Aceste harti criminogene exista, si cu ajutorul lor politistii au reusit sa arunce dupa gratii numerosi infractori. Daca in cazul furturilor, oamenii legii au reusit sa imparta orasul pe zone si sa stabileasca care cartiere sint cele mai predispuse acestor fapte, in privinta infractiunilor comise cu violenta nu s-a putut crea o astfel de harta intrucit acestea sint sporadice. Totusi, din datele prezentate in buletinele de presa ale Politiei, dar si ale Jandarmeriei rezulta ca, de-a lungul timpului, cele mai mari probleme au fost semnalate in cartierele Radu-Negru si Viziru. Aici au iesit in evidenta, mai mult ca in oricare alta parte, scandalurile urmate, sau nu, de vatamari corporale si tineri ce aveau asupra lor cutite sau alte obiecte contondente. La fel de tulburi sint apele si in cartierele Calarasi IV, Buzaului si Obor. In oricare dintre aceste zone, practic cele mai singeroase din Braila, exista grupari ce actioneaza sub comanda unor personaje cunoscute ca facind parte din lumea interlopa. Desi nu vorbeste despre acestea folosind vreunul din termenii "gasti de cartier" sau "grupari interlope", Politia recunoaste, pentru prima data, ca ele exista. "Exista grupuri de tineri care deranjeaza ordinea publica in anumite zone din oras, dar care se afla in atentia politistilor care actioneaza pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale. Ei au fost sanctionati contraventional de fiecare data cind au fost depistati. Mai mult, s-au solutionat foarte multe dosare cu privire la infractiuni comise de acesti tineri, care se afla acum pe rolul instantelor de judecata. O parte dintre ei au fost arestati preventiv sau chiar condamnati", a precizat subinspector Jenel Sogor, purtator de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Braila.
Din umbra, cartierul Lacu Dulce este stapinit de Stanel Corbu; cartierele Viziru si Radu-Negru sint controlate de banda fratilor Costica si Ghita Buricea; fratii Buricea si Haret isi proclama suprematia si in Brailita, Vidin si Pisc; in Ansamblul Buzaului legea este facuta de cei din gasca fratilor Ciocan; iar zona Varsatura este sub comanda lui Radu Bogateanu, zis "Romica". Cartierele Obor, Hipodrom si o parte din Chercea, precum si Piata Concordia au fost controlate, pina de curind, de Mihai Vincler. La ora actuala se poate vorbi despre o lupta intre gruparile rivale din lumea interlopa, care vizeaza suprematia asupra acestei zone, ce a izbucnit la scurt timp dupa arestarea liderului. Mihai Vincler a ajuns intr-o inchisoare din Italia, la sfirsitul lunii trecute, dupa ce a fost extradat in vederea executarii a noua ani de inchisoare. La aceasta pedeapsa a fost condamnat de un tribunal italian, care l-a gasit vinovat de savirsirea infractiunilor de proxenetism, instigare la prostitutie si instigare la trecere ilegala a frontierei.
Furturile din autoturisme predomina in Obor, Hipodrom si Piata Mare
Daca pentru aplanarea unor conflicte izbucnite intre grupuri de tineri jandarmii au fost solicitati sa intervina, de cele mai multe ori, in cartierele Viziru, Radu-Negru, Obor si Hipodrom, alte locatii si-au cistigat renumele pentru alte fapte. Multe dintre sesizari vizeaza zona institutiilor de invatamint, dar si zonele marginase ale orasului, unde se gasesc societati comerciale mari, acestea fiind preferatele hotilor.
La nivelul IPJ Braila hartile criminogene se refac zilnic, in functie de infractiunile ce se comit de la o zi la alta. Orice fapta penala inregistrata apare pe harta sub forma unei cerc sau patrat colorat, fiecare infractiune fiind reprezentata de o alta culoare. Practic, orasul este impartit in 10 zone de actiune, divizare ce nu are legatura cu potentialul criminogen, si acolo unde se observa ca predomina un anumit gen de fapte se suplimenteaza activitatile, pe linia respectiva. In acest mod au fost destramate grupuri de tineri specializati in furturi, ce actionau in anumite zone din oras. Hartile criminogene i-au ajutat pe politisti sa puna mina pe cei care au terorizat zona B-dului Dorobantilor, batind orice record in ceea ce priveste numarul de locuinte sparte intr-o singura zona. La capitolul furturi din autoturisme au cistigat detasat cartierele Obor si Hipodrom si zona Piata Mare. De asemenea, s-a stabilit ca in zonele cu case predomina furturile de animale si mai putin cele din autoturisme sau alte bunuri din locuinte. "Cu ajutorul acestor harti au fost identificate foarte multe grupuri de tineri ce se ocupau cu furturile din autoturisme, locuinte sau societati comerciale si care actionau intr-o anumita zona din oras. Lor le-au fost intocmite dosare penale, ce au fost inaintate instantei, cu propuneri legale. In zonele in care s-au semnalat abateri grave de tulburare a ordinii si linistii publice s-a suplimentat numarul de patrule, astfel incit interventia in cazul in care sintem sesizati despre o fapta se realizeaza in doar 2-3 minute", a mai precizat subinspector Jenel Sogor, purtator de cuvint al IPJ Braila.
