Haideți să montăm cuiburi pentru păsările sălbatice! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Haideți să montăm cuiburi pentru păsările sălbatice!

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Ca și membru al Societății Ornitologice Română, am consiliat persoanele interesate de montarea și achiziționarea unor cuiburi artificiale. Considerăm că cel mai bun moment în care putem amplasa un cuib artificial este toamna. Astfel, cuibul montat în această perioadă urmează să fie populat de către păsări, pentru cuibărit abia la începutul primăverii viitoare, până atunci aceste păsări au timp să se obișnuiască cu prezența cuiburilor artificiale în zona în care trăiesc, având în vedere faptul că cele mai des întâlnite păsări care pot popula aceste cuiburi artificiale sunt păsările sedentare. Până atunci însă, păsările pot folosi cuibul artificial pentru a se adăposti în nopțile friguroase de iarnă.

În orașul Brăila, aș recomanda ca și locații pentru montarea unui cuib artificial: Parcul Monument, Grădina Publică, Faleza Dunării, Lacu Sărat, Pădurea Stejarul, de preferat locația să fie cât mai retrasă de zonele circulate, nu montați căsuțe pe aleile principale ale parcurilor, vor fi foarte greu populate.

Este important să înțelegem că păsările au nevoie de cuiburi artificiale și nu de căsuțe frumos colorate, așa cum sunt cele pe care le găsim de obicei în magazine sau cele care sunt montate de cele mai multe ori de elevi cu ajutorul unor învățători. Cuiburile artificial construite corect pot asigura locuri de cuibărit pentru păsările sălbatice. Mai mult, este una din cele mai simple măsuri de conservare prin care putem ajuta populațiile de păsări să cuibărească în siguranță. În decursul anilor am întâlnit foarte des învățători care veneau cu elevii în Parcul Monument și doreau să monteze aceste cuiburi construite de către părinți, iar atunci când le spuneam că nu sunt utile și că sunt foarte colorate, sau orificiile sunt foarte mari pentru a fi folosite de către păsări, de cele mai multe ori eram rugat să nu mai spun aceste lucruri pentru că vor fi descurajați copii.

 

Motivele pentru care este bine să amplasăm un cuib artificial toamna?
1. Venim în ajutorul speciilor de păsări sedentare (pițigoi, țicleni) care încep cuibărirea foarte devreme primăvara, încă din luna martie. Având cuiburile artificiale deja amplasate, păsările investesc mai puțină energie pentru a căuta un loc potrivit pentru creșterea puilor.
2. Cuiburile artificiale sunt folosite
și în timpul iernii pentru adăpost. În nopțile friguroase, păsările de talie mică se pot adăposti în astfel de constricții pentru a fi ferite de vremea neprietenoasă.
3. Prin amplasarea cuiburilor artificiale venim
și în ajutorul altor specii de animale. Pârșul de alun și pârșul cenușiu găsesc aceste locuri foarte potrivite pentru a petrece perioada lungă de hibernare.
4. În lipsa copacilor b
ătrâni, mai ales în localități (parcuri, grădini, spații verzi, livezi) putem suplimenta locurile de cuibărit pentru pițigoi, muscari, țicleni, grauri, pupeze, ciuși, muscari gulerați, măcăleandru, codroși de pădure.

 

Cum facem diferența între o hrănitoare de păsări și un cuib artificial?
Hrănitoarea de păsări: aceasta poate fi făcută din lemn sau materiale reciclabile și este folosită în timpul iernii, atunci când resursele de hrană sunt mai puține și se găsesc mai greu. Hrănitoarea de păsări poate avea dimensiuni și forme variate. O hrănitoare de păsări este utilă doar dacă este alimentată pe toată perioada rece. Vezi aici care este hrana potrivită pentru speciile de păsări din zona ta.
Cuib artificial: este realizat din scândur
ă și derivatele acestuia și nu din plăci conglomerate (PAL) sau alte materiale cu durată de viață scurtă. Respectă dimensiunile potrivite speciei țintă. Nu este vopsit în culori stridente, ci în nuanțe de maro și verde întâlnite și în natură.

 

Cuiburile artificiale se deosebesc de hrănitorile de tip căsuță, prin urmare NU se alimentează cu semințe uleioase sau alte tipuri de hrană destinate păsărilor în cursul iernii.

 

Din ce material construim cuiburile artificiale?

- Este foarte important să menținem materialul și dimensiunile potrivite pentru speciile vizate. Aceste informații (materialul și dimensiunea) se bazează pe mai mulți ani de cercetări și observații din partea ornitologilor, pentru a găsi varianta cea mai potrivită și eficientă, de a înlocui fisuri, scorburi sau mici orificii naturale care sunt folosite de către speciile de păsări sălbatice.

- Indicat este să folosim materiale naturale rezistente: lemn și derivatele acestuia

- Evităm materialele care s-ar deteriora foarte rapid (de ex. carton, placaj) sau materiale care ar menține umiditatea în interiorul cuiburilor (de ex. plastic) și care ar favoriza astfel dezvoltarea mucegaiului, paraziților sau a altor factori de îmbolnăvire.

- După terminarea construcției, este indicată impermeabilizarea cuibului cu lac sau ulei de in. Putem deveni și creativi și să vopsim cu diferite forme, modele și desene cuibul, dar mare ATENȚIE, trebuie să folosim culori și nuanțe cât mai apropiate zonei în care acest cuib va fi amplasat pentru a nu atrage posibili prădători. Putem folosi culori precum: verde, maro, negru, gri și să evităm culorile stridente.

 

Unde amplasăm cuiburile artificiale?

- Înainte de a amplasa un cuib artificial este necesar să evaluăm zona singuri sau cerem părerea unui specialist. Să verificăm dacă sunt potențiale pericole (pisici, dezvoltare imobiliară), ce fel de specii de păsări întâlnim în apropiere, ce tip de habitat avem. Pe baza acestor informații putem să selectăm tipul de cuib artificial.

- Pentru siguranța viitorilor locatari, se recomandă amplasarea cuiburilor artificiale la o înălțime de 3 metri de la sol, greu de accesat de către pisici, pe partea însorită (sudică) a trunchiului de copac.

- În perioada de cuibărire păsările preferă zonele ascunse și retrase, ferite de pericolul prădătorilor (de ex. pisicile sau alte specii de mamifere mai mici). În funcție de tipul de cuib se pot amplasa în diferite locuri: cuiburile de tip A, B: trunchiul copacilor, cuiburi de tip C: sub streșina casei sau a altor clădiri.

- Dacă dorim să amplasăm mai multe cuiburi artificiale într-o zonă mai restrânsă, trebuie să avem în vedere păstrarea unor distanțe suficient de mari între cuiburi (aproximativ 50 de metri), deoarece ocupanții cuiburilor sunt teritoriali în perioada cuibăritului și pot deveni agresivi cu alte păsări.

 

Întreținerea cuiburilor artificiale

Datoria noastră, a celor care montăm cuiburi nu se termină o dată cu montarea acestora. În fiecare toamnă, prin octombrie, noiembrie, ar fi bine să mergem și să curățăm cuiburile. În acest fel se poate evita deranjare păsărilor care primăvara încep adunarea materialului de cuibărit în aceste cuiburi. Curățarea și întreținerea cuiburilor artificiale reprezintă activități  esențiale deoarece, prin acestea asigurăm o durată de viața mai lungă cuiburilor amplasate. Prin înlăturarea materialului de cuibărit din perioada precedentă asigurăm un mediu curat și fără paraziți pentru speciile de păsări care vor ocupa cuibul.

Haideți să ajutăm păsările și să montăm cuiburi artificiale în parcuri, iar la primăvară să ne bucurăm de prezența lor la cuiburi!

 Sursa: www.SOR.ro

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro