Agricultorii braileni, membrii ai organizatiilor utilizatorilor de apa pentru irigatii (OUAI) sint indignati de decizia "Electrica"- Furnizare Braila de sistare a furnizarii de energie electrica pentru statiile de pompare. Masura este pusa in aplicare incepind de ieri si vine ca urmare a neachitarii energiei folosite pentru irigatiile de asta vara, insa reprezentantii OUAI sustin ca vina pentru aceste restante nu le apartine lor, ci Guvernului. "Conform Legii 138/2004, energia electrica folosita la irigatii este subventionata in totalitate de stat. Dar, de fiecare data, Guvernul intirzie plata acestor subventii cu pina la jumatate de an, iar intirzierea se reflecta asupra noastra, deoarece “Electrica” ne percepe noua penalitati, cu toate ca aceeasi Lege 138 spune ca Guvernul trebuie penalizat pentru neachitarea subventiilor", ne-a declarat Carmen Banica, contabilul sef al OUAI 345 Vadeni. Potrivit acesteia, din cauza taierii curentului, cele cinci statii de pompare ale OUAI 345 risca sa ramina fara supraveghere, fiindca paznicii nu vor avea cum sa isi faca treaba la lumina luminarii. "Statiile se afla in cimp, la zeci de kilometri distanta de asezarile umane si n-o sa stea nimeni sa le pazeasca pe intuneric, cind se stie foarte bine cit de vulnerabile sint acestea in fata hotilor de fier", ne-a spus Banica. Potrivit contabilului sef al OUAI 345 Vadeni, subventia primita de la stat este vitala pentru irigarea culturilor. "In organizatia noastra avem ca membri sapte societati comerciale si 12 persoane fizice. Per total, este vorba despre 3.125 hectare ce trebuie irigate cu ajutorul a cinci statii de pompare. Fiecare membru cotizeaza cu 70 lei pe an, pentru fiecare hectar cu care s-a inscris in organizatie. Este un efort financiar considerabil, din banii astfel strinsi asigurindu-se salariile personalului statiilor, piesele de schimb si alte cheltuieli curente. Energia electrica nu s-ar putea plati fara subventia de la stat", ne-a explicat contabilul sef Banica.
La rindul sau, Ionel Lepadatu, vicepresedintele Ligii Organizatiei Utilizatorilor de Apa din Romania, acuza "Electrica" de practici abuzive. "In numai o zi au scos de sub tensiune 70% din statiile judetului Braila si am inteles ca actiunea va continua, pina se va sista furnizarea energiei in totalitate. Este o masura incorecta, din moment ce statul si-a luat angajamentul sa subventioneze aceasta energie. Nimeni nu se gindeste ce se va intimpla cu statiile astea. Va spun eu: in doua zile vor fi jefuite de toate instalatiile! Si vorbim despre instalatii foarte scumpe iar, culmea, unele, cum ar fi transformatoarele electrice, apartin chiar societatii “Electrica”. Din moment ce noi am depus la timp toate documentele pentru obtinerea subventiei, nu e normal sa se intimple asa ceva", ne-a declarat Lepadatu.
"Electrica" este intransigenta
"Electrica" se tine tare pe pozitie. "Compania noastra nu are contracte de furnizare a energiei electrice nici cu Directia Agricola si nici cu Ministerul de Finante de unde vin banii, ci cu OUAI locale. In baza contractului de furnizare dintre Electrica si OUAI din Braila, dupa un termen de 60 de zile de neplata se trece la intreruperea furnizarii energiei electrice. In cazul de fata facturile neachitate dateaza din iulie, deoarece pentru luna iunie s-a achitat energia electrica in contul OUAI", ne-a declarat Dinu Lungu directorul "Electrica - Furnizare" Braila. De asemenea, sursa citata a explicat ca sint foarte putine cazurile in care OUAI din Braila nu inregistreaza restante la plata energiei electrice cel mai elocvent exemplu fiind pentru Insula Mare a Brailei. Conducerea OUAI care are in administrare instalatiile de irigatii din IMB a ales sa achite din surse proprii energia electrica. Metoda aplicata vine in contextul in care anul trecut, acest OUAI a avut de platit penalitati uriase din cauza intirzierilor in compensarea facturilor la energie pentru irigatii, intirzieri generate de modul greoi in care se deruleaza procedura de acordare a acestor subventii.
La rindul sau, conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila a explicat ca toate dosarele privind subventia la energia electrica pentru irigatii au fost procesate si transmise la Bucuresti in timp util. "Saptamina trecuta au venit banii pentru consumul de energie electrica aferent lunii iunie, circa 3,37 milioane lei si s-au si achitat. Pentru intervalul iulie - septembrie, dosarele pentru subventie, insumind circa 9 milioane de lei, au fost transmise in timp util si inca se asteapta banii", ne-a declarat Elena Coman, directorul adjunct al DADR Braila.