Mergi la conţinutul principal

Haideți să vedem cuiburile de barză!

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică, „Să iubim natura”, cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

Astăzi voi scrie despre berzele albe. Pentru că sunt foarte ușor de identificat, vă provoc la un concurs simplu: haideți să ieșiți în natură atunci când puteți și să ajutați la inventarierea cuiburilor de barză albă. Nu trebuie decât să dețineți un smartphone, pe care să descărcați o aplicație destul de simplu de utilizat, care se numește „Uite Barza!”. Astfel, informațiile despre cuiburile de barză din județ pot fi adunate alături de alte informații importante la nivel național. Așa putem avea o idee despre numărul cuiburilor la nivel național dar și a perechilor cu pui la cuib. Perioada în care puteți transmite aceste informații este 10 iunie – 10 iulie. Pentru că în această perioadă copiii au intrat în vacanța de vară și pentru că mulți merg la bunici în județ sau merg cu părinții în vacanță prin țară, puteți să căutați cuiburile de barză de acolo și cu ajutorul aplicației (totul durează maxim 3 minute la fiecare cuib), să ajutați voluntarii Societății Ornitologice Române să strângă aceste informații în timp util.

Anul acesta, Societatea Ornitologică Română a demarat și un proiect de supraveghere video a unui cuib de barză albă înregistrat în aplicația „Uite barza!”. Specialiștii SOR au instalat o cameră de supraveghere prin intermediul căreia puteți urmări în direct o pereche de berze din județul Giurgiu.

Pentru că este o specie protejată, este important să știm câte perechi cuibăresc la nivel național și câți pui au scos. Aplicația „Uite barza!” este utilizabilă din anul 2017, informațiile fiind colectate cu ajutorul specialiștilor SOR, dar și a oamenilor care doresc să se implice în acest proiect. Datele rezultate, ca urmare a implicării celor interesați, ne vor fi folositoare pentru conservarea populațiilor de berze albe din țara noastră dar și pentru a putea crea o hartă de distribuție.

Orice persoană care dispune de un smartphone poate să descarce aplicația disponibilă pentru iOS și Android, apoi să se familiarizeze cu ea, lucru care se poate întâmpla foarte rapid. În momentul în care utilizatorul ajunge lângă suportul pe care este un cuib de barză, trebuie să pornească GPS-ul telefonului și aplicația. După înregistrarea locației, trebuie să completați câteva informații: număr de păsări prezente la cuib, pe ce fel de construcție se află cuibul, numărul puilor din cuib și dacă acesta este sau nu în pericol.

Totodată, aplicația vă solicită și efectuarea unei fotografii a cuibului. Poziția cuibului trebuie marcată prin intermediul GPS-ului, cât mai aproape posibil de stâlp sau de suportul pe care se află cuibul și nu din mașină sau de la distanță. Dacă nu există o conexiune la internet, datele salvate în aplicație pot fi trimise și ulterior. Acestea ajung în baza de date a SOR și sunt apoi validate de către biologi.

Cu ajutorul aplicației „Uite barza!” se pot semnala și incidente în care sunt implicate berzele albe, precum electrocutări, coliziuni sau cuiburi care pun în pericol viața păsărilor. Aplicația permite realizarea de fotografii cu aceste incidente și localizarea lor exactă pe hartă.

Și anul acesta, toate datele colectate prin aplicație vor ajunge la toți distribuitorii de energie electrică din România. SOR speră că se vor implica cu toții în protejarea berzelor albe din România.

Din 2017 până în prezent, aplicația „Uite barza!” a avut aproape 10.000 de descărcări, iar în iulie 2019 a fost pe primul loc în categoria „Călătorii și aplicații locale” din Google Play. Proiectul este implementat de Societatea Ornitologică Română (SOR).

Pentru ca să fiți stimulați să ieșiți să căutați cuiburile de barză, Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează anul acesta un concurs.

 

Regulament concurs „Uite barza!”
1. Perioada concursului: 10 iunie -10 iulie 2022
2. Participanți: toți utilizatorii înregistrați în aplicația „Uite barza!”. Angajații SOR și ENEL nu pot să participe la concurs.
3. Criterii de stabilire a ierarhiei câștigătorilor: cele mai multe date înregistrate corect în aplicație și validate (intră în concurs doar cei care au minim 30 de înregistrări la finalul perioadei de concurs), conform metodologiei prezentate în aplicație.

Datele înregistrate sunt validate de specialiștii SOR. Datele înregistrate pot fi:
- cuiburi noi înregistrate corect;
- actualizare date la cuiburile existente în aplica
ție
5. Data limită de trimitere a înregistrărilor este 10 iulie ora 24:00
6. Validarea datelor de către echipa SOR și selecția celor 3 câștigători: până la data de 10 august. Și un premiu surpriză pentru primii 10 clasați.
7. Câștigătorii vor fi anunțați pe pagina de Facebook a SOR.
8. Premiile concursului: 3 binocluri (câștigătorii concursului nu pot primi contravaloarea în bani a premiilor).
9. Premiile vor fi expediate prin curier câștigătorilor până la data de 09 septembrie 2022.

Pentru iubitorii de natură care au puțin timp liber este o oportunitate să ia parte la acest concurs și săștige un binoclu, acesta fiind un obiect indispensabil oricărui iubitor de păsări, fie el ornitolog amator sau specialist.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro