Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri o hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
„Este o hotărâre de guvern importantă în contextul electoral în care vom intra anul acesta. Sunt o serie întreagă de norme legate de finanţarea partidelor, mai multe categorii de norme. Vorbim de clarificarea surselor de finanţare, a regimului surselor de finanţare, a regimului juridic al finanţării, a regimului de evidenţiere a donaţiilor şi a finanţării pe care o primesc partidele, metodologia de rambursare a cheltuielilor şi a subvenţiilor pe care le primesc partidele politice sau elemente care ţin de sancţiunile pe care le primesc cei care încalcă aceste norme, aşadar în caz de contravenţie", a spus purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, citat de agerpres.ro.
Numai prin conturi bancare
Potrivit actului normativ, toate sursele de venit ale partidelor politice sunt înregistrate şi evidenţiate în documente contabile ale partidelor politice. De asemenea, toate donaţiile, indiferent de valoarea, forma şi obiectul lor, sunt înregistrate şi evidenţiate de către partidele politice în documentele contabile corespunzătoare, cu înregistrarea datei la care a fost încheiat contractul de donaţie, a numelor şi prenumelor donatorilor, a datelor de identificare ale acestora sau a denumirilor persoanelor juridice, a codurilor unice de înregistrare sau de identificare fiscală ale acestora, a cetăţeniei sau naţionalităţii acestora, după caz. În plus, se arată că donaţiile în bani a căror valoare depăşeşte 10 salarii de bază minime brute pe ţară se vor efectua numai prin conturi bancare, limita fiind una anuală. În privinţa donaţiilor confidenţiale, acestea urmează acelaşi regim juridic de înregistrare şi evidenţă cu al celorlalte donaţii, singura excepţie fiind cea referitoare la publicarea identităţii donatorului prin intermediul Monitorului Oficial şi al site-ului Autorităţii Electorale Permanente (AEP).
AEP, un fel de jandarm
Este reglementată şi procedura şi algoritmul de acordare a subvenţiilor de la bugetul de stat partidelor politice. Astfel, subvenţia este majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de către candidaţii femei şi cu numărul de mandate obţinute la alegerile locale şi parlamentare.
Totodată, plata cheltuielilor electorale poate fi efectuată numai prin virament bancar, din conturile bancare deschise la nivel central, judeţean sau al municipiului Bucureşti. De asemenea, toate operaţiunile financiare se fac prin mandatarii financiari ai partidelor, alianţelor politice sau candidaţilor independenţi, înregistraţi la AEP.