Mergi la conţinutul principal

Guvernul intenţionează să introducă un sistem de pensii ocupaţionale


Consilierul premierului a spus că, prin înfiinţarea viitorului sistem de pensii ocupaţionale, sistemul de pensii facultative (pilonul III) nu va deveni inutil, la acesta din urmă putând adera spre exemplu persoanele care practică meserii liberale.
"Nu toate persoanele care realizează venituri se încadrează într-o anumită ramură de profesie. Sunt atâtea meserii liberale, sunt atâţia oameni care lucrează pe cont propriu, sunt atâtea situaţii în care oamenii nu sunt susţinuţi de patronate să participe la un sistem individual şi participă singuri. Ca urmare, un sistem facultativ este foarte util pentru a completa, împreună cu un sistem ocupaţional, toată zona facultativă a sistemelor de pensii private", a precizat Mihai Şeitan.
Guvernul a adoptat miercuri şapte din cele opt principii ale Legii unice a pensiilor. Principiul ocupaţional, care permitea unei categorii socio-profesionale să structureze un sistem suplimentar de pensii, a fost eliminat pentru a nu se crea o "breşă" pentru reintroducerea pensiilor speciale, de care beneficiază în prezent categorii socio-profesionale precum magistraţii sau militarii, a declarat Emil Boc la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.
"Nu am inclus principiul ocupaţional pentru a nu încerca sau a da impresia că se încearcă găsirea unei breşe prin care să reintroducem pe uşa din dos actualele legi speciale. Dorim o singură lege care, repet, să rezolve problemele care există în momentul de faţă, probleme care sunt date de cadrul legal, ce nu oferă un tratament, o egalitate de tratament tuturor acelora care contribuie la sistemul public de pensii", a declarat premierul la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.
Principiul ocupaţional permitea oricărei categorii socio-profesionale să structureze un sistem suplimentar de pensii şi urma ca modalitatea de contribuţie la acest sistem suplimentar, modul de calcul şi administrarea lui să fie stabilite ulterior. Cele opt principii fuseseră acceptate, în cadrul negocierilor, de Ministerul Muncii, Ministerul Apărării, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe. Boc a precizat că obiectivul Guvernului este ca, până la sfârşitul acestui an, proiectul Legii unice a pensiilor să fie finalizat, astfel încât să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2010.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro