* este întrebarea la care am încercat să aflăm un răspuns de la liderii PSD și PNL Brăila, în contextul în care propunerea USR-istului Dacian Cioloș ca prim-ministru a fost respinsă, ieri, în Parlamentul României * președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a precizat că toate partidele parlamentare ar trebui să înțeleagă situația grea cu care se confruntă țara noastră și să mizeze totul pe un Guvern format din specialiști * liderul PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a afirmat că singura speranță o reprezintă refacerea Coaliției cu USR * chiar dacă spune că nu are nimic personal cu Cioloș sau membrii cabinetului propus de acesta, Popa recunoaște că la Comisie a votat ”împotriva” celui propus ca ministru al Agriculturii
Scandalul politic continuă în România după ce Parlamentul a respins, ieri, propunerea de premier a USR-istului Dacian Cioloș cu guvernul lui cu tot. Pe scurt, au fost 343 de senatori și deputați prezenți în sală, au fost 272 voturi, 0 voturi anulate, 88 de voturi „pentru” și 184 de voturi „împotrivă”. Pentru învestitură necesarul era de 234 de voturi. Redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au luat reacții ”la cald” de la liderii PSD și PNL la nivel local, după respingerea Guvernului Cioloș, în încercarea de a obține un răspuns la întrebarea logică: ce urmează? Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a punctat că problema ar putea fi rezolvată doar printr-un Guvern tehnocrat, agreat de toate forțele politice parlamentare, care să rezolve problemele stringente cu care se confruntă România. De cealaltă parte, liderul PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa a vorbit despre necesitatea refacerii Coaliției de Guvernare cu USR-iștii.
Revenind la social-democrați, un lucru este sigur: aceștia nu doresc să își asume responsabilitatea guvernării în contextul actual, atât timp cât nu au o majoritatea parlamentară. Situație care reiese și din declarațiile făcute de senatorul brăilean.
”Situația rămâne în continuare una complicată, din cauza faptului că președintele Iohannis a avut proasta inspirație să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru, de la USR. Sigur că e o problemă care trebuie rezolvată. Și asta în contextul în care suntem în situație de criză politică, dar și economică, sanitară. Țara nu își mai poate permite scandaluri politice, în condițiile în care mor oamenii în spital! Așa cum a spus și președintele Ciolacu, va trebui ca liderii politici să se întâlnească la masă și să discute o alternativă. Cert este faptul că PSD nu are majoritate și nu va merge în Parlament fără o majoritate. Din punctul ăsta de vedere un Guvern minoritar nu poate fi o soluție pentru situația în care se află acum România. Deci eu cred că – și probabil că va fi o decizie în continuare, a partidului – nu vom susține și nici nu vom propune un guvern minoritar. Pentru că România are nevoie de un Guvern cu o susținere largă în Parlament. De aceea noi am propus un Guvern compus din specialiști, care să poată lua măsuri până în primăvară”, a declarat Rotaru.
Senatorul a adăugat că în opinia sa, aceasta ar fi singura soluție pentru a rezolva criza economică, problema creșterii prețurilor la gaze, la energie, a combustibililor etc.
”Și în contextul acesta noi am și propus 10 măsuri urgente care trebuie luate de Guvernul care va fi instalat. Sigur că se impune creșterea ratei de vaccinare, se impune o soluție care să ducă și la redresarea economică și la rezolvarea problemelor cu care se confruntă românii. Vom vedea cum evoluează lucrurile, în funcție de decizia pe care o va lua și președintele statului, pentru desemnarea unui alt candidat. Și în funcție de evoluția lucrurilor, PSD va vota pentru orice soluție viabilă care poate să scoată țara din criză”, a mai punctat sursa citată, cu precizarea că la momentul discuției, lucrurile nu erau încă stabilite și că teoria este strict una personală, rezultată ca urmare a discuțiilor la nivelul taberei PSD.
Popa speră la o nouă colaborare PNL – USR. Totuși deputatul liberal critică politicile useriste referitoare la agricultură
De cealaltă parte, deputatul PNL Alexandru Popa a subliniat că dincolo de faptul că liberalii nu au fost de acord cu învestirea Guvernului Dacian Cioloș, încă își doresc o colaborare cu USR-iștii și o revenire la Coaliția de Guvernare alături de aceștia.
”Noi ne dorim să refacem coaliția cu USR. Nu am votat «împotriva» domnului Cioloș, dar am decis astăzi (n.r. – ieri) că trebuie să ne abținem, să nu participăm la acest vot. Guvernul a căzut, dar trebuie să fim realiști. Astăzi România nu are nevoie de circul care este în Parlament și în politică. Trebuie să refacem Coaliția și să avem un guvern plin, pentru a putea lupta cu pandemia și cu criza economică cu care ne confruntăm. Sunt lucruri care nu stau după noi, politicienii. Trebuie să fim responsabili și să punem un Guvern cu drepturi depline, care poate scoate România din această criză în care ne afundăm mai tare pe zi ce trece”, a declarat Popa.
Ieri, încă de la primele ore ale zilei, deputatul brăilean a transmis un comunicat de presă în care a anunțat că în Comisiile pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Parlamentul României, George Aurelian Cățean, propus pentru funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în Guvernul Cioloș, a primit aviz negativ. Popa a subliniat că deși colegii săi PNL-iști s-au abținut, el a fost singurul liberal care a votat „împotrivă” în cazul lui Cățean.
”În general sunt disciplinat și respect deciziile luate în cadrul grupului parlamentar din care fac parte, dar astăzi am simțit nevoia să sancționez printr-un vot «împotrivă» viziunea celor de la USR care susțin plafonarea subvențiilor în agricultură și trecerea în planul doi a investițiilor în sistemele de irigații, precum și alte măsuri care nu susțin dezvoltarea agriculturii, pe care eu o cunosc de la firul ierbii, fiindcă sunt fermier. Un alt motiv care m-a determinat să votez «împotrivă» la audierea domnului Cățean a fost acela că astăzi, în Parlamentul European, europarlamentarii USR PLUS în frunte cu domnul Cioloș au votat pentru reducerea cu 50% a consumului de pesticide la nivelul fiecărei țări din UE până în 2030, în ciuda semnalelor de alarmă trase de reprezentanții agricultorilor români în acest sens și în ciuda faptului că europarlamentarii PNL au propus reducerea consumului de pesticide la un nivel care să însemne 50% din media europeană, limită care să fie valabilă pentru toate țările din UE”, a explicat Popa, cu precizarea că își asumă votul pe care l-a dat în cadrul Comisiei.
Întrebat de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” cum de își mai dorește o colaborare cu USR-iștii în acest context, Popa a afirmat că nu are nimic personal cu Dacian Cioloș, Aurelian Cățean sau alt USR-ist, doar că i s-a părut că propunerea pentru Ministerul Agriculturii nu este potrivită, având în vedere programul făcut în grabă, ce a fost prezentat parlamentarilor și în care nu s-a regăsit deloc.