Mergi la conţinutul principal

Guvernul si "Electrica" lasa statiile de irigatii pe mina hotilor

Din cauza unei datorii de 90 miliarde de lei vechi, acumulate de Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) din Braila, zeci de statii de pompare din judetul nostru ar putea ramine nepazite, la cheremul hotilor de metale si componente electrice. "Electrica - Furnizare" Braila a intrerupt alimentarea cu energie electrica a statiilor respective, pentru a le forta mina OUAI-urilor sa achite datoria. OUAI-urile spun ca, din cauza acestei masuri, paznicii nu vor avea curaj sa ramina peste noapte in statiile lasate pe intuneric, iar in citeva zile s-ar putea sa asistam la furtul unor componente extrem de valoroase. Frapant este faptul ca "Electrica" se razbuna pe cine nu trebuie: datoria de zeci de miliarde nu apartine OUAI-urilor, ci Guvernului care si-a luat angajamentul, prin lege, sa subventioneze integral plata energiei pentru irigatii. Numai ca Guvernul intirzie cu lunile achitarea banilor, iar agricultorii braileni sint prinsi la mijloc intr-un razboi care le-ar putea provoca pagube de zeci de miliarde de lei vechi.

Agricultorii braileni, membrii ai organizatiilor utilizatorilor de apa pentru irigatii (OUAI) sint indignati de decizia "Electrica"- Furnizare Braila de sistare a furnizarii de energie electrica pentru statiile de pompare. Masura este pusa in aplicare incepind de ieri si vine ca urmare a neachitarii energiei folosite pentru irigatiile de asta vara, insa reprezentantii OUAI sustin ca vina pentru aceste restante nu le apartine lor, ci Guvernului. "Conform Legii 138/2004, energia electrica folosita la irigatii este subventionata in totalitate de stat. Dar, de fiecare data, Guvernul intirzie plata acestor subventii cu pina la jumatate de an, iar intirzierea se reflecta asupra noastra, deoarece “Electrica” ne percepe noua penalitati, cu toate ca aceeasi Lege 138 spune ca Guvernul trebuie penalizat pentru neachitarea subventiilor", ne-a declarat Carmen Banica, contabilul sef al OUAI 345 Vadeni. Potrivit acesteia, din cauza taierii curentului, cele cinci statii de pompare ale OUAI 345 risca sa ramina fara supraveghere, fiindca paznicii nu vor avea cum sa isi faca treaba la lumina luminarii. "Statiile se afla in cimp, la zeci de kilometri distanta de asezarile umane si n-o sa stea nimeni sa le pazeasca pe intuneric, cind se stie foarte bine cit de vulnerabile sint acestea in fata hotilor de fier", ne-a spus Banica. Potrivit contabilului sef al OUAI 345 Vadeni, subventia primita de la stat este vitala pentru irigarea culturilor. "In organizatia noastra avem ca membri sapte societati comerciale si 12 persoane fizice. Per total, este vorba despre 3.125 hectare ce trebuie irigate cu ajutorul a cinci statii de pompare. Fiecare membru cotizeaza cu 70 lei pe an, pentru fiecare hectar cu care s-a inscris in organizatie. Este un efort financiar considerabil, din banii astfel strinsi asigurindu-se salariile personalului statiilor, piesele de schimb si alte cheltuieli curente. Energia electrica nu s-ar putea plati fara subventia de la stat", ne-a explicat contabilul sef Banica.
La rindul sau, Ionel Lepadatu, vicepresedintele Ligii Organizatiei Utilizatorilor de Apa din Romania, acuza "Electrica" de practici abuzive. "In numai o zi au scos de sub tensiune 70% din statiile judetului Braila si am inteles ca actiunea va continua, pina se va sista furnizarea energiei in totalitate. Este o masura incorecta, din moment ce statul si-a luat angajamentul sa subventioneze aceasta energie. Nimeni nu se gindeste ce se va intimpla cu statiile astea. Va spun eu: in doua zile vor fi jefuite de toate instalatiile! Si vorbim despre instalatii foarte scumpe iar, culmea, unele, cum ar fi transformatoarele electrice, apartin chiar societatii “Electrica”. Din moment ce noi am depus la timp toate documentele pentru obtinerea subventiei, nu e normal sa se intimple asa ceva", ne-a declarat Lepadatu.

"Electrica" este intransigenta

"Electrica" se tine tare pe pozitie. "Compania noastra nu are contracte de furnizare a energiei electrice nici cu Directia Agricola si nici cu Ministerul de Finante de unde vin banii, ci cu OUAI locale. In baza contractului de furnizare dintre Electrica si OUAI din Braila, dupa un termen de 60 de zile de neplata se trece la intreruperea furnizarii energiei electrice. In cazul de fata facturile neachitate dateaza din iulie, deoarece pentru luna iunie s-a achitat energia electrica in contul OUAI", ne-a declarat Dinu Lungu directorul "Electrica - Furnizare" Braila. De asemenea, sursa citata a explicat ca sint foarte putine cazurile in care OUAI din Braila nu inregistreaza restante la plata energiei electrice cel mai elocvent exemplu fiind pentru Insula Mare a Brailei. Conducerea OUAI care are in administrare instalatiile de irigatii din IMB a ales sa achite din surse proprii energia electrica. Metoda aplicata vine in contextul in care anul trecut, acest OUAI a avut de platit penalitati uriase din cauza intirzierilor in compensarea facturilor la energie pentru irigatii, intirzieri generate de modul greoi in care se deruleaza procedura de acordare a acestor subventii.
La rindul sau, conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila a explicat ca toate dosarele privind subventia la energia electrica pentru irigatii au fost procesate si transmise la Bucuresti in timp util. "Saptamina trecuta au venit banii pentru consumul de energie electrica aferent lunii iunie, circa 3,37 milioane lei si s-au si achitat. Pentru intervalul iulie - septembrie, dosarele pentru subventie, insumind circa 9 milioane de lei, au fost transmise in timp util si inca se asteapta banii", ne-a declarat Elena Coman, directorul adjunct al DADR Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu