Harta spitalelor călcate de procurorii anticorupţie în 2016 cuprinde zece unităţi sanitare. Anchetele au vizat medici şi manageri, în unele dosare sunt verificate achiziţiile făcute la suprapreţ, altele au fost deschise după ce pacienţii au reclamant că li s-a cerut mită pentru operaţii.
Bucureştiul conduce în clasamentul spitalelor vizate de anchete ale procurorilor anticorupţie în 2016. Nereguli au fost sesizate la şase unităţi sanitare: Floreasca, Malaxa, Institutul Ana Aslan, Institutul Oncologic, Spitalul Sfântul Ioan şi Spitalul Militar. Cu excepţia celui din urmă, toate verificările au fost legate de achiziţii la suprapreţ sau dirijate preferenţial, contra unor sume de bani.
Radu Alexandru Macovei a condus Spitalul de Urgenţă Floreasca în perioada în care a fost utilată Unitatea Specială pentru tratarea pacienţilor cu arsuri. DNA îl acuză că a cumpărat la suprapreţ echipamentele medicale. Peste 6 milioane de lei este prejudiciul.
Şeful Secţiei de Chirurgie Reparatorie este şi el pus sub acuzare.
Fostul manager al Spitalului de Urgenţă Sfântul Ioan este judecat pentru că ar fi primit peste jumătate de milion de lei mită pentru un contract cu unitatea sanitară.
Foştii şefi ai Institutelor "Ana Aslan" şi Oncologic sunt condamnaţi, în primă instanţă, la câte trei ani de închisoare cu suspendare, pentru fapte similare.
Ancheta de la Malaxa este abia la început. DNA verifică toate achiziţiile făcute de unitate în ultimii ani.
Harta este completată cu patru unităţi din ţară. Fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa este judecat în două dosare, pentru contracte atribuite ilegal. Situaţia este similară la Spitalul Municipal Tecuci. La Motru, acuzaţiile sunt că fostul şef a făcut angajări ilegale. La Spitalul de Neurochirurgie Iaşi, patru angajaţi au fost judecaţi pentru că cereau bani pentru analize.