Haos total pe tema facturilor la apa de ploaie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Haos total pe tema facturilor la apa de ploaie

• cazul lui Mihail Stafidă, brăileanul care a câştigat în două instanţe procesul cu Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila privind modul în care i s-a facturat apa de ploaie, încă face “valuri” pe scena politico-administrativă • primarul Marian Dragomir şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, au comentat, ieri, modul în care CUP “Dunărea” calculează facturile la apa de ploaie şi susţin că încă nu au primit o informare oficială • Chiriac chiar a vorbit despre tragerea la răspundere a directorilor care erau pe funcţii când s-a realizat contractul Companiei cu cetăţenii • de cealaltă parte, preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă susţine că liderii administraţiei nu ştiu cum să iasă basma curată din toată această poveste

 

Scandalul privind facturile “umflate” la apa de ploaie se amplifică la Brăila, cel puţin la nivelul declaraţiilor politice, ca urmare a cazului Mihail Stafidă, un cetăţean care a câştigat în două instanţe procesul cu Compania de Utilităţi Publice “Dunărea”, pentru modul în care i-a fost facturată apa pluvială. Mai exact, primarul Marian Dragomir şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, au susţinut, ieri, o conferinţă de presă comună în care au precizat că încă aşteaptă lămuriri de la conducerea Companiei privind varianta oficială asupra modului în care s-a calculat apa de ploaie în ultimii trei ani. Aceştia vor să afle dacă situaţia brăileanului Mihai Stafidă este unică şi în cazul în care nu este aşa, să stabilească vinovaţii şi metoda prin care problema poate fi remediată.

“Din informaţiile pe care le deţin şi documentele anexate până în prezent, greşeala respectivă este doar în cazul acestei persoane şi a altora care nu au declarat suprafeţele. Am solicitat celor de la CUP Dunărea să facă o verificare pentru a fi identificate şi alte astfel de posibile situaţii. Urmează să primim o informare în acest sens. Totodată, am solicitat CUP Dunărea ca în acest caz să îmi prezinte o informare privind data aprobării regulamentului după care ei funcţionează, data la care au fost schimbaţi indicatorii şi procentele prin care se calculează valoarea pe care o încasează de la cetăţeni pentru apa de ploaie şi toate persoanele responsabile în decursul timpului pe diferite paliere. Am cerut acest lucru pentru a vedea cine sunt cei care vorbesc şi nu şi-au făcut treaba la momentul respectiv. Aşteptăm documentul scris de la CUP Dunărea şi după aceea discutăm pe documente, pe informarea pe care trebuie să mi-o prezinte. La următoarea conferinţă de presă v-o fac publică”, a declarat Dragomir.

Primarul a refuzat să facă prea multe comentarii pe acest subiect, precizând că au mai fost situaţii care la început au inflamat spiritele şi ulterior realitatea s-a dovedit cu totul alta. Edilul-şef a mai punctat că după această informare, în funcţie de concluzie, dacă se va constata că s-a greşit modalitatea de calcul în cazul mai multor persoane, va solicita recalcularea tuturor valorilor şi pedepsirea celor vinovaţi.

“Formula de calcul a fost votată în Adunarea Generală de la ADI Dunărea, din ce ştiu eu în anul 2013, cred că în unanimitate, de reprezentanţii tuturor Unităţilor Administrativ - Teritoriale din Judeţul Brăila. Formula de calcul fiind votată în baza unui aviz favorabil emis de ANRSC şi a unui document primit de la Asociaţia Română de Standardizare. Au avizat acel contract la care instanţa de judecată a găsit o clauză de neconstituţionalitate. Acesta a fost şi motivul pentru care am solicitat CUP Dunărea ca în cazul unor daune privind clauza de neconstituţionalitate să îi cheme în garanţie ca terţi, pe cei care au dat avizul la acel moment, pe un contract neconstituţional”, a mai adăugat Dragomir.

 

Chiriac vrea demisii la CUP

De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, a afişat o atitudine ceva mai agresivă la adresa directorilor CUP Dunărea, precizând că deşi actualul manager Silviu Mangiurea nu ocupa această poziţie în momentul în care s-a stabilit forma contractului Companiei cu cetăţenii, mulţi dintre subordonaţii acestuia erau pe aceleaşi fotolii. Din punctul acestuia de vedere, o parte ar trebui sancţionaţi, chiar demişi.

“Eu vă spun că sunt doi directori la CUP Dunărea care în 2013 tot directori erau. Şi nu cred că directorul CUP de la acea vreme, a făcut el formula de calcul sau a luat buletinele meteo. Haideţi să-i vedem şi pe ceilalţi care sunt sub director, care ştiau toate speţele respective şi care acum se ascund ca puii de potârniche prin sediul CUP Dunărea. Eu sper ca domnul Mangiurea să găsească vinovaţii. Şi vă spun că şi dumnealui poate fi vinovat moral dacă nu ia decizii foarte drastice şi foarte corecte în folosul cetăţenilor, ca cei doi - trei directori care erau şi în 2013 şi care au stat la efectuarea formulei de calcul, ţinând cont că nu au buletinul meteo sau cantităţile respective, să plătească efectiv toate sumele către cetăţeni şi să fie daţi şi afară. Că vorbim doar despre manageri, dar în spatele lor se află o echipă. Sper ca şi Direcţia Juridică să îşi facă treaba, pentru că sumele trebuiau recuperate de direcţia aceasta. Nu se duce managerul în instanţă. Dacă domnul Chiriţă a ştiut, înseamnă că a fost părtaş. Dar «Dumnezeu să îl ierte!», nu vorbim de morţi decât de bine. Dar mai sunt directori în cadrul CUP în momentul de faţă care tot directori erau în 2013. Sper ca domnul Mangiurea să facă o analiză foarte drastică, să găsească vinovaţii să îi dea şi afară. Cu astfel de oameni nu putem să mergem mai departe!”, a declarat Chiriac, fără însă să pronunţe vreun nume concret.

 

Liberalii insistă pe eliminarea taxei şi vin cu alte acuzaţii la adresa CUP

Tot ieri au susţinut o conferinţă de presă şi liberalii brăileni care, în frunte cu preşedintele Alexandru Dănăilă, au precizat că nu renunţă la ideea eliminării taxei pe apa de ploaie, astfel că vor propune reluarea proiectelor de hotărâre pe această temă în proximele şedinţe ordinare de CLM şi CJ. Totodată, Dănăilă a punctat că primarul Marian Dragomir, care este preşedinte al asociaţiei ce coordonează activitatea CUP “Dunărea”, la fel şi şeful CJ, Francisk Chiriac, membru în ADI “Dunărea”, încearcă să găsească soluţii pentru a “ieşi mai puţin şifonaţi din acest scandal care se învârte exclusiv în jurul unor membri PSD”. Potrivit liberalului singura soluţie corectă, normală şi legală este cea decisă de instanţă în cazul lui Mihai Stafidă: recalcularea facturilor pentru apa de ploaie pe ultimii 3 ani şi returnarea sumelor constatate ca încasate suplimentar.

Dănăilă a mai subliniat că nici până în prezent, deşi două instanţe i-au dat dreptate, brăileanul Stafidă nu are facturile recalculate de către cei de la CUP Dunărea, ceea ce este inadmisibil.

