Mergi la conţinutul principal

Guvernul pregateste asasinarea IMM-urilor

Cabinetul Tariceanu a anuntat deja ca, prin modificarile care vor fi aduse Codului Fiscal de la 1 ianuarie 2006, microintreprinderile - care reprezinta 90% din numarul total de IMM-uri din tara - vor fi obligate sa aiba cel putin cinci angajati si vor fi impozitate cu 16% pe profit. Acest fapt va duce la disparitia a 270.000 de societati, in special in domeniul prestarilor de servicii, in care majoritatea firmelor au mai putin de cinci angajati.
La ora actuala, potrivit Codului Fiscal, firmele pot avea 1-9 angajati, o cifra de afaceri anuala de pina la 100.000 de euro si pot opta intre sistemul de taxare cu 3% pe venituri sau impozitul de 16% pe profit. Microintreprinderile opteaza de obicei pentru plata impozitului de 3% pe venituri (pentru ca la impozitul de 16% ar avea nevoie si de un contabil) si pentru 3-4 angajati, cu tot cu patron, mai multi insemnind costuri care nu pot fi suportate.
Cu toate ca nu s-au consultat cu reprezentantii mediului de afaceri si nici nu au anuntat modificarile care vor fi operate, asa cum spune legea, cu sase luni inainte de intrarea lor in vigoare, cei care au gindit schimbarea statutului microintreprinderilor cred ca au toate motivele sa sustina acest demers. Sustinatorii modificarii actualului Cod Fiscal spun ca, "patronii care nu au microintreprindere si platesc salariatii pe stat, cu CAS si cu toate impozitele la zi, sint dezavantajati fata de cei care au o microintreprindere, isi iau cistigul din IMM-ul respectiv si isi platesc cei 2-3 angajati la negru". Nimic mai fals, fiind foarte multe exemple de societati mari care platesc la negru. In plus, darile la stat sint aceleasi si pentru unii, si pentru altii, iar evaziunea fiscala este la fel vinata de ANAF, indiferent de numarul angajatilor.
Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, filiala Braila, Gheorghe Caruz, ne-a declarat ca patronatele refuza categoric sa accepte o astfel de masura, care va lovi in foarte multi intreprinzatori mici si mijlocii.
"Nu ne-a intrebat nimeni absolut nimic, nici pe noi, nici pe reprezentantii altor organizatii patronale. Nu am avut nici un fel de consultatii cu Ministerul Finantelor inainte de a fi inaintata aceasta propunere. Sincer, nu stiu cine a putut sa aiba o asemenea idee. Fiecare se dezvolta in functie de posibilitatile lui. Nu poti cere unui intreprinzator care are, de pilda, un chiosc, unde este angajat el si inca o persoana, sa mai angajeze inca trei. Este aberant. Sub nici o forma nu sintem de acord si nici nu vom sustine o asemenea decizie. Vom lua masuri dure daca va fi pusa in aplicare chestia asta", a spus Gheorghe Caruz.
Potrivit directivelor europene in vigoare, o microintreprindere are intre 1 si 9 salariati. Or, dat fiind faptul ca Romania doreste sa se integreze in Uniune, ar trebui sa respecte aceasta directiva. Masura propusa de Guvernul Tariceanu este in contradictie flagranta cu acquis-ul comunitar si in afara practicilor europene unanim acceptate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu