Mergi la conţinutul principal

Guvernul va recalcula 180.000 de pensii speciale, din care doar 15% vor scădea


Guvernul va recalcula 180.000 de pensii speciale, din care doar 15% vor scădea, respectiv cele care sunt mai mari de 3.000 de lei, a anunţat premierul Emil Boc după aprobarea Legii pensiilor în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Potrivit lui Boc, în România există în prezent 5,8 milioane de pensionari, din care 180.000 (foşti poliţişti, militari, magistraţi sau angajaţi ai serviciilor speciale) beneficiază de pensii speciale. "Pentru 85% din cei care sunt cu pensii speciale, acestea nu scad. Pentru 15% dintre cei care sunt cu pensii speciale şi care nu au la bază principiul contributivităţii - acolo vor scădea. (...) Scăderile de pensii speciale au loc acolo unde pensia a fost stabilită a fi 80% din veniturile pe care le-a avut o persoană în ultima lună de activitate", a spus prim-ministrul. Boc a declarat că statul va economisi între 500 şi 800 de milioane de euro în urma recalculării pensiilor speciale.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a precizat că în urma simulărilor făcute cu privire la recalcularea pensiilor foştilor angajaţi din Armată, Justiţie şi servicii speciale, pensiile cu o valoare de până la 3.000 de lei rămân la aceeaşi valoare. În ceea ce priveşte pensiile de peste 3.000 de lei, suma redusă va creşte direct proporţional cu valoarea pensiei. Şeitan a spus că, de exemplu, o pensie de 5.000 de lei va ajunge la 4.500 de lei în urma recalculării.
Proiectul de Lege va fi promovat în Parlament în regim de urgenţă, urmând ca recalcularea să se facă în termen de cinci luni de la intrarea în vigoare a actului normativ.
Şeful Executivului a declarat că aprobarea unei Legi unice a pensiilor este necesară în contextul în care, în 2009, au fost virate de la bugetul de stat către bugetul de pensii 1,5 miliarde de euro, iar în 2010 suma virată va fi de 1,7 miliarde de euro. Bugetul de pensii reprezintă 8% din PIB, a spus Boc. Prim-ministrul a precizat că noua Lege a pensiilor va opri pensionările abuzive pe caz de invaliditate - care au crescut cu 50% între 2001 şi 2009, de la 600.000 la 900.000 - dar şi pensionările anticipate. În cazul pensionărilor anticipate, premierul a spus că deşi legislaţia în vigoare prevede că vârsta de pensionare pentru femei este de 58 de ani şi cea pentru bărbaţi de 63 de ani, vârsta reală medie de pensionare este de 54,7 ani.
În prezent, regimul pensiilor este reglementat de 80 de acte normative, a mai spus Boc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro