Reporterii cotidianului nostru, care au insotit echipa de inventariere pe parcursul acestei actiuni, au putut constata la fata locului harababura care domneste in policlinica. Cabinetele medicale concesionate sau inchiriate sint amestecate cu ambulatoriile de specialitate, fara nici o logica de organizare. Spre exemplu, intre doua cabinete particulare de chirurgie infantila si de chirurgie este "ratacit" ambulatoriul de chirurgie infantila al Spitalului Judetean de Urgenta. Acest amalgam de cabinete particulare si "de stat" creeaza suspiciunea unei concurente neloiale, lucru recunoscut si de surse din cadrul policlinicii. Totodata, programul ambulatoriului de chirurgie infantila afisat pe usa cabinetului este putin credibil, avind in vedere ca este cu incepere de la ora 7.00. Este putin probabil ca la ora mentionata sa fie gasit medicul la cabinet, tinind cont si de faptul ca in timpul inventarierii, desi programul de lucru nu se sfirsise, usa era incuiata.
Ambulatoriul de ortopedie al Spitalului Judetean de Urgenta, care avea in componenta cabinetul de consultatii si sala de tratament, a fost "vaduvit" de cea din urma, care a fost concesionata. In consecinta, in cabinetul de consultatii a fost improvizata si o sala de tratament, in care nu incap doua persoane. Introducerea in "sala de tratament" a pacientilor adusi pe targa constituie un adevarat tur de forta pentru personalul de pe Ambulanta. Pe de alta parte, exista cabinete particulare carora le-au fost concesionate si cite doua-trei spatii, desi nu exista o justificare practica.
Avind in vedere ca de consultatiile acordate de ambulatoriile de specialitate beneficiaza cei care au calitatea de asigurat al CJAS, cum se explica numarul mare de cabinete de stomatologie si de chirurgie, ceea ce ar insemna ca asiguratii nu au alte afectiuni. Pe de alta parte, se creeaza un paradox: in conditiile in care este un numar foarte mare de cabinete stomatologice, in Braila, la ora actuala, nu exista un cabinet de stomatologie pentru urgente.
Modul in care au fost concesionate aceste spatii ridica semne de intrebare: serveste interesele contribuabililor la asigurarile de sanatate sau pe ale celor care au privit procesul de concesionare ca pe propria afacere?
Desi, scriptic, doar trei spatii din policlinica figurau ca fiind libere, echipa de inventariere a identificat sase spatii in care preconizeaza sa infiinteze si alte ambulatorii de specialitate.
Potrivit declaratiei directorului CJAS, dr. Mariana Tarachiu, inventarierea acestor spatii a fost facuta in scopul organizarii serviciilor medicale de specialitate in ambulatoriu.
Dupa inventarierea fiecarui spatiu in parte, s-a constatat o mare dezordine in amplasarea si in modalitatea de concesionare a acestor spatii, potrivit consilierului judetean, membru al Comisiei de Sanatate din cadrul Consiliului Judetean, dr. Anisoara Nedelcu.
Directorul general al DSP, dr. Lucica Scutaru, a spus ca in spatiile neocupate vor fi infiintate cabinete de specialitate pentru disciplinele deficitare si cu adresabilitate mare catre asigurati. "DSP va inainta propuneri catre Consiliul Local Braila, pentru infiintarea unor cabinete de ambulatoriu pentru specialitatile cardiologie, neurologie, ginecologie, urologie etc.", a declarat directorul DSP.