Hartile criminogene se intocmesc si pentru judet si se actioneaza pentru combaterea infractiunilor folosindu-se aceeasi “reteta” ca si in municipiu.
Mai multi politisti, mai putine infractiuni
In ultimul an, au fost suplimentate patrulele de siguranta publica (auto si pedestre) atit in municipiu, orasele Oanca, Faurei si Insuratei, cit si in judet. Acest lucru a fost posibil datorita faptului ca au fost incadrati zeci de politisti veniti de pe bancile scolilor de profil, dar si pentru ca IPJ Braila a fost dotat cu inca 60 de autoturisme. La ora actuala, in judet exista 40 de Posturi de Politie, cu cite 3 - 4 agenti la fiecare post, sau chiar mai multi in comunele mari. In fiecare dintre cele 10 zone din oras exista un politist de proximitate, care are program zilnic cu publicul. In plus fata de patrulele ce actioneaza zilnic, dupa un plan bine stabilit, 24 de ore din 24 exista si o patrula care intervine la apelurile de urgenta 112. In ultimul an s-au intensificat actiunile preventive pe linia abaterilor de la normele de convietuire sociala (Legea 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice), combaterii actelor si faptelor de comert ilicit (Legea 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale licite) si asigurarea pazei (Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor).
Comparativ cu anul 2005, bilantul infractiunilor inregistrate de IPJ Braila a inregistrat o scadere semnificativa la capitolul infractiunilor grave savirsite cu violenta. In timp ce in urma cu doi ani au fost comise 305 de astfel de fapte, anul trecut numarul acestora s-a injumatatit, ajungind la 151. Si in cazul furturilor s-au obtinut rezultate bune, acestea scazind de la 697, la 578. Daca aceste rezultate sint imbucuratoare, nu acelasi lucru poate fi zis si in ceea ce priveste capitolul arme albe. Bilantul pe anul 2006 arata ca 274 de persoane au fost depistate cu cutite, bite, sabii sau alte obiecte confectionate special pentru taiere sau lovire. Dintre acestea, 202 persoane au fost descoperite in municipiu, iar restul in judet, cu preponderenta in zona societatilor comerciale cu profil discoteca sau cafe bar.
Violenta din scoli a atins cote alarmante
Politia Comunitara Braila atrage atentia asupra delincventei juvenile care se manifesta in incinta sau in preajma unor institutii de invatamint. "Deocamdata, in responsabilitatea noastra intra doar patrularea in zona scolilor. In citeva zile, pina la inceputul lunii mai, se va desfasura o sedinta a Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica in cadrul careia se vor delimita clar zonele din municipiu ce intra in competenta Politiei Nationale, a Politiei Comunitare si a Jandarmeriei. Dupa ce vom avea clar un sector din municipiu unde vom asigura ordinea si linistea publica vom avea o imagine de ansamblu asupra delincventei din zona respectiva. Deocamdata, avem o imagine destul de clara asupra violentei din scoli care capata, uneori, aspecte alarmante. Probleme foarte mari sint in scolile 23 si 32, din Obor, unde vin sa invete si elevii scolii nr. 9, din Lacu Dulce, care acum este in reconstructie. Intre cei din Obor si cei din Lacu Dulce apar conflicte ce degenereaza destul de des in agresiuni. Probleme mai mari sint si la Scoala nr. 8, la Liceul "Progresul", Grupul Scolar "Anghel Saligny" si la Liceul de Chimie. La aceste institutii de invatamint ne confruntam des cu batai intre gasti rivale, elevi turbulenti, persoane a caror prezenta nu se justifica in incinta scolii, fumat in incinta scolii si alte astfel de aspecte negative", ne-a spus Traian Jipa, directorul Politiei Comunitare Braila.
Potrivit acestuia, de la inceputul anului in curs, agentii comunitari au aplicat 131 de sanctiuni, din care 54 avertismente, in scoli sau in apropierea lor. In baza Legii 61/'91, ce stabileste sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire si a ordinii si linistii publice, s-au aplicat 31 de sanctiuni, in valoare totala de 2.150 lei. In baza Hotaririi Consiliului Judetean nr. 95/2003, ce sanctioneaza faptele care tulbura grav activitatea educativa, ordinea publica si bunele moravuri in institutiile de invatamint, s-au dat 46 de amenzi, in valoare totala de 3.600 lei.