Mergi la conţinutul principal

Hanul Malcoci, monumentul istoric de pe Calea Galați, salvat la insistențele locatarilor

• 18 familii brăilene care locuiesc în Hanul lui Malcoci, monument istoric construit pe vremea lui Cuza, au cerut ajutorul cotidianului „Obiectiv - Vocea Brăilei” • potrivit locatarilor imobilului, încă din anul 2017, conducta de scurgere a apei reziduale se înfundă, iar apa murdară inundă, în mod constant, beciul clădirii de patrimoniu veche de mai bine de un secol și jumătate • la rândul lor, redactorii „Obiectiv” s-au adresat conducerii companiei de apă-canal în ziua de 17 octombrie • în aceeași zi, conducerea Companiei de Utilități Publice „Dunărea” Brăila ne-a precizat că problema va fi rezolvată și că va fi instalat un cămin de racord pe domeniul public al municipalității, în fața imobilului de pe Calea Galați nr. 21

 

Monument istoric salvat la insistențele locatarilor, după ce, vreme de șase ani, a avut beciul inundat cu apă murdară, din cauza problemelor apărute la instalația de apă-canal. Este vorba de impozanta clădire ridicată pe vremea domnitorului Cuza, pe Calea Galați colț cu Strada Catolică, mărturie a Brăilei de altădată.

Construit în anul 1864, din cărămidă de bună calitate, Hanul lui Malcoci se numără printre puținele clădiri brăilene de patrimoniu care, în ciuda vicisitudinilor, a rămas în picioare vreme de 160 de ani. Potrivit sesizării trimise pe adresa redacției „Obiectiv - Vocea Brăilei” de brăileanul Marian Micu, unul dintre locatari,  imobilul are beciul inundat, încă din anul 2017, pentru că țeava de scurgere a apei reziduale se înfundă în mod frecvent. Locatarii au sesizat Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila, care a încercat să rezolve situația trimițând, de mai multe ori, echipe la fața locului. Acestea au constatat că se impune execuția unui cămin de racord pe domeniul public (în fața imobilului), „cu scopul de a separa instalația interioară de canalizare de racordul imobilului”.  Numai că, tot CUP ”Dunărea”, i-a informat pe locatari că respectivul nu poate fi făcut, deoarece nu i s-ar permite să spargă asfaltul recent turnat pe trotuarul din fața imobilului. Totuși, până la urmă, după ce locatarii au apelat la cotidianul nostru pentru a face publică această problemă, se pare că s-a găsit o soluție. Astfel, contactată de reporterii noștri pentru un punct de vedere, conducerea CUP ”Dunărea” ne-a informat că o echipă de lucru a companiei va interveni la fața locului chiar de astăzi, miercuri, 18 octombrie.

 

Disperarea locatarilor și implicarea conducerii CUP ”Dunărea”

Potrivit unui document pus la dispoziția redacției noastre de către locatarii imobilului de pe Calea Galați, CUP „Dunărea” Brăila a trimis, pe 9 octombrie 2023, o informare prin care anunța că, deși a întocmit documentația tehnică în vederea obținerii certificatului de urbanism și, implicit, a autorizației de construire pentru montarea căminului de racord, nu poate face lucrarea, deoarece „nu i se permite constructorului execuția fără să afecteze carosabilul, bordura și trotuarul”. „Deoarece nu cunoaștem metode privind montarea unui cămin fără afectarea trotuarului, nu putem da curs solicitării petentului”, se precizează în adresa SC CUP „Dunărea” Brăila. Așa stând lucrurile, locatarii de la Hanul Malcoci s-au adresat redacției „Obiectiv - Vocea Brăilei”. Redăm mai jos petiția integrală semnată de Marian Micu, unul dintre locatarii imobilului de pe Calea Galați nr. 21:

„Domnule redactor șef al Ziarului „Obiectiv - Vocea Brăilei”, subsemnatul Micu Marian, locatar al imobilului din Calea Galați nr. 21 și alte 17 familii care locuiesc în același imobil, ne adresăm dvs. cu rugămintea de a ne ajuta în rezolvarea unei probleme. Încă din anul 2017, avem o problemă cu țeava principală de scurgere a apei reziduale. Aceasta se înfundă frecvent și această apă reziduală se varsă în beciul casei. Acest imobil în care locuim este chiar Hanul Malcoci, care este monument istoric construit în anul 1864.

În urmă cu câțiva ani, a venit aici o echipă de la Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila și a săpat în stradă, ca să găsească țeava de scurgere. Nu au mai continuat pentru că au rupt un cablu electric. Au astupat unde au săpat, fără să găsească țeava. Tot atunci, au intrat la subsolul clădirii și au băgat o țeavă subdimensionată. Am făcut o altă cerere la Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila, a venit o altă echipă de la ei și în urma verificărilor au constatat că trebuie să instaleze un cămin racord în fața imobilului. Întrucât prin avizul preliminar nr. 128/29.03.2022, solicitat prin Certificatul de urbanism nr. 218/16.02.2022, eliberat de Direcția Tehnică, Serviciul UMMSCUP al Primăriei Municipiului Brăila nu i se permite constructorului execuția „fără să afecteze carosabilul, bordura și trotuarul”, CUP „Dunărea” Brăila nu poate executa montarea unui astfel de cămin. Vă mulțumim pentru ajutorul pe care ni-l puteți da, publicând această problemă.

După înregistrarea petiției, am contactat conducerea Companiei de Utilități Publice „Dunărea” Brăila, care ne-a confirmat faptul că este la curent cu problema locatarilor de la Hanul Malcoci și care ne-a asigurat, totodată, că va face demersuri susținute pentru rezolvarea ei. Așa se face că marți, 17 octombrie, exact în ziua în care au fost contactați de redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei”, reprezentanții companiei de apă-canal ne-au informat că miercuri, 18 octombrie, o echipă de lucrători se va afla pe Calea Galați 21, pentru a realiza acel cămin racord și pentru a rezolva problema cu care se confruntă locatarii imobilului monument istoric.

 

În secolul XIX, Brăila avea 68 de hanuri și hoteluri

Potrivit istoricilor brăileni, în anul 1864, în afară de Hanul lui Vasile Malcoci, de pe Calea Galați colț cu Strada Catolică, cele mai căutate hanuri din Brăila erau: Hanul Roșu, Hanul lui Zosima, Hanul lui Gh. Papazovici, Hanul lui Ceapâru (Ceacâru), Hanul Padulu, Hanul lui Aron Zarafu, Hanul Unguresc, Hanul lui Bluster, Hanul lui Petre Boiangiul (ctitor al Bisericii „Sfinții Apostoli”, de pe Polonă), Hanul lui Ilie Bochieru, Hanul lui Cosma Bercaru, Hanul lui Dumitru Cetula, Hanul lui Papazulu, Hanul Trandaburu, Hanul lui Barbu Dumitrescu. De asemenea, orașul-port la Dunăre se fălea cu mai multe hoteluri: Hotel Rally, Hotel Pesta, Hotel Victoria, Hotel Petersburg, Hotel London, Hotel de Paris, Hotel d' Athene, Hotel Weibl, Hotel Galați, Hotel Roman, Hotel România, Hotel Berlin, Hotel Moscova, Hotel Europa și Hotel Orient. Multe alte hanuri sau hoteluri erau modeste case de locuit, fără mari pretenții de confort. La stradă, vechile hanuri brăilene, inclusiv Hanul lui Malcoci, aveau prăvălie (cârciumă, cafenea sau băcănie) urmată de două sau mai multe camere spre curtea în care se afla un șopron de scândură și un puț cu două găleți de fier. Așa era, spre exemplu, hanul lui Gheorghe Garoiu din colțul Străzii Rahovei cu Strada 1 Decembrie 1918. Potrivit unei statistici de la finele secolului XIX, la acea dată, la Brăila erau nu mai puțin de 68 de hanuri și hoteluri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro