Guvernul s-a angajat în faţa FMI să îngheţe salariile şi pensiile şi să reducă personalul bugetar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Guvernul s-a angajat în faţa FMI să îngheţe salariile şi pensiile şi să reducă personalul bugetar


Autorităţile române s-au angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să îngheţe salariile personalului bugetar în acest an, să scadă primele şi să continue reducerea numărului de angajaţi la stat, arată noua scrisoare de intenţie, publicată marţi seară în Monitorul Oficial.
"Vom implementa măsuri de reducere în continuare a cheltuielilor cu salariile, inclusiv o îngheţare a tuturor salariilor, cu excepţia salariilor minime (economie de 0,3% din PIB), o continuare a politicii de înlocuire doar a unui angajat din 7 care părăsesc sistemul şi reducerea plăţii orelor suplimentare şi a primelor (0,2% din PIB), însoţite de modificări structurale de reducere a numărului de salariaţi în sectorul public (0,2% din PIB)", se spune în noua scrisoare de intenţie. Actul a fost adoptat marţi de guvern prin Ordonanţă de Urgenţă.
Măsurile sunt necesare pentru a se încadra în deficitul bugetar de 5,9% din produsul intern brut (PIB) în 2010, ce presupune ajustări bugetare de 2,5% din PIB, din care 0,6% din PIB reprezintă venituri suplimentare la buget şi 1,9% din PIB tăieri de cheltuieli.
Alte economii pe partea de cheltuieli se vor realiza prin implementarea legii unitare a pensiilor din sistemul public (0,1% din PIB), care ar trebui să însemne creşterea bazei de contribuţii, "un control mai bun al revendicărilor frauduloase de pensii de invaliditate" şi un număr mai mic de pensionări anticipate.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, declara recent că aproximativ 225.000 de pensii de invaliditate din totalul de 900.000 ar putea să nu fi fost obţinute legal, iar statul pierde anual prin plata acestora 1,5 miliarde lei. Guvernul vrea să verifice toţi beneficiarii de pensii de invaliditate în următorii ani, pentru a depista fraudele din sistem. În cazul pensionării anticipate, guvernul a majorat la 45% penalizarea pentru a face mai puţin atractivă această opţiune.
Cea mai mare sursă de economii bugetare, de 1,1% din PIB, este reprezentată de îngheţarea "cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, a pensiilor (cu excepţia pensiilor sociale minime) şi a anumitor transferuri, precum şi unele reduceri ale cheltuielilor cu bunurile şi serviciile datorate reorganizării agenţiilor de stat", potrivit scrisorii de intenţie.
Guvernul se angajează, însă, să implementeze măsuri suplimentare "în cazul în care aceste măsuri nu generează consolidarea prevăzută".
Pe partea de politică fiscală, guvernul promite să îmbunătăţească gestiunea datoriei publice în acest an, mai ales printr-un profil mai bun de maturitate a împrumuturilor. Un aspect important este crearea unui tampon (buffer) financiar în prima jumătate a acestui an, "pentru a evita presiunile financiare sezoniere".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro