Mergi la conţinutul principal

Guvernul taie in carne vie!

Proiectul de ordonanta de urgenta mai prevede abrogarea sporului de 75% pentru personalul de specialitate din cadrul structurilor care au ca obiect de activitate "gestionarea asistentei financiare din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat" si abrogarea prevederilor legale care reglementau "dreptul specialistilor pregatiti în managementul de proiect cu finantare internationala de a beneficia de majorarea cu 75% a salariilor de baza". Executivul vrea, de asemenea, sa creeze cadrul normativ "care sa permita specialistilor pregatiti în managementul de proiect cu finantare internationala de a beneficia de o prima lunara de pâna la 75% din salariul de baza si eliminarea procentului de 10% cu care se putea majora salariul de baza al observatorilor desemnati în procesul de verificare a aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica". Un alt spor ce ar putea fi eliminat odata cu adoptarea ordonantei de urgenta este cel de pâna la 25% acordat auditorilor interni "pentru complexitatea muncii". Proiectul mai prevede neacordarea sporului pentru "conditii vatamatoare", de pâna la 10% din salariul de baza, de care beneficiaza personalul bugetar care îsi desfasoara activitatea în unitati în care functioneaza instalatii care genereaza câmpuri electromagnetice.

În nota de fundamentare a ordonantei de urgenta, semnata de ministrul Marian Sarbu, se solicita eliminarea sporurilor acordate consilierilor pentru afaceri europene, cu exceptia sporului de vechime, si instituirea "unor limite maxime pâna la care conducatorii autoritatilor sau institutiilor publice pot acorda indemnizatii de conducere pentru personalul bugetar, ramânând în sarcina ordonatorilor de credite sa determine nivelurile individuale".

Fuctionarilor publici li se reduc veniturile la jumatate

La Braila, cei mai afectati de aceasta ordonanta, vor fi functionarii publici, care, desi au salarii de incadrare destul de mici, isi sporesc venituile lunare prin sporuri. De exemplu, in Primarie, salariile de baza variaza intre 580 lei si 1.539 lei, un caz aparte fiind secretarul Primariei, Stoian Iorga, care are un salariu de incadrare de 3.211 lei. De precizat este insa ca mare parte dintre angajatii Primariei au salarii de pana in 1.000 lei. La aceste sume se adauga insa, un spor de 10%, pentru solicitare nervoasa, de care beneficiaza toti angajatii si apoi, unde este cazul, sporul de vechime, indemnizatia de conducere si salariul de merit. In general, lunar, cam un sfert din anagajatii Primariei primesc salariu de merit, valoarea acestuia variind intre 99 de lei si 490 de lei. Cu toarte aceste, doar cei cu salarii mari beneficiaza de salariu de merit si sporuri substantiale direct proportionale cu salariile de baza. Norocoase sunt astfel numai vreo 10 persoane, din 300 de functionari publici cati lucreaza in Primarie. Cei care lunar primesc, in afara de salariul de incadrare de 1.539 de lei, spor de vehime de peste 600 de lei, spor de solictare nervoasa de aproximativ 300 de lei, salariu de merit de 300 - 400 de lei si alte sporuri in valoare de inca vreo 600 de lei, sunt sefii directiilor si serviciilor din cadrul Primariei. Acestia ajung astfel la venituri lunare curpinse intr 3.500 si 5.000 de lei. Concret, beneficiarii sunt directorul Finantelor Publice din cadrul Primariei, Stoica Anghelescu, directorul Directiei Juridice - Angelica Pamfil, fostul Arhitect sef - Marcel Marinescu, fosta sefa a Departamentului de Indrumare si Control - Elena Udrea, directorul executiv al Oficiului de Relatii cu Publicul - Romeo Toia sau sefa Serviciului Impunere si Constatare Persoane Juridice si alte venituri Fiscale - Rodica Leu. Si numarul celor cu venituri lunare cuprinse intre 2.000 si 2.600 de lei este destul de mare, insa, si aici, salariul de baza este de 1.539 de lei.

La polul opus, cel mai mic salariu din Primarie este de 696 lei brut. Cu alte cuvinte, Ordonanta de urgenta a Guvernului va face ca cei care acum se duceau acasa cu 3.000 - 5.000 de lei, sa plece la sfarsitul lunii numai cu 1.500 - 2.000 de lei. Nu mai vorbim de cei pentru care orice spor, oricat de mic, insemna o salvare.

Functionarii publici ameninta cu greva generala

Peste 20.000 de functionari publici întrerup lucrul, astazi, timp de 2 ore, între 8.30-10.30, si ameninta cu declansarea grevei generale începând cu 9 martie, fiind nemultumiti de anularea anumitor sporuri si neplata orelor suplimentare si atrag atentia asupra cresterii coruptiei. La Braila, pana la ora inchiderii editiei, liderii filialei locale a sindicatului functionarilor publici SED LEX, nu luasera o decizie privind programul miscarilor de protest. Aceasta in conditiile in care organizatorul actiunii de astazi este Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP), organizatie fara reprezentare importanta la nivelul judetului nostru.

Reduceri drastice pentru APIA

Situatia sta destul de rau si la APIA, unde se cistigau pana acum cam cele mai mari salarii din administratia publica. Asa cum ne-a declarat sefa APIA Braila, Daniela Militaru, deocamdata, in cazul salariatilor APIA nu s-a aplicat decat o reducere prin necompensarea in bani a orelor suplimentare precum si prin neacordarea premierilor sau a salariului de merit. "In medie, asta a insemnat o reducere cu aproape 20% a veniturilor salariale nete lunare in agentie. Despre acest proiect de act normativ nu avem decat informatiile care deja circula in mass-media, pentru ca nu ne-a venit nimic scris oficial", ne-a declarat Daniela Militaru. De asemenea, sursa citata a explicat ca, din discutiile cu reprezentantii locali ai sindicatului salariatilor APIA Braila, a inteles ca, in cadrul organizatiei, urmeaza a se lua in discutie propunerile privind eliminarea sporurilor, inclusiv cel de pana la 75%. In acest moment, conform unor surse demne de incredre, salariul esalonului superior de conducere al APIA Braila a ajuns, de la 6.000 de lei, la 4.500 de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro