Mergi la conţinutul principal

Guvernul Boc îşi asumă astăzi răspunderea pe legea privind salariile profesorilor şi Codul Social

* amendamentele depuse de parlamentari la Codul Dialogului Social şi la Legea salarizării personalului didactic pentru anul 2011 vor fi analizate într-o şedinţă extraordinară ce va avea loc de la ora 11,00

Opoziţia nu va participa la plenul reunit şi nici nu va depune moţiune de cenzură, deoarece consideră procedura asumării, în special pe cea privind salariile profesorilor, ilegală şi neconstituţională. De altfel, USL a anunţat că va sesiza CCR, iar preşedintele PSD Victor Ponta a ameninţat că va depune plângeri penale la adresa lui Emil Boc şi a lui Traian Băsescu, dacă legea va fi adoptată, iar apoi promulgată.
Legea privind salariile profesorilor a fost adoptată de Guvern pentru a contracara deciziile judecătoreşti prin care a fost dispusă reîncadrarea dascălilor, începând cu anul 2010, luând în considerare salariile de bază aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor cu 50%. Conform Guvernului, dacă nu se adoptă proiectul de lege privind uniformizarea salariilor profesorilor, Executivul este obligat la un efort bugetar suplimentar de 500 de milioane de euro în acest an. Premierul Boc a precizat că actul normativ pregătit de Guvern nu plafonează salariile profesorilor, ci doar eşalonează plata drepturilor pentru anul 2012, fiind afectaţi de acesta doar profesorii care s-au reîncadrat cu salarii majorate cu 50%, adică aproximativ 5% din cazuri. "Noi nu plafonăm salariile. Sentinţele judecătoreşti, care ţin de trecut şi care au fost obţinute, se vor respecta, se vor reeşalona acele drepturi şi vor fi plătite conform legilor în vigoare, în baza ordonanţei 71, în funcţie de modul când s-au pronunţat sentinţele, ele se vor plăti în anii următori (...) Drepturile salariale obţinute în instanţe şi prin sentinţe sunt puşi deoparte şi se dau în funcţie de resursele economice ale ţării. Sentinţele judecătoreşti trebuie respectate, nu se discută. Vor fi eşalonate, aşa cum sunt eşalonate şi drepturile magistraţilor", a explicat premierul.
Legea privindu-i pe profesori a întâmpinat o opoziţie puternică din partea USL şi a sindicatelor.
Liderul PNL, Crin Antonescu a declarat săptămâna trecută că Guvernul a ajuns la cea de-a 13-a angajare de răspundere odată cu legile Codului de Dialog Social , fapt catalogat "dincolo de orice limită acceptabilă într-un stat democratic" şi care intră deja "într-un registru ridicol". Liberalul a precizat că legile pe care îşi asumă Boc răspunderea vor fi abrogate de o viitoare guvernare USL.
Cât priveşte Codul Social, acesta cuprinde un set de acte normative precum: Legea dialogului social, Legea patronatelor, Legea sindicatelor, Legea conflictelor colective de muncă, Legea contractelor colective de muncă şi Legea de organizare a Consiliului Economic şi Social.
Ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botiş a susţinut că noul Cod al Dialogului Social pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea va determina translaţia puterii sindicatelor de la nivelul confederaţiilor la cel al liderilor sindicali de sector. Botiş a afirmat că noua legislaţie a dialogului social concentrată într-un singur normativ nu ştirbeşte puterea sindicatelor în sine, ci o transferă în rândul liderilor sindicali aflaţi până acum în linia a doua şi a treia a luptei sindicale. "Nu iau din puterea sindicatelor, ci le întăresc. Într-adevăr le slăbesc poziţiile liderilor de rang naţional pentru că pierd obiectul muncii care era legat de semnarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional, dar liderii sectoriali vor avea de câştigat şi vor fi mult mai apropiaţi de membrii de sindicat. Reforma va crea sindicate şi patronate puternice", a declarat ministrul Muncii. Potrivit noilor prevederi, se desfiinţează contractul colectiv de muncă la nivel naţional şi se semnează contracte colective sectoriale doar la nivel de ramură.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro