Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un program de priorităţi pentru perioada următoare, document care nu reprezintă programul de guvernare din decembrie 2012, dar care e inspirat aproape integral din acesta.
"Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pentru un program cuprinzând priorităţile pentru perioada următoare şi noile obiective apărute în ultimele luni, document care nu reprezintă programul de guvernare din decembrie 2012, dar este inspirat aproape integral din acesta", a declarat premierul Ponta.
Guvernul a aprobat, miercuri seară, programul politic care actualizează programul de guvernare, au declarat surse oficiale, documentul fiind transmis Parlamentului joi dimineaţă.
Premierul Victor Ponta a declarat, în prima şedinţă a noului Cabinet, că pogramul pe care Guvernul îl va transmite Parlamentului este în proporţie de 98-99% programul pe care Parlamentul deja l-a aprobat, fiind însă bine să fie actualizat la zi după schimbările de compoziţie politică din Executiv.
Noul Guvern s-a reunit, miercuri seara, în prima şedinţă de după ceremonia de depunere a jurământului de învestitură.
Armistiţiu cu Băsescu
Premierul Ponta a afirmat că între el şi preşedintele Băsescu a fost încheiat doar un "armistiţiu", deoarece este necesar ca în România să fie asigurată stabilitatea având în vedere contextul din Ucraina, şi a precizat că se aşteaptă ca până la finele anului să apară alte conflicte cu şeful statului.
El a spus miniştrilor, în şedinţa de guvern, că armistiţiul dintre Guvern şi preşedinte a fost impus de realitatea regională şi de faptul că partenerii europeni şi transatlantici au nevoie de o Românie stabilă, democratică şi serioasă, dar a precizat că nu este şi nici nu va fi "pace" până în decembrie.
"Am văzut un val de optimism că e pace între Guvern şi preşedinte. Eu nu-mi fac asemenea iluzii şi n-aş vrea să iluzionez pe nimeni. Nu e deloc pace şi nici nu cred că va fi pace până în decembrie, când vom avea un preşedinte care va înţelege să fie preşedinte-arbitru şi nu preşedinte-jucător. Aseară, a fost doar un armistiţiu impus de două lucruri: de votul Parlamentului de marţi - şi mulţumesc încă o dată tuturor parlamentarilor de la toate grupurile politice care ne-au sprijinit - şi de realitatea regională şi europeană", le-a spus Ponta noilor miniştri, reuniţi în a doua şedinţă de Guvern de la învestire.
Miercuri, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a ajuns la un acord cu premierul Victor Ponta, astfel că a semnat numirea noilor miniştri, Guvernul urmând să-şi asumea răspunderea în Parlament pe un program inspirat din programul de guvernare. Şeful statului a ţinut să afirme că acordul cu premierul a fost unul verbal.
Moţiune a PDL, invitaţie către PNL
Prim-vicepresedinte PDL Liviu Negoiţă a declarat, joi, pentru Mediafax, că PDL a decis iniţierea unei moţiuni de cenzură ca urmare asumării răspunderii Guvernului şi că îi invită pe cei din opoziţie, inclusiv pe liberali, să se alăture acestui demers.
"Îi invităm pe toţi cei care se pretind a fi în opoziţie să se alăture demersului nostru. Va fi o moţiune de cenzură detector de minciuni atât pentru Guvernul Ponta III, cât şi pentru liberali. Atât timp cât Victor Ponta vine în Parlament cu o astfel de procedură, urmarea sa naturala din partea opoziţiei este depunerea unei moţiuni de cenzură", a afirmat Negoiţă.
El a adăugat că nedepunerea unei moţiuni de cenzură ar însemna acceptarea automată a noului Guvern.
"Să îi vedem pe cei 30 de liberali care au votat pentru învestirea Guvernului Ponta III cu cine joacă de fapt, unde sunt ei - la putere sau la opoziţie", a mai spus Negoiţă.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un program de priorităţi pentru perioada următoare.
PDL acuză
Deputatul PDL Cezar Preda a declarat, joi, pentru Mediafax, că învestirea Cabinetului Ponta III este "neconstituţională", iar preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta "au încălcat Constituţia în baza unei înţelegeri în doi înainte de pronunţarea Curţii Constituţionale".
"Învestirea Cabinetului Ponta III este neconstituţională. Preşedintele şi primul ministru au încălcat Constituţia în baza unei înţelegeri în doi înainte de pronunţarea Curţii Constituţionale pe sesizarea celor 52 de parlamentari. Ca semnatar al sesizării, solicit partidului meu, PDL, să ia poziţie fermă împotriva unor aşa-zise înţelegeri pe încredere. Noi am declarat că apărăm statul de drept şi nu putem să fim folosiţi atunci când se doreşte a se ieşi din limitele constituţionale", a afirmat Cezar Preda.
PNL: Relaţia Ponta-Băsescu a evoluat
De asemenea, deputatul PNL Gigel Ştirbu, fost ministru al Culturii, afirmă că se remarcă o evoluţie pozitivă a relaţiei Băsescu-Ponta, trecându-se de la Pactul de coabitare scris la acordul negociat doar pe cuvântul dat unul altuia, deci pe încredere.
"De ieri (miercuri - n.r.) după masă, de când adevăratul şef al Guvernului, Traian Băsescu, a anunţat un nou acord cu Victor Ponta, am tot aşteptat de la premier să ne comunice în mod transparent care au fost termenii acestei noi negocieri. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost criticat explicit de Victor Ponta că nu a informat imediat asupra discuţiilor avute în calitate de şef al Senatului cu Traian Băsescu, deşi acestea priveau subiecte legate de politica externă şi securitate", se arată într-un comunicat PNL semnat de ştirbu.
El adaugă că, în aceste condiţii, de la Victor Ponta, un apărător atât de vehement al dreptului românilor de a fi bine informaţi, s-ar fi aşteptat să fie un model de transparenţă.