* în acest mod, tinerii proveniți de la casele de copii sau cei care au cel puțin un copil în întreținere vor putea lucra, timp de 2 ani, pentru a căpăta experiență și vechime în câmpul muncii * după încetarea contractului de muncă, aceștia se vor putea angaja în sistemul privat, cu atuu-rile amintite* condiția este să existe locuri vacante, în caz contrar astfel de angajări nu se fac
Guvernul Tudose oferă o șansă tinerilor dezavantajați pentru a-și găsi, mai ușor, un loc de muncă. Concret, persoanele vizate se vor putea angaja în instituțiile publice locale, datorită unui proiect de lege aprobat în ședința de miercuri, pentru a căpăta experiență, competențe și abilități. De aceste beneficii se vor putea folosi, ulterior, pentru a-și căuta un alt job, chiar și în mediul privat. Sunt vizați tinerii cu vârsta între 16 și 26 ani, care nu au vechime în muncă mai mare de 12 luni, care provin de la casele de copii, fie au cel puțin un copil în întreținere. Aceștia vor fi angajați, cu contract de muncă, pe o perioadă de 2 ani, după care contractul încetează, iar în locul lor vor fi angajate alte persoane aflate în situații similare.
“Astfel, un procent de 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituțiile publice va fi atribuit, în mod exclusiv, tinerilor dezavantajați, pentru o perioadă de 24 luni, cu condiția ca acestea să fie vacante”, se precizează într-un comunicat de presă emis de Guvernul României, după ședința de miercuri.
Măsura a fost inițiată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, iar proiectul de lege a fost aprobat în Guvern, în contextul în care integrarea tinerilor dezavantajați pe piața muncii depinde în mod fundamental de existența unor locuri de muncă adecvate necesității lor. “Este vorba despre un program de tip «Pasarela», prin care locurile de muncă din sectorul public pot fi oferite temporar tinerilor dezavantajați, pentru a dobândi «abilități transferabile» în joburile din sectorul privat”, se încheie comunicatul de presă.