Mergi la conţinutul principal
PUBLICITATE

Guvernul PSD se ţine de cuvânt: O viaţă decentă pentru pensionari!

Am plecat în 2016 cu un punct de pensie de 871 lei, iar luna septembrie a acestui an va aduce majorări de 15 %, modificând suma la 1.265 lei.

Pensia minimă garantată a crescut de la 400 lei, cât era în 2016, la 520 lei în 2017. În 2018, aceasta a ajuns la 640 lei. Practic, de la preluarea guvernării au existat creşteri de 60% pe acest segment.

Legea privind sistemul public de pensii

Actualul proiect de lege prevede creşteri etapizate ale valorii punctului de pensie, până în anul 2021, pentru ca din anul 2022, să fie aplicată noua formulă  de calcul bazată  pe Valoarea Punctului de Referinţă:

·         1.265 de lei în 2019

·         1.775 de lei în 2020

·         1.875 de lei în 2021

De specificat că nicio pensie în plată nu va scădea, proiectul de lege reglementand recalcularea tututor categoriilor de pensii.

Nici vârsta standard de pensionare, stagiul minim şi nici stagiul complet de cotizare NU VOR SUFERI MODIFICĂRI.

Cei mai câştigaţi vor fi pensionarii care au lucrat în locuri de muncă încadrate în grupa I sau a II-a şi care pe lângă majorarea punctului de pensie vor beneficia şi de recalculare în baza Legii nr. 221/2018. De recalculare vor avea parte toţi pensionarii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislaţiei existente înainte de  aprilie 2001. Procedura se realizează din oficiu în perioada octombrie 2018 – octombrie 2019, însă drepturile recalculate se vor acorda începând din octombrie  2018, indiferent de data emiterii deciziei de recalculare. În situaţia în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât cel iniţial, se menţine cel vechi astfel încât să nu scadă nici o pensie.

Recalcularea pensiilor este un proces anevoios însă la finalul căruia, mulţi pensionari vor avea de câştigat sume importante.

Peste 5 milioane de pensionari vor beneficia de creşteri, în urma noii Legi a pensiilor.

Şi indemnizaţia socială pentru pensionari a suferit modificări semnificative. Astfel, la începutul lui martie 2017 un număr de 1.022.168 pensionari au primit indemnizaţia cu 120 lei mai mare, de la 400 la 520 lei. Ulterior suma a fost majorată la 640, iar până la sfârşitul acestui an va mai exista o majorare de 10 %, indemnizaţia ajungând la 704 lei.

Începând cu 1 ianuarie 2019 au fost majorate, în medie, de aproape cinci ori indemnizaţiile pentru invalizii, veteranii şi văduvele de război astfel:

·         de la 259 la 1.500 lei lunar pentru invalizii de război încadraţi în gradul I de invaliditate;

·         de la 231 la 1.000 lei lunar pentru invalizii de război încadraţi în gradul II de invaliditate;

·         de la 196 lei la 900 lei lunar pentru invalizii de război încadraţi în gradul III de invaliditate.

·         de la 161 la 600 lei lunar  pentru veteranii de război;

·         de la 161 la 600 lei lunar  pentru văduvele de război, dacă nu s-au recăsătorit.

Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie. Se va menţine şi opţiunea actuală de a lua 50% din pensia soţului decedat, cu renunţarea la propria pensie.

Proiectul noii Legi a pensiilor se bazează pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, adică plată în funcţie de contribuţie; egalitate, adică pensionari care au aceeaşi vechime, dar care au ieşit la pensie în momente diferite, primesc aceeaşi sumă de bani; solidaritate socială, adică generaţiile în activitate susţin, prin plata contribuţiilor lor, generaţiile de pensionari şi, în viitor, vor fi susţinute la rândul lor; imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.

„Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează”, argumentează oficialii ministerului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro