Beneficiaza de subventii producatorii agricoli, persoane fizice si juridice, care livreaza legume si fructe proaspete, in scopul prelucrarii industriale, catre unitati si fabrici de prelucrare. Produsele pentru care se acorda sprijin financiar sint: piersici, prune, mere, struguri de masa, tomate, mazare boabe verzi, fasole pastai si ardei de toate tipurile. In total, din cele 7 milioane de lei scoase la bataie de Guvern, vor fi subventionate, pe principiul "primul venit - primul servit", 34.970 tone legume si fructe. Ministerul Agriculturii stabileste pe judete cantitatile de legume si fructe ce pot fi subventionate precum si cuantumul sumelor alocate. Subventia se deruleaza prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Pentru a beneficia de aceste subventii, producatorii braileni trebuie sa depuna la sucursala APIA o cerere insotita de documentele justificative in termen de 30 de zile de la incheierea perioadei de livrare a produselor.
Nu e gata repartitia pe judete
"Inca nu am fost informati in legatura cu sumele si cantitatile alocate judetului nostru. Nu am primit nici o cerere, dar am avut saptamina trecuta doi legumicultori care au cerut informatii. Sintem inca in termen, asteptam solicitarile", ni s-a comunicat de la Biroul relatii publice al APIA Braila.
Conform actului normativ, subventiile se acorda pentru: mere pentru suc concentrat, in limita a 20.000 tone, valoarea sprijinului fiind de 120 lei/tona; prune - 500 tone - 200 lei/tona; piersici - 200 tone - 300 lei/tona; struguri de masa - 100 tone - 300 lei/tona; tomate - 8.170 tone - 350 lei/tona; mazare boabe verzi - 2.000 tone - 250 lei/tona; fasole pastai - 3.000 tone - 250 lei/tona; ardei de toate tipurile - 1.000 tone - 300 lei/tona. Pe total legume sprijinul se ridica la 2,59 milioane de lei, pentru o cantitate de 20.800 tone, iar pentru legume la 4,41 milioane de lei pentru o cantitate de 14.170 tone.
Pentru a beneficia de aceste sume, legumele trebuie sa fie destinate producerii de conserve, pasta de tomate, bulion, rosii in bulion, legume deshidratate sau congelate, iar fructele, producerii de conserve, sucuri, magiun, fructe uscate sau congelate.
Plata sprijinului financiar se face de catre APIA, direct in contul beneficiarului, pentru persoana juridica, prin trezorerii, iar pentru persoana fizica, prin transfer de numerar in cont bancar.