Guvernul spaniol le cere liderilor separatişti din Catalonia să dizolve parlamentul local şi să convoace alegeri anticipate. Este un nou pas spre dezamorsarea crizei şi a conflictului dintre cea mai bogată regiune a Spaniei şi guvernul central de la Madrid.
„Ar fi bine să începem să închidem plaga, trecând prin Parlamentul Cataloniei (...), prin intermediul alegerilor regionale”, a spus Inigo Mendez de Vigo, un purtător de cuvânt al Guvernului, într-o conferinţă de presă organizată la finalul unei şedinţe a Consiliului de Miniştri.
Ieri, Curtea Constituţională a Spaniei a suspendat şedinţa parlamentului regional din Catalonia, programată pentru săptămâna viitoare, pentru a împiedica anunţata proclamare unilaterală a independenţei.
Liderii separatişti din Catalonia vor ruperea de Spania şi o justitifică prin rezultatul votului de duminică. Atunci, potrivit Barcelonei, 90 la sută dintre votanţi au ales independenţa. Referendumul a fost, însă, declarat ilegal şi de Madrid, şi de Comisia Europeană.
Situaţia rămâne tensionată în Catalonia, şi din cauza violenţelor de la vot. Aproape 900 de oameni au fost răniţi după ce poliţia a intervenit în forţă, pentru a împiedica votarea.
Reprezentantul Guvernului spaniol în Catalonia Enric Millo a prezentat scuze catalanilor răniţi de poliţie în violenţele care au vizat oprirea referendumului.
Pe de altă parte, Guvernul spaniol a aprobat un decret care să uşureze înregistrarea sediilor sociale ale companiilor din Catalonia în afara regiunii.
Această decizie va permite mutarea Caixabank - a treia cea mai importantă bancă spaniolă ca active - până săptămâna viitoare, când autorităţile separatiste catalane vor să declare independenţa regiunii. Consiliul de Administraţie al Caixabank urma să se întrunească vineri pentru a discuta această chestiune.
Cel puţin şase companii - inclusiv al cincelea cel mai important creditor, Banco Sabadell, s-au mutat deja sau au încheiat acorduri în acest sens.
Aceste hotărâri nu au un impact imediat asupra locurilor de muncă sau activelor companiei, însă sunt considerate o lovitură puternică la adresa Guvernului catalan.
„Acesta este rezultatul unei politici iresponsabile care cauzează nelinişte în rândul comunităţii de afaceri”, a declarat ministrul Economiei Luis de Guindos.