“În urma acestei hotărâri judecătoreşti la sediul partidului nostru au început să vină zilnic 50 - 60 de persoane care primesc prima cerere pe care trebuie să o formuleze către CUP «Dunărea» pentru recalcularea acestor facturi. Sunt deja câteva sute de persoane care au mers cu cererea de la noi la CUP Dunărea şi aşteaptă ca în zilele următoare să primească un răspuns, când li se va recalcula această factură”, a declarat Dănăilă, cu precizarea că în paralel, membrii PSD din asociaţiile de proprietari au început o campanie prin care încearcă să îi sperie pe brăileni că dacă vor cere recalcularea facturilor, rezultatul va fi unul negativ şi vor avea de plătit mai mult. Liderul liberal a ţinut să mai puncteze că şi cei de la CUP Dunărea evită să le răspundă celor care se duc la sediul lor pentru recalcularea facturilor, făcându-se presiuni pe această temă privind posibile repercursiuni.

Dănăilă a anunţat că a reuşit să convingă cetăţenii să vorbească public despre aceste nereguli şi că, începând de săptămâna viitoare, va avea invitaţi în conferinţele de presă oameni care vor să îşi spună nemulţumirile faţă de situaţii concrete care vizează Compania de Utilităţi. De asemenea, acesta a mai precizat că şi Primăria, Consiliul Judeţean şi instituţiile din subordine plătesc apa de ploaie, astfel că suspectează nereguli la plata facturilor şi în această privinţă.

Mai mult, liberalul susţine că membrii PNL din CLM vor veni în curând cu un proiect de hotărâre prin care baza de date a Primăriei privind suprafeţele care sunt impozitate la nivelul municipiului, atât pentru persoane fizice, cât şi persoane juridice, să fie pusă la dispoziţia CUP Dunărea pentru a fi folosită la  recalcularea facturilor din anii trecuţi. Dănăilă susţine că în prezent Compania a început o campanie prin care le solicită cetăţenilor să îşi declare suprafeţele locuinţelor pentru recalcularea facturilor, iar această procedură nu este tocmai una corectă, însă alternativa pe care o propune PNL, da.

Preşedintele PNL Brăila a mai punctat că i-au fost aduse la cunoştinţă mai multe “abuzuri” ale Companiei. Unul se referă la faptul că deşi există scări de bloc cu apartamente ce au apometre montate pe scară, nu li se permite facturarea individuală printr-un contract între Companie - Asociaţie - Client. De asemenea, că şi cetăţenii unde s-au montat apometre inteligente au reclamat probleme.

“Sunt 6 asociaţii de proprietari care au reclamat deja că după prima lună de utilizare a acestor apometre inteligente, consumul general, deci nu pierderile pe scară, ci apa care a intrat în asociaţia de proprietari, ca medie lunară a ultimilor ani a crescut cu peste 40%. (...) E acelaşi sistem de măsurare a cantităţii de apă. Dacă tu ai avut în 2015 - 10 mc într-o lună, în 2016 - 11 mc, în 2017 - 9 mc, nu se poate ca după ce ai montat aceste apometre în aceeaşi lună a anului calendaristic să îţi crească cu 40% consumul! Aşa că trag un semnal de alarmă cu privire la această practică a celor de la CUP «Dunărea» şi vreau să îi întreb dacă ei pentru cantitatea de apă extrasă din resursele naturale ale ţării au contorizare prin aceeaşi modalitate ca la aceste blocuri? Sau ei au contorizare separată?! În concluzie, cei de la CUP «Dunărea» sunt obligaţi să recalculeze facturile cetăţenilor. Au încasat nişte bani ilegal pe ultimii 3 ani. Dacă nu vor face lucrul ăsta noi vom sprijini toţi oamenii care vor să acţioneze în instanţă CUP pentru recuperarea sumelor. Şi se vor adăuga şi cheltuieli de executare”, a conchis Dănăilă, cu precizarea că sumele care ar trebui restituite se ridică la aproximativ 4 milioane de euro pe un an pe tot judeţul.

Precizăm că, liberalii au început să îşi promoveze mesajul privind oferirea de consultări juridice gratuite celor care vor să acţioneze Compania în instanţă pentru recalcularea facturilor la apa de ploaie, prin mesaje lipite la Asociaţiile de proprietari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro