nevoie de sprijinul brăilenilor, noi ne dorim ca la Polivalentă să vină 2000 de spectatori nu 2000 de judecători. Eu consider că nivelul handbalului din Liga Florilor este unul foarte ridicat”, a declarat cu acest prilej antrenorul Aurelian Roşca.
Marian Neta: “Echipa de Divizia A să devină pepiniera formaţiei de senioare
“Am înfiinţat echipa de Divizia A dar rezultatele ei contează mai puţin, această formaţie are în componenţă jucătoare de 17 şi 18 ani care trebuie să crească, iar vârfurile să ajungă la Liga Florilor. Vom derula în continuare un proiect cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret pentru dezvoltarea handbalului juvenil, cel care poate deveni pepiniera echipei de senioare HC Dunărea”, a fost remarca făcută de profesorul Marian Neta, vicepreşedintele clubului de handbal.