Guvernul se gândeşte să aplice noi taxe | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Guvernul se gândeşte să aplice noi taxe

Guvernul analizează posibilitatea introducerii unei anumite taxe pe preţul benzinei şi al motorinei, pentru suplimentarea fondurilor necesare construcţiei de infrastructură rutieră, a anunţat premierul Victor Ponta.
"Este o idee mai veche, de când domnul Fenechiu era ministru, de a introduce o anumită taxă pe preţul benzinei, motorinei, care să alimenteze numai şi numai fondurile necesare pentru construcţia de infrastructură rutieră. Deci, nu ca venituri la bugetul general, ci numai şi numai venituri pentru construcţia de infrastructură. Trebuie să o analizăm şi să vedem, nu o resping în niciun caz de la început", a spus Ponta la România TV.
Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu declara recent că a găsit soluţia prin care în România să existe fonduri suplimentare pentru construirea mai multor kilometri de autostradă, şi anume mărirea accizei la carburant cu 10 eurocenţi şi taxarea pe distanţă a traficului greu.

Creşterea cotei unice va amâna revenirea investitorilor

Eventuala creştere a cotei unice va afecta competitivitatea României, iar efectele negative nu vor putea fi contracarate de scăderea TVA, a declarat Gijs Klomp, directorul Jones Lang LaSalle (JLL), menţionând că toate segmentele pieţei imobiliare vor avea de suferit în urma unei astfel de măsuri.
"Eforturile susţinute depuse în ultimul timp de Guvern pentru menţinerea unui nivel stabil şi scăzut de impozitare au contribuit la construirea unei imagini pozitive a României, ca destinaţie pentru investiţii. Jones Lang LaSalle semnalează riscurile care pot afecta imaginea României din punct de vedere al investiţiilor, generate de creşterea potenţială a cotei unice de la nivelul competitiv actual de 16%, la nivelul de 22%", se arată într-un comunicat al firmei de servicii imobiliare, citat de Mediafax.
Reprezentanţii JLL apreciază că o eventuală creştere a cotei unice de impozitare va afecta atractivitatea României în rândul investitorilor, foarte atenţi la acest aspect când evaluează o viitoare destinaţie pentru extindere.
"România este analizată cu restul ţărilor din CEE (Europa Centrală şi de Est). Un criteriu foarte important de decizie pentru companii este impozitarea. Impozitarea este evaluată în funcţie de nivelul absolut de impozitare, capacitatea de a repatria profiturile şi predictibilitatea mediului fiscal. Creşterea propusă a cotei unice va afecta în mod clar poziţia competitivă a României", a spus Klomp.

„Nu este o decizie înţeleaptă"

În opinia sa, creşterea impozitelor, fără a avea o strategie clară de investiţii, nu este o decizie înţeleaptă. "În loc de a majora taxele, statul român ar trebui să se concentreze mai mult pe îmbunătăţirea sistemului de colectare a impozitelor (rata de colectare a impozitelor este în scădere de la an la an, în timp ce economia este în creştere), şi pe eliberarea unor resurse pentru investiţii prin încetarea creşterii disproporţionate a salariilor din sectorul public (o creştere de 14,7% cu cheltuielile de personal în primele nouă luni ale anului 2013, comparativ cu anul trecut)", a adăugat Klomp.
Potrivit sursei citate, posibilele consecinţe ale practicării ratelor de impozitare mai ridicate ar putea fi scăderea veniturilor fiscale, în timp ce investiţiile realizate de companiile străine nu se vor materializa, iar evaziunea fiscală ar putea creşte în continuare.
"În ceea ce priveşte piaţa imobiliară, sectorul de birouri şi industriale vor fi probabil cele mai afectate în timp ce afacerile chiriaşilor şi, cu siguranţă, strategiile lor viitoare de dezvoltare vor fi afectate. De asemenea, va fi afectată lichiditatea, deoarece investitorii imobiliari care monitorizeaza România nu vor aprecia mediul fiscal imprevizibil şi ar putea amâna întoarcerea lor sau intrarea pe piaţa românească. Fără o strategie clară de vânzare (exit), dezvoltatorii imobiliari nu pot reinvesti capitalul lor în noi proiecte", a explicat Klomp.

Scăderea TVA nu va avea efect

În acelaşi timp, reprezentantul JLL arată că în ciuda unei posibile scăderi compensatorii de două puncte a TVA, creşterea impozitului pe venitul personal este de natură să conducă la o scădere a vânzărilor cu amănuntul, ceea ce va afecta piaţa de retail locală.
"Multe companii nu vor fi dispuse sau capabile să crească salariile brute pentru a compensa majorarea cotei unice. Venitul disponibil al consumatorilor vor fi serios afectat. Încrederea consumatorilor va fi oricum afectată de această dispută, indiferent dacă majorarea impozitelor se va materializa. Având în vedere că în trecut creşterea TVA nu a fost (în totalitate) resimţită de consumatori, ar fi logic să presupunem aceeaşi reacţie cu scăderea planificată a TVA. În realitate, scăderea ratei de TVA, care ar trebui să aducă beneficii consumatorilor, s-ar putea să nu îşi îndeplinească scopul", a conchis Klomp.
Jones Lang LaSalle este una dintre cele mai importante firme de servicii financiare şi profesionale dedicate domeniului imobiliar.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro