Mergi la conţinutul principal

Guvernul incepe sa fie preocupat de soarta agriculturii si agricultorilor

O delegatie a Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR s-a intilnit, la sfirsitul saptaminii trecute, cu ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, Gheorghe Pogea, pentru a analiza posibilitatile de solutionare a dificultatilor grave cu care se confrunta agricultorii romani, in prag de aderare la Uniunea Europeana. La intilnire, fermierii braileni au fost reprezentati de Marcel Cucu, membru in Consiliul Director al Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila, vicepresedinte LAPAR. "Pentru agricultorii romani de astazi, Europa ramine un vis. Decalajul a devenit monstruos. Vorbim de integrare in UE, de o piata unica europeana, cind agricultorul european produce de 2-3 ori mai ieftin decit cel roman. Vorbim de egalitate a sanselor cind agricultorul roman cumpara motorina la pret dublu, cind utilajele de lucru in cimp sint considerate participante in traficul autostrazilor si sint supuse taxelor pentru aceasta. Vorbim de egalitate a sanselor, cind ingrasamintele chimice au ajuns un lux al tehnologiei, cind pesticidele au preturi duble in comparatie cu cele europene. Vorbim de o agricultura concurenta pe o piata unica europeana cind subventiile pentru agricultura sint aproape inexistente in Romania. Vorbim de o agricultura moderna cind bancile ne refuza creditarea pe motiv de risc maxim. Spre satisfactia pietei europene, politicienii romani n-au intreprins nimic pentru exploatarea potentialului agricol al Romaniei. LAPAR considera atitudinea politicienilor romani fata de agricultura si agricultori o iresponsabilitate condamnabila", a precizat in dicursul sau in fata ministrului Pogea, vicepresedintele Cucu. El a explicat totodata ca problema agriculturii este una extrem de importanta si din punct de vedere social, avind in vedere ca peste 50% din populatia tarii traieste din agricultura si inca 20-30% asteapta venituri din proprietati rurale.
Cucu i-a mai spus ministrului Pogea si ca ceea ce se intimpla acum este de fapt consecinta lipsei de profesionalism, a lipsei unei strategii clare de dezvoltare a agriculturii, a incoerentei si inconsecventei politicilor promovate in agricultura, acumulate in ultimii 10 ani. Totusi, la intoarcerea din capitala, vicepresedintele LAPAR a tinut sa precizeze ca organizatia pe care o reprezinta apreciaza ca disponibilitatea ministrului Pogea de a aprofunda problemele grave din agricultura (in ultima luna, Pogea s-a intilnit cu fermierii de trei ori - n.r.), reprezinta un pas important si un semnal pozitiv, "un inceput al unor intentii bune ale Guvernului Romaniei, pe care le dorim concretizate".

Fermierii au cerut plata urgenta a despagubirilor de calamitate

In timpul intilnirii, conducerea LAPAR a inaintat ministrului Pogea o lista cu principalele probleme. Printre cele mai importante solicitari se numara: eliminarea accizelor din pretul motorinei, pentru agricultura; esalonarea la plata a obligatiilor bugetare ale agricultorilor, in concordanta cu perioada de realizare a veniturilor, respectiv perioada iulie - decembrie; eliminarea taxelor vamale la produsele destinate productiei agricole; instituirea si utilizarea pretului de interventie, prevazut de lege, respectiv in baza calculatiei efectuate de institutiile de specialitate; alocarea de subventii de productie reale; reducerea pretului la ingrasamintele chimice, destinate agriculturii romanesti, la nivelul pretului de export; utilizarea masurilor de salvgardare la importul de produse agricole si agroalimentare; introducerea sistemului de plata a rovignetei in raport cu durata de utilizare in transport pe drumurile publice a mijloacelor de transport tehnologic din agricultura; eliminarea taxelor de licenta de transport, pentru transportul tehnologic din agricultura. De asemenea, fermierii au mai solicitat sprijin pentru rezolvarea problemei sezonierilor, respectiv reglementari pentru utilizarea legala a fortei de munca sezoniere din agricultura si reanalizarea devizelor cadru si plata urgenta a despagubirilor pentru asigurarea culturilor agricole, in urma fenomenelor meteorologice din aceasta iarna. "Ne dorim ca ministrii in atributiile carora se regasesc problemele ridicate de noi sa aprecieze corect solicitarile noastre de sprijin, pe care le dorim concretizate in corectarea sau amendarea unor acte normative, in demersuri la forurile europene pentru renegocierea unor acorduri semnate in necunostinta de cauza, pentru ameliorarea pozitiei agricultorului pe piata europeana a produselor agricole", a precizat Cucu.

Fermierii se vor intilni saptaminal cu conducerea MAPDR

In urma intilnirii de lucru a fost semnat si un protocol, conform caruia se vor organiza intilniri saptaminale (lunea, ora 12.00) sau ori de cite ori este nevoie, intre reprezentantii Consiliilor pe produs si oficiali MAPDR, la care sa participe si reprezentantii organismului care asigura legatura cu forurile UE. Pogea le-a mai promis participantilor si o intilnire interministeriala cu principalele ministere care au atributii in domeniul economic, respectiv al Muncii, Finantelor Publice, Economiei si Comertului, Transporturilor si Ministerul Integrarii, cu scopul de a analiza problemele ridicate de reprezentantii LAPAR, dar si facilitarea unor intilniri a fermierilor din Romania cu fermieri din tarile recent aderate la UE (Ungaria, Polonia, Cehia etc.) in vederea lamuririi unor aspecte legate de integrare.
Protocolul mai prevede si imbunatatirea strategiei privind accelerarea absorbtiei fondurilor UE, dar si a celor de la bugetul de stat, cresterea plafoanelor la creditele acordate prin Programul "Fermierul", identificarea unor solutii privind acordarea unui sprijin financiar producatorilor agricoli pentru motorina necesara infiintarii culturilor agricole in anul 2007.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro