• sâmbătă și duminică se vor juca spectacolele “Falsa servitoare” și “Scene din viața Mariei Filotti”, primele două noi producții din stagiunea curentă • doar câteva bilete mai sunt disponibile
Weekendul acesta aveți șansa să vedeți cele mai noi premiere ale Teatrului “Maria Filotti” Brăila! Este vorba despre cele două noi producții din stagiunea curentă cu care dramaticul brăilean a deschis Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila 2023.
Sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 18.00, la Sala Mare, este programat spectacolul “Falsa servitoare” de Pierre de Marivaux, care se bucură de colaborarea cu unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați regizori ai momentului: Alexandru Mâzgăreanu. Un spectacol modern, după un text clasic, care vorbește cu multă ironie despre dragoste, bani, misoginism și identitatea de gen, totul într-un spațiu scenografic electrizant creat de scenografa Andreea Săndulescu.
“Falsa servitoare” sau “Vicleanul pedepsit” („La Fausse Suivante ou le Fourbe puni”) este o piesă scrisă de Marivaux în 1724 și este de o realitate arzătoare. Dragostea este doar un pretext în piesa lui Marivaux, iar toată acțiunea se învârte în jurul răzbunării unei femei care vrea să dea o lecție celui care o înșeală, dar și tuturor femeilor care se lasă înșelate. Totul într-un joc tulbure al disimulării condiției sociale, al confruntării ideilor și al orgoliilor. Banii, puterea și războiul sexelor sunt subiecte de o tulburătoare modernitate și actualitate psihologică, iar personajele secolului XVIII devin contemporanii noștri. Publicul devine prin implicare emoțională și activă un permanent partener al actorilor, iar povestea nu te lasă deloc indiferent, ci te prinde și te responsabilizează.
Distribuție: Blanca Doba (Cavalerul, Corina Borș (Contesa), Ciprian Chiricheș (Lelio), Emilian Oprea (Travelin), Adrian Ștefan/Adelin Ilie (Arlequin), Adelin Ilie/Adrian Ștefan (Frontin).
Duminică, 22 octombrie, tot de la ora 18.00 și tot la Sala Mare, se va juca spectacolul “Scene din viața Mariei Filotti” de Matei Lucaci-Grünberg și Sever Bârzan, un spectacol biografic, comic și trist în același timp, bazat pe viața personală și profesională a celebrei actrițe Maria Filotti
Povestea începe în “La Belle Epoque”, traversează cele două Războaie Mondiale și perioada interbelică, și se sfârșește în anul 1956, în plin comunism. Pe parcursul vieții, Maria Filotti se intersectează cu figuri importante ca: Aristizza Romanescu, Agatha Bârsescu, Papanel Cantacuzino dar și cu gropari, polițiști, cabiniere și așa mai departe. Călăuza care conduce publicul prin cele mai importante etape ale acestui destin este nimeni altul decât fiul marii actrițe, Ion Filotti Cantacuzino. El o iubește și o judecă, o admiră și o invidiază. Își observă mama cum supraviețuiește și cum trebuie mereu să aleagă între dimensiunea personală și cea profesională a propriei vieți.
“Spectacolul, similar cu orice destin, este atât comic, cât și dramatic, diferența fiind făcută la nivelul fiecărui spectator în parte, în funcție de perspectivă. Veți asista la o succesiune de scene scurte, mai mult sau mai puțin fictive, comice sau dramatice, muzicale sau nostalgice, care împreună, încearcă să ilustreze un portret complicat și spectaculos, dar profund uman, al Mariei Filotti. Vă recomandăm să râdeți când e de râs și să plângeți când e de plâns”, afirmă regizorul Matei Lucaci-Grünberg.
Distribuția:
Ramona Gângă - Maria Filotti
Valentin Terente - Ion Filotti Cantacuzino
Monica Ivașcu - Gropar, Polițist, Alexandra Cantacuzino, Văduva, Flori, Experta în machiaj, Jurnalista
Silvia Tariq - Gropar, Agatha Bârsescu, Vânzătoare Ziare, Jeni, Elvira, Maria Tănase
Elena Andron - Aristizza Romanescu, Doamna Aioanei, Doamna Boiangiu, Crainic
Dragoș Ioniță - Ștefan Sliheanu, Papanel Cantacuzino, Jean Moscopol, Eugeniu, Dumitrașcu
Sever Bârzan - Polițist, Regizor, Domnul Aioanei, Diamandi, Crainic
În alte roluri: Ioana Comșa, Eduard Stan, Maria Caplea, Maria Dinulescu (elevi)
Instrumentiști: Mario Robert Ștefan (acordeon), Gabriela Constantin (vioară), Luca Marin (pian), Marius Iulian Neagu (percuție).
Regia artistică - Matei Lucaci-Grünberg
Scenografia - Andreea Tecla
Coloana sonoră - Sever Bârzan
Puține bilete mai sunt disponibile iar acestea pot fi achiziționate de la agenția teatrală sau de pe site-ul www.blt.ro.