Haos la început de an şcolar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Inspector general demis, elevi fără manuale, şcoli fără autorizaţii sanitare

Haos la început de an şcolar

• noul an şcolar bate la uşă, însă sistemul de învăţământ brăilean nu pare pregătit să îşi primească elevii • încă nu se ştie cine va fi noul inspector şcolar general, după ce Canciu a fost demis, noaptea, prin fax • din sursele noastre, 7 candidaţi “râvnesc” la fotoliul de şef al ISJ Brăila, printre care şi adjunctul Dan Gheorghiţă • dincolo de scandalul demiterii celor 13 şefi de inspectorate, pe 11 septembrie, când va suna primul clopoţel, elevii de clasa a V-a vor găsi pe bănci doar “celebrul” manual de Sport • Ministerul Educaţiei s-a gândit să suplinească lipsa manualelor pentru clasa a V-a cu un “îndrumar” care, culmea, nici el n-a ajuns deocamdată în teritoriu • o altă problemă gravă o reprezintă lipsa autorizaţiei sanitare, jumătate dintre şcolile din Brăila funcţionând fără avize

 

Haos în învăţământ! Noul an şcolar bate la uşă, însă la Brăila, şi nu numai, sistemul de educaţie se confruntă cu o serie de probleme. Inspectorul şcolar general Cătălin Canciu a fost demis şi, pe 4 septembrie, este obligat să “elibereze” postul câştigat, de altfel, prin concurs. Încă nu se ştie cine va fi numit de minister în locul său, însă, din informaţiile noastre, 7 candidaţi “râvnesc” la fotoliul de şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, printre care şi inspectorul adjunct Dan Gheorghiţă. O problemă devenită deja “tradiţie” o reprezintă criza manualelor. După criza de anul trecut care a “lovit” elevii de liceu, anul acesta, elevii de clasa a V-a vor primi pe 11 septembrie doar manualele de Sport (şi Religie, cult romano-catolic), iar pentru restul materiilor ministerul a hotărât ca profesorii să se descurce cu un îndrumar, un “Super Manual” care încorporează toate materiile de la clasă, dar care n-a ajuns nici până acum în teritoriu. Iar problemele nu se termină aici. Respecând din nou “tradiţia”, şi în acest nou an şcolar o grămadă de unităţi de învăţământ din Brăila vor funcţiona fără aviz sanitar, jumătate dintre şcoli fiind în această situaţie, potrivit unui raport al DSP Brăila. Îngrijoraţi de realitate şi de lipsa de reacţie, reprezentanţii elevilor critică superficialitatea cu care Ministerul Educaţiei tratează începerea noului an şcolar. 

 

Şapte candidaţi “vânează” postul lui Canciu

Vineri, pe 18 august, la ora 22.30, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a emis un ordin de revocare din funcţie a inspectorului şcolar general Cătălin Canciu şi a altor 12 inspectori din ţară, ceea ce a declanşat un adevărat scandal în sistemul de învăţământ. Canciu a fost demis în baza unor motive legate de “întârzieri de termene”, adică nu ar fi trimis la timp documente solicitate de minister, motivaţii demontate însă punct cu punct de acesta într-un articol publicat de cotidianul nostru.

Luni, pe 21 august, pentru posturile celor 13 inspectori se căutau deja înlocuitori, după ce pe site-ul MEN a apărut un anunţ privind organizarea unei selecţii pentru ocuparea funcţiilor rămase “vacante”. Redactorii noştri au încercat să afle cine s-a arătat interesat să preia conducerea ISJ Brăila şi au făcut în acest sens o solicitare Ministerului Educaţiei. Un reprezentant al instituţiei ne-a comunicat faptul că s-au înscris 7 candidaţi, însă nu ne-a oferit şi numele lor, motivat de faptul că dosarele sunt încă în proces de evaluare. A promis însă că, în zilele următoare, va fi făcut public numele noului inspector şcolar general de la Brăila, odată cu lista celorlalţi 6 candidaţi.

Pe surse, am aflat că pentru fotoliul de şef s-a înscris şi actualul adjunct de la ISJ Brăila, Dan Gheorghiţă, fapt confirmat de acesta din urmă. “Da, m-am înscris pentru postul de inspector şcolar general pentru că vreau să continui munca începută în urmă cu doi ani”, ne-a declarat Gheorghiţă.

Remintim că pe 4 septembrie intră în vigoare ordinul de revocare din funcţie şi la acea dată încetează mandatul lui Canciu. Aşa cum a afirmat în mai multe rânduri, Canciu îşi va căuta dreptatea în instanţă. Până se va da o sentinţă în cazul său, actualul inspector şcolar general se va întoarce la catedra sa de geografie de la Liceul de Arte “Hariclea Dareclee”.

 

Elevii de clasa a V-a vor începe şcoala doar cu manualul de Sport

Problemele legate de distribuirea manualelor în şcoli au devenit deja o “tradiţie”. Deşi se ştie dintotdeauna că şcoala începe în septembrie, cumva, Ministerul pare să fie luat mereu prind “surprindere”. Dacă anul trecut elevii din ciclul superior al liceului nu aveau toate cărţile la începutul cursurilor, anul acesta este rândul colegilor mai mici, de clasa a V-a, să se confrunte cu această situaţie. Ministrul Liviu Pop a spus că s-a ajuns aici din cauză că nu s-au soluţionat la timp contestaţiile depuse de edituri în cadrul licitaţiilor pentru manuale.

Potrivit informaţiilor date de reprezentanţii ISJ Brăila, la 11 septembrie, copiii din primul an de gimnaziu vor avea pe bănci doar “celebrul” manual de Educaţie Fizică şi Sport şi pe cel de Religie, dar numai acela pentru cultul romano-catolic. Manualul de Sport, aşa cum este el publicat pe site-ul manuale.edu.ro, cuprinde şase capitole, şi anume: organizarea activităţilor motrice, dezvoltarea fizică armonioasă, capacitatea motrică, discipline sportive, igienă şi protecţie individuală şi comportamente şi aptitudini.

Cât priveşte asigurarea procesului de predare la materiile de bază, precum româna sau matematica, ministerul a venit cu o soluţie “miraculoasă”: “Super Manualul” de 289 de pagini. Acesta este de fapt un îndrumar pe care profesorii îl vor folosi în primele opt săptămâni de şcoală. Practic va fi un manual universal, un manual cu “de toate”. Română, matematică, istorie, georgrafie, engleză şi toate celelalte materii pentru care nu există încă manuale, se vor regăsi în cele aproape 300 de pagini. “Super Manualul” încă n-a ajuns la şcoli, de altfel nici ISJ Brăila nu l-a primit încă, deşi, teoretic, el ar trebui să suplinească, după cum aminteam mai devreme, lipsa manualelor de clasa a V-a până când acestea vor fi, într-un mare final, tipărite şi distribuite elevilor.

Reprezentanţii ISJ ne-au spus că pentru elevii din învăţământul primar şi cei din clasele VI-XII nu vor exista întârzieri în distribuirea manualelor şcolare.

“Am făcut deja comenzile pentru manuale necesare elevilor din clasele I-IV şi cei din clasele VI-XII. Au început deja să fie distribuite, iar la 11 septembrie nu vor fi probleme în acest sens. Probleme sunt doar la clasa a V-a, unde au doar două manuale la acest moment”, ne-a declarat Mariana Constantinescu, inspector de fizică/chimie în cadrul ISJ Brăila şi responsabil cu distribuţia manualelor în şcoli.

O reacţie pe tema crizei manualelor a venit, marţi, 29 august, din partea premierului Mihai Tudose. Potrivit Mediafax, acesta a declarat că trebuie pus capăt “războiului dintre edituri”, iar o soluţie în acest sens ar fi, mai în glumă, mai în serios, ca acestea să fie tipărite la Monitorul Oficial.

“Va trebui în această toamnă să stabilim care sunt acele manuale, eventual pe două tipuri de manual pentru partea reală şi pentru partea umană. Mi se pare o nebunie ca, de exemplu, în fiecare an să rescrii manualul de istorie, de parcă Ştefan cel Mare în fiecare an mai face câte ceva, mai câştigă câte o luptă, mai pierde câte ceva, la matematică Pitagora se mai gândeşte şi rescriem manualul. Toată problema, sau jumătate, e generată de acel război al editurilor care se băteau pe editarea unui manual, cu contestaţii. Le declarăm de importanţă naţională strategică, întrucât sunt cărţile de pe care învaţă copiii noştri, şi le facem la Monitorul Oficial ca să închidem subiectul”, a spus premierul Tudose.

 

Jumătate dintre şcolile brăilene nu au autorizaţie sanitară

Una dintre cele mai “vechi” probleme legate de începerea unui nou an şcolar o reprezintă lipsa autorizaţiei sanitare de funcţionare. Un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, prezentat în cadrul Şedinţei Colegiului Prefectural de ieri, a scos la iveală faptul că aproape jumătate dintre unităţile de învăţământ din Brăila se află în această situaţie.

“La nivelul judeţului Brăila, conform evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică Brăila şi a reţelei unităţilor cu personalitate juridică ce vor funcţiona în anul şcolar 2017-2018, transmisă de Inspectoratul Şcolar, privind situaţia autorizării unităţilor de învăţământ din judeţul Brăila, dintr-un total de 111 unităţi cu personalitate juridică (104 unităţi de stat şi 7 unităţi private), au autorizaţia de funcţionare un număr de 86 unităţi, reprezentând 77,47%. Aceste unităţi au 168 structuri arondate din care au autorizaţia sanitară de funcţionare 71 de structuri reprezentând 42,26%. Rezultă astfel un număr total de 279 de locaţii, din care au autorizaţie sanitară de funcţionare 157, reprezentând 56,27%, cu menţiunea că autorizaţiile sanitare de funcţionare în baza declaraţiei pe propria răspundere, în funcţie de verificările inspectorilor sanitari şi de constatările acestora, pot fi retrase/anulate, situaţie în care raportarea poate suferi modificări”, se precizează în raportul DSP Brăila.

Problema devine şi mai gravă dacă stăm să ne gândim că lucrurile nu s-au schimbat în comparaţie cu anul trecut, când dintr-un total de 283 de unităţi, 157 nu aveau autorizaţia sanitară.

Potrivit raportului, în mediul urban, din 48 de grădiniţe, 10 nu au aviz sanitar. Vorbim despre Grădiniţele nr. 40, 25, 54, 19, 51, 20 la care se adaugă alte 2 grădiniţe din oraşul Ianca. În ceea ce priveşte şcolile gimnaziale, din totalul de 28 de unităţi şcolare, doar 2 nu deţin autorizaţie: Şcoala Gimnazială “Nikos Kazantzakis” şi Şcoala Gimnazială “Constantin Sandu Aldea”. La licee, din cele 22 de unităţi şcolare, 21 au autorizaţie de funcţionare şi doar Liceul “Nicolae Oncescu” din Ianca a rămas pe dinafară, situaţia fiind similară cu cea de anul trecut.

În mediul rural situaţia este şi mai gravă. Doar la grădiniţe, 60% dintre unităţi funcţionează fără autorizaţie. La şcolile gimnaziale, din totalul de 77 unităţi şcolare, 42 nu au autorizaţie (adică 55%). Vorbim despre şcolile din Berteştii de Jos, Ciocile, Cireşu, Dudeşti, Frecăţei, Galbenu, Jirlău, Măxineni, Măraşu, Roşiori, Salcia Tudor, Scorţaru Nou, Siliştea, Stăncuţa, Surdila Greci, Tichileşti, Ulmu, Vişani, Zăvoaia şi Şuteşti, la care se adaugă Liceul “Matei Basarab” din Măxineni.

Doar în ceea ce priveşte lucrările de igienizare/reparaţii lucrurile par să fie puse la punct şi şcolile vor fi gata la timp.

 

Reprezentanţii elevilor semnalează probleme la început de an şcolar

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), structura ce reprezintă elevii din România, a redat un comunicat de presă prin care îşi exprimă nemulţumirea cu privire la superficialitatea cu care Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) tratează începutul noului an şcolar, neacordând suficientă atenţie unor probleme stringente ale sistemului de învăţământ, precum securitatea şi siguranţa elevilor în şcoli, direcţiile, strategiile vagi ale programului-pilot de digitalizare, situaţia auxiliarelor şcolare, pregătirea metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, dar şi modalităţile neclare de implementare a noilor programe şcolare pentru clasa a V-a şi, implicit, întârzierea distribuirii manualelor.

“În primul rând, criticăm ignoranţa Ministerului Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte siguranţa şi securitatea elevilor în şcoli, dar şi faptul că asigurarea unui climat educaţional lipsit de primejdii pentru elevi nu reprezintă o prioritate pentru decidenţi. Considerăm că este inadmisibil ca în continuare să existe şcoli care să nu dispună de condiţii minimale de funcţionare. Amintim că, în conformitate cu datele prezentate de ministrul educaţiei naţionale în cadrul conferinţei de presă din data de 22 august a.c., din totalul de 31.297 de clădiri şcolare, în prezent doar 19.566 au avize sanitare, 452 au aviz de mediu şi 2.261 au autorizaţii PSI, cifre deplorabile care ilustrează, totodată, o încălcare a legislaţiei în vigoare. Solicităm Ministerului Educaţiei Naţionale şi Guvernului României să sprijine autorităţile locale în scopul identificării de soluţii pentru a investi de urgenţă în infrastructura şcolară, considerând deosebit de grav şi nepotrivit ca la o chestiune extrem de serioasă precum siguranţa elevilor în şcoli să fie adus un răspuns atât de superficial şi nefundamentat, precum sugestia ministrului educaţiei naţionale ca părinţii să nu îşi mai ducă copiii în şcolile nereabilitate”, se precizează în comunicatul de presă al CNE.

O altă problemă semnalată de reprezentanţii elevilor este întârzierea distribuirii manualelor către elevii de clasa a V-a, situaţie întâlnită şi anul trecut, doar că în rândul elevilor din ciclul superior al liceului.

“Nu trebuie ca problemele pe care elevii le întâmpină la început de an şcolar să devină o tradiţie. În timp ce anul trecut a apărut o problemă în distribuirea manualelor pentru clasele XI-XII, anul acesta ne confruntăm cu o situaţie similară în cazul celor pentru clasa a V-a şi, oricât de mult ne-am dori, nişte îndrumătoare nu sunt suficiente pentru a compensa lipsa manualelor de pe băncile elevilor. În plus, în ciuda atitudinii superficiale a ministerului, este deplorabil ca aproape 38% din clădirile şcolare din România să nu aibă aviz sanitar şi că îmbunătăţirea acestor cifre să nu fie semnificativă de la an la an. Mai mult decât atât, vrem să vedem o viziune clară asupra modului de implementare a unor măsuri anunţate de ministerul educaţiei, cu paşi şi obiective concrete, dar şi respectarea termenelor limită legale sau asumate în vederea asigurării unui învăţământ de calitate” a declarat Ioana Băltăreţu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro