• în situaţia în care rezultatul testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii cărora le-au fost suspendate permisele le primesc înapoi
Scandalul testelor antidrog pentru șoferi a pus presiune pe Guvern, în urma reacției societății civile dar și a multor specialiști în mecină legală. Prin intermediul mass-media, aceștia au venit cu dovezi clare că, în forma ei inițială, Ordonanța în ceea ce privește siguranța rutieră ce urmărea diminuarea/depistarea fenomenului de conducere a unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive aducea mai multe prejudicii conducătorilor auto.
Mai exact, la problema procentului de eroare pe care îl au în prezent aparatele de testare – peste 40% - se mai adăuga și faptul că un șofer depsitat pozitiv rămânea fără permis de conducere până la obținerea rezultatelor oficiale, perioadă care dura minim 30 de zile. Și asta fără ca acesta să fi consumat substanțe cu efect psihoactiv în mod voluntar, demonstrându-se faptul că rezultatele fals-pozitive provin în urma administrării anumitor medicamente.
Astfel, în cursul zilei de ieri, la inițiativa premierului Ciolacu, Ordonanța de urgenţă privind siguranţa rutieră a fost modificată, istituindu-se obligativitatea autorităților de a elibera rezultatele oficiale în termen de 72 de ore de la testatea cu aparatul drugtest. Mai mult, în situația în care acest termen este depășit, conducătorul auto primește permisul de conducere înapoi.
„În primul rând, (ordonanța) instituie un termen de 72 de ore în care instituțiile de medicină legală trebuie să elibereze analizele toxicologice prin care să evidențieze prezența sau nu a alcoolului și substanțelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu drug test sau care au refuzat testarea.
A doua modificare importantă este că la expirarea termenului de 72 de ore, în care în care rezultatul nu sosește de la laborator, persoanei respective i se restituie permisul.
Există și o a treia modificre importantă, care vizează faptul că aceste analize se efectuează doar de către instituțiile de medicină legală”, a declarat Cătălin Predoiu la finalul ședinței de guvern.
„Aşa cum am anunţat, modificăm ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră, mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi. Am cerut Ministerului de Interne să ţină cont de observaţiile societăţii civile pentru că aşa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să îi pedepsim pe români. Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu ieri, la începutul şedinţei de Guvern. El a adăugat că autorităţile vor monitoriza dacă acest termen de 72 de ore va fi respectat.
„Ministerele Sănătăţii şi Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor în vederea testării antidrog. Vor fi gata în cinci zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă de azi. Sper că domnul ministru Predoiu a învăţat lecţia şi în viitor nu va pune căruţa înaintea cailor”, a mai spus premierul.