Astfel, conform HG nr. 3/2008, pentru conducerea registrelor genealogice, crescatorii primesc un venit suplimentar de 7,5 lei/cap bovina sau 3,68 lei/cap ovina si caprina. Pentru introducerea in controlul oficial al productiei de lapte de oaie sau capra, crescatorul primeste un sprijin de 5,18 lei/cap, al productiei de lina - 0,50 lei/cap, al productiei de pielicele - 1 leu/cap, iar in controlul productiei de carne - 0,80 lei/cap. Crescatorii care doresc sa introduca in ferma tehnici, biotehnologii sau practici moderne de reproductie, respectiv sa achizitioneze containere pentru conservarea materialului seminal congelat, beneficiaza pentru achizitia fiecarui container de suma de 3.500 lei. In ceea ce priveste cheltuielile de testare a taurasilor, subventia este de 1.000 lei/cap, iar a tapilor sau berbecilor - 50 lei/cap. Efectuarea analizei calitatii produselor in vederea evaluarii genetice a animalelor este sprijinita cu 1 leu, valoarea totala a subventiilor alocate pentru acest segment fiind insemnata, respectiv 1,45 milioane lei.
Subventiile la porci, tot pe sistemul EUROP
Nici crescatorii de porci nu au fost uitati. Ca si anul trecut, ei beneficiaza de un sprijin de de 120 lei/carcasa in cazul calitatii "E" si 100 lei/carcasa pentru calitatea "U". Scrofitele din fermele comerciale care provin din ferme de reproductie in rasa pura sau hibridare primesc la prima fatare 150 lei/cap.
Tot pentru sustinerea productiei de carne, alaturi de crescatorii de porci, statul sprijina si crescatorii de pasari cu 1,6 lei/cap pui broiler, iar pe cei de bovine cu 100 lei/carcasa. Pentru productia de oua pentru consum, categoriile de greutate "M", "L" si "XL", crescatorii de pasari beneficiaza de un sprijin de 0,05 lei/bucata.
In plus, elaborarea si intretinerea sistemului informatic, constituirea bazelor de date si estimarea valorii de ameliorare a animalelor este sprijinta cu 10 lei/cap in cazul bovinelor si 5 lei/cap in cazul ovinelor si caprinelor.
Apicultorii sint si ei pe lista
Sectorului apicol, in 2008, i-au fost repartizate 11 milioane de lei. In limita acestei sume, crescatorii primesc un sprijin de 20 lei/familia de albine, pentru imbunatatirea calitatii productiei de miere.
Imbunatatirea calitatii si igienei laptelui de vaca este, de asemenea, o prioritate pentru Guvern, care a decis sa continue acordarea subventiei de 0,3 lei/kg de lapte de calitate, respectiv pentru laptele care atinge standardele de calitate europeana, mai precis contine un numar total de germeni mai mic sau egal cu 100.000/ml si un numar de celule somatice de maxim 400.000/ml.