Guvernul a fost abilitat pentru a emite ordonanţe | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Guvernul a fost abilitat pentru a emite ordonanţe

Beneficiind de susţinerea tuturor grupurilor parlamentare, proiectul Codului de Procedură Civilă a fost votat ieri cu 213 voturi pentru şi o abţinere. Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Rodica Constantinovici a apreciat că proiectul Codului asigură accesul justiţiabililor la mijloace şi forme procedurale mai simple, dar şi premisele pentru soluţionarea corectă a cauzelor. De asemenea, sunt eliminate şi cauzele care au condus la condamnări ale statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Şi celălalt Cod, cel de procedură penală, a fost adoptat cu 212 voturi pentru, unul împotrivă şi trei abţineri. Plenul a fost de acord, de altfel, cu şapte amendamente formulate de Marton Arpad. Unul dintre amendamentele admise prevede că avocatul poate studia actele de la dosarul clientului şi are dreptul de a nota date sau informaţii din dosar, precum şi de a obţine fotocopii pe cheltuiala clientului. Un alt amendament viza scoaterea, din articolul care se referea la prima ascultare a unui inculpat, întrebărilor legate de naţionalitatea acestuia.

De o largă majoritate a beneficiat şi Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice: de 210 voturi pentru, unul contra şi o abţinere. Votul pe articole al noii legi ANI nu a fost precedat de dezbateri generale, grupurile parlamentare neexprimându-şi în plen poziţia faţă de acest proiect. Astfel că deputaţii au ascultat doar opinia Comisiei juridice exprimată prin raportul lecturat de deputatul PDL Gabriel Andronache. "Toate obiecţiile preşedintelui au fost însuşite întocmai şi s-a amendat proiectul de lege conform observaţiilor venite, inclusiv cea legată de introducerea, în declaraţia de interese, a unei rubrici în care vor fi trecute toate contractele pe care demnitarul, soţul, părinţii sau copiii majori le au cu statul", a spus Daniel Buda, preşedintele Comisiei.

Deputaţii au adoptat ieri şi proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, însă aplicarea sa depinde, în ce priveşte capitolul Finanţe-Economie, de validarea, de către Parlament, a membrilor Consiliului Fiscal. Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonaţe în vacanţa parlamentară a suscitat discuţii în plen, viceliderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, semnalând că Executivul nu va putea face rectificarea bugetară, aşa cum se stipulează în actul normativ, pentru că nu s-a înfiinţat Consiliul Fiscal. Legea de abilitare a beneficiat de susţinerea a 141 de deputaţi, 72 fiind contra, iar unul abţinându-se.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro