Guvernul propune un salariu minim de 640 lei, sindicatele vor minim 750 lei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Guvernul propune un salariu minim de 640 lei, sindicatele vor minim 750 lei

Guvernul propune pentru 2011 un salariu minim pe economie de 640 de RON, au declarat reprezentanţii sindicatelor, după întâlnirea de la Palatul Victoria, ei opinând că salariul minim ar trebui să fie de minim 750 RON.

Dumitru Costin, preşedintele BNS, a spus că premierul Boc urmează să aibă o discuţie şi în coaliţie pe tema salariului minim, urmând ca tot luni sindicatele să se întâlnească cu responsabilii din Executiv la ministerul Muncii, pentru o nouă discuţie pe acest subiect.

La rândul său, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că sindicatele i-au propus premierului ca salariul minim să fie de cel puţin 750 RON, iar premierul Boc urmează să discute în partidul său şi cu restul coaliţiei de guvernare dacă este posibilă această soluţie. "S-a discutat problema legată de faptul că ar trebui o creştere substanţială a salariului minim pe economie datorită faptului că ar trebui reconfirmată atât predictibilitatea evoluţiei salariului minim pentru a atinge ţinta unui raport între salariul mediu şi salariul minim de 2 la 1 în 2015, şi că asta însemna 40% din salariul mediu să-l reprezinte salariul minim pe economie calculat la valoarea salariului mediu raportat de Comisia naţională de prognoză dar şi de statistică înseamnă grosso modo undeva la 860 lei, am spus bun, nu se poate 860 lei, dar măcar o creştere substanţială la cel puţin 750-800 lei trebuie pentru că este elementul de combatere a evaziunii fiscale pe piaţa muncii. Pentru 2011 înseamnă 860 de lei. Suntem conştienţi că de la 600 la 860 lei nu se poate face acest salt şi atunci ceea ce am sugerat domnului prim-ministru care urmează să aibă o dezbatere în cadrul partidului legat de acest lucru luni este să se gândească la un salariu minim de cel puţin 750 lei care să permită practic posibilitatea recuperării şi în acelaşi timp reconfirmării acordului din 2008 dintre Guvern, patronate şi sindicate pentru a da predictibilitate şi a crea mediului de afaceri posibilitatea unor previziuni pe termen mediu în evoluţia politicii salariale", a precizat Hossu.

Pe de altă parte, Hossu a precizat că sindicatele au respins propunerea Executivului cu privire la legea unică de salarizare, care propune o variaţie a nivelului de salarizare în funcţie de nivelul procentului din PIB alocat fondului de salarii. "Noua lege se doreşte, luni se va şti exact, inclusiv o variaţie a nivelului de salarizare în funcţie de nivelul procentului din PIB alocat fondului de salarii, ceea ce este inacceptabil, pentru că înseamnă o descărcare a oricărei răspunderi a angajatorului în raport cu propriii angajaţi", a spus sindicalistul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro