* asta a declarat Ministrul Muncii, Raluca Turcan, în contextul vizitei sale de pe 23 septembrie în județul Brăila * aceasta a precizat că pentru prima dată, în această perioadă a anului, sindicatele, patronatele, dar și Guvernul au ajuns la un numitor comun privind creșterea salariului minim din România
* Turcan a precizat că această măsură va contribui la înclinarea balanței în deciziile oamenilor de a pleca să lucreze în afara țării
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, s-a lăudat în timpul vizitei sale de lucru la Brăila cu politici salariale venite din partea Guvernului PNL menite să sprijine atât angajații, cât și angajatorii. Aceasta a vorbit despre necesitatea majorării salariului minim în România, punctând că în zilele următoare va prezenta o proiecție a variantei discutate atât cu sindicatele, cât și cu patronatele.
”Pentru prima dată, la început de toamnă, suntem trei părți așezate la aceeași masă, care au agreat necesitatea majorării salariului minim. Vorbesc de sindicate, patronate și Guvern. Salariul minim trebuie să crească! Este insuficient în momentul de față. Ca atare, am discutat deja cu prim-ministrul și săptămâna viitoare vom prezenta o proiecție a noastră plecând de la solicitările sindicatelor și patronatelor de majorare a salariului minim, de ancorare a acestei majorări în indicatori economici, astfel încât să existe predictibilitate pentru mediul de afaceri, ca aceste locuri de muncă, cu salariul minim, să fie sustenabile”, a declarat Turcan.
Ministrul nu a dorit să prezinte varianta de creștere salarială negociată, dar a recunoscut că sindicatele au solicitat mai mult, patronatele au fost de acord cu o creștere, dar ceva mai mică decât au solicitat sindicaliștii, iar Guvernul va oferi o variantă de mijloc, sustenabilă. Mai mult, Turcan a mai adăugat că dincolo de măsurile privind creșterea salariului minim și punctul de plecare pentru negocierea contractelor de muncă, Guvernul liberal ar mai avea un plan de acțiune pentru corectitudinea relațiilor de muncă. Ministrul a amintit despre necesitatea combaterii muncii la negru, dar mai ales a muncii subdeclarate.
”În momentul de față, legislativ, munca subdeclarată nici măcar nu este definită. Ce urmează să facem? Să dăm forță mai mare celor care verifică corectitudinea relațiilor de muncă, pentru că apelarea la muncă la negru sau la muncă la gri afectează și angajații, pentru că aceste forme îi lovesc direct în sistemul de pensii, în sistemul de accesare a creditelor, de exemplu. Sunt afectați și angajatorii, pentru că intră în relații economice neloiale sau necompetitive și evident că afectează și bugetul statului. Deci, ca o concluzie, și pentru Județul Brăila și pentru politica guvernamentală la nivel național, pot să vă spun că direcțiile prioritare sunt investițiile, locuri de muncă, creștere economică. Măsurile active au sprijinit puternic piața muncii din România: 7,3 miliarde în perioada pandemiei cu aproximativ 1,4 milioane locuri de muncă salvate și ulterior menținute și crescute. În planul Ministerului Muncii avem ca prioritate forță de muncă mai bine pregătită din sistemul de Educație, forță de muncă mai bine calificată în ceea ce privește ministerul Muncii. De asemenea, relații de muncă din ce în ce mai corecte. Închei spunându-vă că atât timp cât angajații din România vor fi mai bine pregătiți, vor fi mai bine calificați, vor fi mai îndreptățiți să își găsească loc pe piața muncii și forța lor de negociere în raport cu angajatorii crește. Pentru că una este să te duci și să intri într-un sistem în care angajatorii te pregătesc pe tine în companie și după aceea vezi dacă ești sau nu pregătit și accepți condițiile salariale. Și una este să fii pregătit, să ai argumente pentru a ocupa un loc de muncă și după aceea să își negociezi contractele de muncă”, a adăugat Turcan.
Creșterea salariului minim va diminua migrația românilor
Aceasta este opinia ministrului, prezentată tot cu ocazia conferinței de presă pe care a susținut-o la Brăila. Raluca Turcan a dorit să precizeze că odată cu creșterea salariului minim din România, va scădea apetitul populației de a pleca să lucreze în afară.
”Majorarea salariului minim va avea un efect direct și asupra prevenirii migrației românilor noștri. Județul Brăila este unul îmbătrânit, dar și un județ din care pleacă foarte mulți oameni în străinătate. Și pentru că își caută locuri de muncă mai bine plătite și pentru că nu văd perspective de dezvoltare. Cred cu tărie că dincolo de orice culoare politică, de orice partizanat, cu toții trebuie să ne fixăm aceste priorități: locuri de muncă mai bine plătite. Și acesta este motivul pentru care sunt astăzi în județ și o să mai revin, pentru că are potențial acest județ. Este un județ și cu tradiție și cu perspectivă, trebuie doar ca cineva să le valorifice”, a conchis ministrul.