Candidatii de la Liceul Economic "P. S. Aurelian", insotiti de directorul scolii, prof. Anicuta Bartoc, isi impartaseau parerile fericiti. "A fost beton, mai usor de atit nu se putea. Am scris foarte bine si ne asteptam la note bune". Foarte incintati de subiectele extrase au fost si candidatii de la Grupul Scolar "Brancusi". "A fost destul de usor, ne-am descurcat. La subiectul al doilea, la comentariu trebuia sa scrii ceva, dar nu stiu ce se intimpla daca parerea ta nu coincide cu cea a profesorului. Trebuia sa ai vocabular ca sa scrii. La partea a doua, daca stiai regulile de realizare a unui text de opinie puteai sa te descurci foarte bine". Alti citiva elevi de la clasa a XII-a A de la "Brancusi" au spus ca a fost foarte bine, ca au scris, chiar si cei care nu au invatat basmul sperau sa ia un cinci sau un sase si sa treaca examenul.
Din pacate, un candidat provenit din seriile anterioare a fost eliminat din examen pentru tentativa de frauda. Persoana respectiva avea asupra sa telefonul mobil, fapt ce contravine prevederilor metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Inspectoratului Scolar. Acelasi document explica faptul ca in metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat, la intrarea in fiecare centru de examen, la inceputul fiecarei probe, candidatii sint invitati sa-si depuna toate obiectele personale, inclusiv telefoanele mobile, in pungi de material plastic, pe care se inscrie un numar. Posesorul obiectelor primeste un jeton pe care este inscriptionat acelasi numar, astfel ca la sfirsitul probei candidatul reintra in posesia bunurilor sale. Pentru ca nu a respectat aceste reguli, candidatul de la "Istrati" a fost eliminat din examen.
Subiecte accesibile
La prima parte candidatii au avut de lucrat pe o poezie de Nichita Stanescu, "Nedreptate", la subiectul al doilea trebuia sa-si exprime opinia in legatura cu un text de Eugen Lovinescu, "Timpul se schimba. Trebuie sa ne schimbam si noi cu dinsul", iar la partea a treia trebuia sa realizeze un eseu despre un basm cult, "Harap alb", de Ion Creanga.
"Partea a III-a a fost chiar rezonabila, subiectele au fost accesibile, usor de tratat. La partea I au avut o poezie destul de dificila, ca sa se poata descurca trebuia sa fi avut experienta, sa fi citit, sa stapineasca un anumit limbaj, dar cu atentie puteau rezolva cerintele. Partea a doua solicita stapinirea unor tehnici de argumentare. Trebuia sa fie atenti sa nu faca greseli de exprimare, gramaticale. La partea a III-a eseul era structurat, copiii au avut reperele date, la indemina. Daca tratau subiectele cu atentie, se puteau lua note bune. Pericolul a fost sa nu se detensioneze prea tare candidatii, pentru ca au vazut un subiect usor la partea de eseu. Cine a parcurs materia poate sa ia usor nota sase. Pentru note mari trebuia atentie la partea I, dar subiectele nu erau de nerezolvat", a spus profesoara Marioara Novac de la Liceul Pedagogic.
Luni, pe 1 iulie, candidatii vor da proba obligatorie a profilului. Pe 2 iulie se vor sustine o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii, iar pe 3 iulie sustin proba scrisa sau practica, la alegere din celelalte arii curriculare. Rezultatele preliminare se vor afisa pe 5 iulie, in aceeasi zi urmind sa se depuna si contestatiile. Pe 9 iulie se afiseaza rezultatele finale.
Promovabilitate 99,97% la proba orala de limbi moderne
* 52% dintre candidati au luat note peste 9.00 si 35% note maxime
La proba orala de limbi moderne s-au inscris 3.228 de candidati, dar s-au prezentat numai 98,17%. Dintre cei 3.169 prezentati, a picat un singur candidat de la Grupul Scolar "Anghel Saligny" la limba engleza, adica promovabilitatea a fost de 99,97%.
La limba engleza s-au prezentat 2.145 de candidati si au promovat 2.144, adica 99,95%. La celelalte limbi moderne, franceza, germana si limba rusa promovabilitatea a fost 100%. La franceza s-au prezentat 897 din 914, la limba germana s-au inscris 50 si s-au prezentat toti atitia, iar la limba rusa din 85 inscrisi s-au prezentat 77.
S-au obtinut si foarte multe note mari, 52% dintre candidati au luat note peste noua, iar 35% au luat note maxime. Note intre 5.00 si 5.99 au obtinut 10% dintre candidati, note care oricum nu-i ajuta foarte mult, pentru ca promovarea bacalaureatului se face cu medii peste 6.00.