Mergi la conţinutul principal

Guvernul Ciucă, mumă sau ciumă

* în contextul în care, ieri, în Parlamentul României aveau loc audierile miniștrilor propuși în Cabinetul Nicolae Ciucă, am încercat să vedem care sunt opiniile politicienilor brăileni privind noul Executiv * europarlamentarul PSD Mihai Tudose a precizat că prioritară este rezolvarea crizei cauzată de pandemia COVID-19, dar și anumite măsuri fiscale și și-a manifestat speranța că noua formulă guvernamentală va funcționa * deputatul PNL Alexandru Popa a explicat că deși nu este de acord cu o formulă alături de PSD, este conștient că țara trebuie să iasă din criza politică, pentru că are alte probleme mai importante * de cealaltă parte parlamentarii AUR, dar și reprezentanții USR Brăila susțin că avem de-a face cu o "monstruoasă coaliție" formată din marionete

 

Ce speranțe și-au făcut în legătură cu Guvernul Nicolae Ciucă și care ar trebui să fie prioritățile noului Executiv - asta am încercat să aflăm de la aleșii și politicienii Brăilei. În contextul în care, ieri, în Comisiile din Parlament au avut loc audierile celor propuși să facă parte din Cabinetul Ciucă, redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au luat legătura cu principalii performeri de pe scena politică brăileană, pentru a vedea ce așteptări au aceștia de la noul guvern format din PSD, PNL, UDMR și reprezentanți ai minorităților.

Întrebat care ar trebui să fie prioritatea Guvernului Ciucă, europarlamentarul PSD Brăila, Mihai Tudose, a afirmat că nu discutăm doar despre o singură chestiune, ci despre mai multe situații ce trebuie rezolvate rapid, dacă dorim ca România să fie readusă pe o linie normală. Acesta a dat câteva exemple de situații care speră să își găsească soluție de la nivelul echipei guvernamentale care se formează, făcând referire în primul rând la pandemia COVID-19 și la creșterea prețurilor la energie.

”Așteptările mele, ale noastre, sunt de fapt ale întregii Românii. Nu există o prioritate zero. De fapt, sunt mai multe. Este o prioritate și sistemul sanitar, cu tot ce înseamnă ieșirea din valul 4 și pregătirea pentru valul 5. Cu o logică coerentă, la tot ceea ce înseamnă coordonare prin Ministerul Sănătății și celelalte ministere, dar totuși coordonarea ar trebui să se facă de la Ministerul Sănătății și nu de la Interne. Pentru că până la urmă Ministerul de Interne aplică niște norme sau veghează la respectarea unor norme și nu ia decizii în ceea ce privește Sănătatea. Decizii epidemiologice. Ceea ce e o schimbare de paradigmă, eu zic că în bine. Sunt măsuri așteptate - de fapt, oamenii nu așteaptă măsurile, așteaptă rezultatele, concretizarea acestor măsuri -, în ceea ce privește evoluția prețurilor la Energie. Sunt măsurile fiscale care să ducă la îmbunătățirea colectării și să nu mai existe aceste probleme. Gen: acolo nu mai sunt bani de salarii la sistemul sanitar, nu sunt bani de pensii - după cum am auzit în ultimul timp. Dar trebuie coerență guvernamentală și disciplinară. Și înțeleg că în buget - pentru că așa s-a stabilit la negocierile în Coaliție, un procent însemnat 7% din PIB pentru investiții și de asemenea demararea procedurilor privind absorbția de fonduri pe PNRR. Că e foarte important! Mai e o lună practic. Poate să intre numai anul acesta un miliard de euro în România. Dar care să fie cheltuit frumos, judicios pentru România, nu pe modelul USR, dăm o mulțime de bani la consultanță, ne alegem cu niște diagnostice, dacă vreți, dar nu vine și tratamentul. Adică să nu cheltuim toți banii pe diagnostic și să nu mai avem bani de tratament”, a declarat Tudose.

Social-democratul a adăugat că toți cei din noul Guvern trebuie să fie extrem de conștienți de faptul că nu va mai exista o ”lună de miere” în care să poată spune că abia au venit la conducere. Și asta pentru că, potrivit lui Tudose: ”pacientul numit România nu mai are așa de mult timp la dispoziție. Dacă nu o înzdrăvenim repede, anumite lucruri devin de nereparat”.

Întrebat în legătură cu posibilitatea ca lucrurile să nu iasă tocmai în regulă dintr-o colaborare între PSD și PNL, având în vedere ceea ce s-a întâmplat în perioada Uniunii Social Liberale, Tudose a precizat că speră ca de această dată lucrurile să funcționeze, deoarece contextul este unul diferit.

”Sperăm într-o colaborare. Nu trebuie să ne înfrățim, să ne iubim. Este vorba despre votul comun și tot ce s-a negociat în această perioadă de două săptămâni, trei săptămâni de acum, să fie implementat. Dacă lucrurile nu vor funcționa, vom vedea pe parcurs. Deocamdată sperăm că da. Era singura soluție. Mai exista soluția anticipatelor, dar asta conform procedurilor și termenelor legale din România, însemna martie. Și până atunci nu se întâmpla nimic bun, se întâmplau eventual o mulțime de lucruri rele”, a explicat europarlamentarul.

 

Rotaru a prezentat o listă lungă de priorități

La rândul său, președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a precizat că forurile tutelare ale partidului au aprobat intrarea la guvernare și această structură a noului Executiv, chiar dacă alegerea pe care au avut-o de făcut a fost fie un pachet de măsuri sociale, fie desemnarea premierului. În acest context, potrivit lui Rotaru, social-democrații și-au ales și ministerele cu ajutorul cărora să poată implementa o serie de măsuri pe care le-au prevăzut în program. Rotaru a dorit să precizeze pe scurt toate lucrurile pe care le consideră prioritare pentru România în primă fază.

”Dacă pornim de la priorități, e de analizat pe mai multe planuri. O primă urgență ar fi rectificarea bugetară. Pentru că au fost semnale că nu mai sunt bani de salarii, de pensii și așa mai departe. și pe zona socială sunt probleme și aceasta ar fi o prioritate. Tot prioritate o reprezintă elaborarea și fundamentare bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale. Și sigur, dacă o luăm într-o ordine, trebuie stabilită o ierarhie, dar eu cred că gestionarea pandemiei ar trebui să rămână, de asemenea, pe primul plan. Pentru că este în continuare o problemă majoră cu care se confruntă România. Dacă, să spunem, criza politică s-a încheiat cumva, astăzi, discutăm în continuare de criză sanitară, de criză economică, socială și în contextul ăsta, prima problemă care trebuie gestionată este pandemia. Cu teste extinse, cu anchete epidemiologice având ca țintă restrângerea contaminării, cu diagnostic și tratament în ambulatoriu, și poate nu în ultimul rând cu medicamente antivirale în farmacii, care să poată fi eliberate pe bază de rețetă și să nu se mai procure de la piață, colțul străzii sau din orice alte surse”, a declarat Rotaru.

Acesta a mai vorbit și despre măsuri economice prin care statul să vină în sprijinul mediului de afaceri, puternic afectat de pandemie, dar și de creșterea prețurilor pe mai multe paliere.

”Poate aici ar trebui văzut și ce e de făcut cu salvarea firmelor românești, acolo unde statul este acționar majoritar, prin infuzie de capital. Sprijinirea agriculturii. Pentru că aceasta va fi și este foarte afectată de creșterea imputurilor la tot ceea ce înseamnă semințe, ierbicite, insecticide, fundicide, combustibil, îngrășăminte și așa mai departe. Aici va trebui văzut ce măsură va trebui luată în perioada următoare, cu prioritate. Și poate nu în ultimul rând, măsurile sociale, în domeniul muncii, care să vizeze, creșterea salariului minim, așa cum s-a discutat de la 2.300 la 2.550 lei. Creșterea punctului de pensie de la 1.442 la 1.586 lei. Creșterea pensiei minime care înseamnă 25%, de la 800 lei la 1.000 lei. Și creșterea alocațiilor, așa cum s-a discutat, cu 40% pentru copiii de până la 2 ani și de la 427 lei la 600 lei pentru cealaltă categorie, peste doi ani”, a mai adăugat sursa citată, făcând totodată referire și la măsuri de compensare a facturilor la utilități, astfel încât românii să treacă de această iarnă.

Întrebat în legătură cu colaborarea cu PNL-iștii și Rotaru a precizat că a fost momentul ca partidele să dea dovadă de responsabilitate, având în vedere contextul în care se află România.

”Sigur că este destul de delicat și de multe ori inconfortabil să ajungi la masă cu cei care au avut atât de multe epitete și atât de multe acuze la adresa PSD-ului. Noi am demonstrat, sigur, așa mai scrâșnind din dinți, că suntem responsabili și că ne asumăm ieșirea României din această situație. Și sperăm ca măsurile și Guvernul pe care îl vom investi, sper, mâine (n.r. - astăzi), să aibă și pârghiile, și capacitatea organizatorică, și tot ceea ce înseamnă resurse pentru a debloca și a realiza programul de guvernare”, a conchis acesta.

 

Popa susține că era nevoie de stabilizarea politică a țării

Tot în legătură cu așteptările privind noul Guvern l-am întrebat și pe președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, care a precizat că prioritare sunt măsurile privind gestionarea pandemiei. De asemenea, acesta a vorbit și despre măsuri de compensare a creșterii prețurilor la energie. Cât despre colaborarea cu PSD, Popa nu s-a arătat foarte încântat, însă a precizat că nu are de gând să plece din interiorul PNL, deoarece a ajuns în Parlament ca reprezentant al liberalilor.

”Timpul ne va arăta dacă am făcut o alegere bună sau greșită privind acestă colaborare cu PSD. Știți destul de bine că decizia mea este de a rămâne în Partidul Național Liberal. Eu am datorii vizavi de filiala pe care o reprezint, am datorii față de cetățenii care m-au trimis în Parlamentul României. Oamenii m-au trimis pe listele PNL și eu am datoria de a-i reprezenta din partea PNL. Voturile nu au fost pe persoană fizică, ci au fost acordate întregii organizații și nu pot să îmi bat joc de munca depusă. Nu voi pleca. Nu sunt încântat de ceea ce s-a întâmplat cu această alianță. Cu toate că nu sunt în continuare de acord cu ea, sper să iasă și lucruri bune”, a declarat Popa.

 

USR-iștii, critici cu oamenii din Guvernul Ciucă

Președintele organizației municipale a USR Brăila, Nicușor Ciocan, a precizat că partidul din care face parte a intrat oficial în opoziție, dar că nu va ataca gratuit acest Guvern, ci doar eventualele derapaje. Ciocan a ținut să lanseze un atac la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, pe care îl consideră principalul vinovat de modul în care s-a ajuns la formarea acestui Guvern între PNL, PSD și UDMR. Ciocan și-a exprimat speranțele că viitorul premier, Nicolae Ciucă va fi lăsat să guverneze, deoarece deși era deschis unor negocieri cu USR, din păcate, acest lucru nu i-a fost permis. Tot în aceeași notă, Ciocan a criticat o parte dintre propunerile pentru diferite ministere cu care au venit social-democrații și liberalii, subliniind că aceștia nu au pregătirea necesară. USR-istul a punctat că în opinia sa avem de-a face cu un Guvern format din marionete și oameni dispensabili, care să poată fi schimbați imediat de către ambele tabere, însă nicidecum cu profesioniști, deși aceștia există atât la PNL cât și la PSD.

 

AUR atacă dur Guvernul PSD-PNL și pe Klaus Iohannis

Redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să obțină o reacție și de la parlamentarii AUR Brăila, deputatul Ciprian Ciubuc și senatorul Andrei Hangan, iar aceștia ne-au transmis un punct de vedere comun, prin intermediul deputatului. Ciubuc a lansat un atac dur la adresa președintelui Klaus Iohannis și a Guvernului PNL-PSD, precizând că șeful statului a lipsit de la ședința solemnă a plenului Parlamentului dedicată Zilei Naționale a României și împlinirii a 103 ani de la Marea Unire, sfidând românii așa cum a făcut-o în ultimele luni, situație care spune multe. În schimb, susține Ciubuc, acesta a fost preocupat de negocieri cu PSD în așa fel încât să aleagă un ”ministru al Justiției docil, ascultător de ordine și la mâna lui… surpriză Cătălin Predoiu”. Tot cu această ocazie, parlamentarii AUR au atras atenția că, UDMR, al treilea partener al acestei guvernări are de asemenea interese și ”va face în continuare jocul Ungariei, șantajând PNL și PSD, pentru a ceda suveranitatea țării”.

Ciubuc a afirmat că din punctul său de vedere acest Guvern are ca scop doar "împărțirea miliardelor" care îi vor îndatora pe români mulți ani de acum înainte.

”Alianța PSD^PNL este alianța instaurării Dictaturii de la nivel mondial și în România. Nu îi vom lăsa să facă asta, dacă va trebui ne vom lega cu lanțuri în Parlament, iar românii vor face o nouă revoluție dacă va fi cazul. Nu atingeți copiii românilor, nu injectați copii de 5-11 ani, cu un vaccin experimental până la 1 mai 2023, certitudine confirmată de FDA-Food and Drug Administration (SUA). Atenționez pe această cale, atât pe PNL cât și PSD să nu se joace cu viața românilor. Totul până la copii! Libertatea de a alege cine se vaccinează și cine nu, o susținem până la capăt. O mare ticăloșie! Guvernul coaliției monstruoase, dreapta face alianța cu stânga, unde s-a mai văzut asta în lumea asta? S-au bălăcărit unii pe alții iar acum gata. Pentru miliarde și-au dat mâna. Doar pentru a fura și a hoți miliardele pe care românii și copiii noștri vor trebui să le dea înapoi cu dobândă și contribuții la UE - 3,2 miliarde euro/an, doar contribuția. Alianța USL2 - alianța hoților la drumul mare. Noi AUR, NU vom susține un așa guvern monstruos, nășit de anti românul Iohannis, un anti român demonstrat, pe care îl vom aduce în fața unui referendum într-un final până în primăvara 2022, cu semnăturile românilor”, a declarat Ciubuc.

 

PMP și PNL nu mai fuzionează, însă Botea dă șanse Guvernului Ciucă

Tot pe această temă am discutat și cu președintele PMP Brăila, Viorel Botea, în special având în vedere faptul că de curând popularii anunțaseră că au de gând să fuzioneze cu Partidul Național Liberal. Potrivit lui Botea acest pas nu mai este de actualitate, deoarece liberalii nu au venit cu nicio ofertă și nici nu au fost deschiși la dialog cu reprezentanții PMP. Cât despre așteptările sale pentru noul Guvern care urmează să fie instalat, Botea a precizat că din punctul său de vedere, sunt șanse ca această formulă guvernamentală să funcționeze o perioadă și să rezolve unele situații.

”Având în vedere că în Guvern, în momentul de față sunt cei mai buni oameni din ambele partide, eu personal, ca om, aștept un act guvernamental coerent. Un act guvernamental care să țină seamă de dorințele românilor. Și care să producă o schimbare, având în vedere majoritatea confortabilă pe care o au cele trei partide plus minoritățile. Deci schimbări în Constituție, în Justiție, în așa fel încât statul de drept să meargă în continuare pe o traiectorie pozitivă. Și sper că toate lucrurile ce vizează bunăstarea românilor să se realizeze pe o traiectorie ascendentă”, a declarat Botea, explicând că prioritar trebuie să fie domeniul Sănătății și cel social, prin creșteri salariale și ale pensiilor, astfel încât să se diminueze efectul facturilor tot mai umflate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro