Ministrul britanic de Interne, Jacqui Smith, a semnat joi o ordonanta de extradare. Avocatul lui Abu Hamza, Muddassar Arani, a anuntat in cursul serii ca acesta va face apel in fata Curtii Supreme de Justitie.
"Cu siguranta vom face apel. sint probleme foarte serioase care trebuie sa fie luate in considerare", a declarat ea. Abu Hamza dispune de 14 zile, incepind cu joi, pentru a depune oficial acest apel. Daca ar fi renuntat la acest drept, el ar fi putut fi predat autoritatilor americane in mai putin de 28 de zile.
Daca apelul sau va fi respins de Curtea Suprema de Justitie, fostul imam are posibilitatea de a prezenta un recurs in fata celei mai inalte instante judiciare britanice, "Law Lords" si ulterior in fata Curtii Europene de Justitie, un proces care ar putea dura mai multe luni.
Un tribunal londonez ii aprobase in noiembrie extradarea, insa decizia finala i-a apartinut Ministerului de Interne.
Abu Hamza, in virsta de 49 de ani, britanic de origine egipteana, ispaseste in prezent o pedeapsa de sapte ani de inchisoare, intr-un centru de detentie de maxima securitate din Londra. El fusese condamnat in februarie 2006 pentru instigare la crima si ura interrasiala.
Fostul imam este acuzat de Statele Unite ca a participat la mai multe rapiri de turisti occidentali in Yemen, ca a facilitat infiintarea unei tabere de instruire terorista in Statele Unite si ca a sprijinit finantarea candidatilor interesati sa se deplaseze in Orientul Mijlociu pentru a participa la antrenament pentru acte teroriste.
In cazul in care va fi extradat, fostul imam va fi judecat in Statele Unite, inainte de a reveni in Marea Britanie pentru a ispasi restul pedepsei. El va fi ulterior transferat in Statele Unite, pentru a ispasi o eventuala pedeapsa decisa de justitia americana.
Figura marcanta a "Londonistanului", denumire acordata capitalei britanice acuzata de gazduirea extremistilor islamisti, Abu Hamza a sosit in Marea Britanie in 1980, calificindu-si tara de adoptie drept "paradis, unde poti face ceea ce vrei".
El s-a casatorit in 1984 cu o britanica, obtinind astfel cetatenia acestei tari.