Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Haos in cheltuirea celor 70 de miliarde

Situatie incerta in ceea ce priveste cheltuirea celor aproape 70 de miliarde de lei vechi puse la dispozitia comunitatii locale in vederea finantarii unor investitii in sistemul local de termoficare. Daca pina zilele trecute, suma cheltuita inaintata ca certa chiar de catre viceprimarul Lucian Tilea era de 45 miliarde lei, recenta declaratie a primarului Constantin Sever Cibu, bulverseaza total statistica. Concret, edilul sef al orasului a explicat, ieri, ca s-au cheltuit efectiv doar circa 20 miliarde de lei vechi. Momentul declaratiei nu este deloc intimplator intrucit 15 decembrie este data la care Ministerul Administratiei si Internelor, initiatorul programului investitional, a solicitat tuturor comunitatilor, carora li s-au alocat sume de la bugetul de stat cu destinatia investitii in sistemele de termoficare, sa raporteze situatia cheltuirii banilor. Intrebat care este situatia la Braila, Cibu a explicat senin ca au fost aduse materiale si echipamente in valoare de circa 20 miliarde de lei vechi, si ca urmeaza ca facturile aferente sa fie achitate, subliniind ca nu este nici un pericol sa se piarda sumele necheltuite. "Legislatia in domeniu s-a modificat recent, astfel incit banii necheltuiti vor intra in fondul de rulment la dispozitia primarului si vor fi consumati anul viitor", a punctat Cibu.
Pe de alta parte, Mircea Nicu Toader, ministru secretar de stat in cadrul MAI s-a aratat surprins de declaratia primarului: "Nu exista aceasta varianta! Cum adica sa intre in fondul de rulment, ce nu se cunoaste Legea contabilitatii la nivelul aparatului administrativ local? Sa fie foarte clar: banii ramasi necheltuiti se returneaza la bugetul de stat! Prevederea la care face referire domnul primar se aplica doar pentru fondurile proprii ale primariei! Am cerut autoritatilor locale, carora le-au fost alocate sume de la bugetul de stat pentru reabilitarea sistemelor de termoficare, sa imi transmita astazi (vineri 15 decembrie - n.r.) situatia cheltuirii banilor", ne-a declarat Toader, fara a putea preciza daca Braila s-a conformat acestei solicitari.

"CET" a subcontractat lucrari de automatizare a Punctelor Termice

Nicu Bajan, directorul general al SC "CET", care este beneficiarul lucrarilor de investitii, a explicat ca nu detine o situatie exacta privind cheltuirea celor 70 de miliarde de lei vechi, punctind ca astfel de date sint cunoscute doar la nivelul Primariei care este parte contractanta in licitatia de achizitii de lucrari publice. "Primaria a achizitionat in baza contractului cu firma cistigatoare a licitatiei, si au fost depozitate in custodie la noi, tevile preizolate cu fitingurile aferente, precum si elementele de automatizare a punctelor termice. Materiale mai vin in continuare. De altfel, noi am stabilit termenii unei colaborari cu adjudecatarul licitatiei, firma “Elsaco” in sensul ca o parte dintre lucrarile de montaj pe partea de automatizare Puncte Termice sa fie executate de catre noi. Asa incit saptamina viitoare vor fi finalizate astfel de lucrari la 10 PT", a spus Bajan.
Reamintim ca prin doua Hotariri de Guvern consecutive, in primavara acestui an, a fost alocata Brailei suma totala de 68,8 miliarde de lei vechi dupa cum urmeaza: prin HG 433/2006 - 59,8 miliarde de lei vechi, iar prin HG 915/2006 - 9 miliarde de lei vechi. Sumele au fost repartizate pentru proiectul propus de autoritatea locala "Reabilitarea si modernizarea CET II si a sistemului centralizat de transport si distributie prin puncte termice cu transformarea a 27 de CT in PT, pentru alimentarea cu energie termica a consumatorilor din municipiul Braila", avind urmatoarele 4 componente investitionale: "Reabilitarea si modernizarea instalatiilor de producere a energiei termice", "Reabilitarea si modernizarea sistemului de distributie agent termic", "Modernizarea si automatizarea proceselor" si "Contorizarea energiei termice la nivel de bransament".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii