Mergi la conţinutul principal

Guvernul şi Curtea Constituţională prelungesc criza politică şi economică 40 de zile

Iresponsabilitate, neputinţă sau rea-voinţă: Curtea Constituţională a amânat, ieri, până pe 12 septembrie, decizia privind referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, urmând să verifice listele electorale, au declarat surse politice. În aceste condiţii, Crin Antonescu rămâne preşedinte interimar încă 40 de zile, Traian Băsescu preşedinte interimar, asta în timp ce semnalele transmise de România investitorilor şi lumii civilizate se răsfrâng tot mai mult asupra situaţiei economice.
Curtea Constituţională a anunţat oficial că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente şi că a cerut Guvernului ca, până la 31 august, să transmită listele în baza cărora s-a organizat referendumul.
"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a decis amânarea pronunţării unei hotărâri cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului, pentru data de 12 septembrie 2012", precizează Curtea în comunicatul de presă de la finalul dezbaterilor de joi.
Curtea Constituţională a solicitat Guvernului României ca până la 31 august 2012 să transmită listele electorale actualizate în baza cărora s-a desfăşurat refendumul din 29 iulie 2012. "Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflat pe listele electorale permanente de către autorităţile publice, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului României ca până la 31 august 2012 să transmită listele electorale actualizate în baza cărora s-a desfăşurat refendumul din 29 iulie 2012", se mai arată în comunicat.

Judecătoare a CCR: „După mine, trebuia anulat referendumul"

Judecătoarea Aspazia Cojocaru, membrul al CCR, a declarat, joi, după şedinţa Curţii Constituţionale, că din punctul său de vedere referendumul trebuia anulat. "După mine, trebuia anulat referendumul", a afirmat Cojocaru. Întrebată care a fost votul privind amânarea unei decizii privind referendumul pentru 12 septembrie, judecătoarea spus: "Nu pot să spun".
Ea a precizat că s-au solicitat de la toate instituţiile abiltate documente care vor trebui analizate.

Cristian Preda: Constatăm iresponsabilitatea politică a Guvernului

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a declarat, joi, pentru Mediafax, că decizia CC trebuie respectată, dar că, în acelaşi timp, se constată "iresponsabilitatea politică absolută a Guvernului", pentru că nicăieri în lume nu se stabileşte numărul alegătorilor după încheierea procesului electoral. "Evident că trebuie să respectăm decizia Curţii Constituţionale. În acelaşi timp, trebuie să constatăm iresponsabilitatea politică absolută a Guvernului, pentru că în nicio ţară, nici măcar în ţările lumii a treia, nu faci un proces de consultare electorală şi stabileşti numărul alegătorilor după ce se termină", a declarat Cristian Preda. În opinia sa, "în loc să gestioneze criza, Guvernul a agravat-o".
La rândul său, vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu a declarat, ieri, că nu se aştepta la o asemenea decizie a Curţii Constituţionale şi a arătat că dacă listele electorale permanente nu sunt reale, sau se pun sub semnul întrebării, ar trebui invalidate şi alegerile locale.
"Nu mă aşteptam la o asemenea decizie. Din moment ce avem o listă anunţată de ministrul Administraţiei şi Internelor înainte de referendum, nu înţeleg de unde au venit aceste neclarităţi referitoare la listele electorale permanente. Dacă se pun sub semnul întrebării listele electorale permanente comunicate de MAI, dacă listele electorale permanente nu sunt reale, cred că trebuie să fie invalidate şi alegerile locale", a precizat Sulfina Barbu legat de decizia Curţii Constituţionale privind referendumul.
Ea a spus că, în aceste condiţii, sunt puse sub semnul întrebării numărul de parlamentari, alegerile locale şi parlamentare. "Înseamnă că se pune sub semnul întrebării şi numărul de parlamentari. Numărul de parlamentari este în funcţie de populaţia care apare pe listele permanente. Alegerile locale şi parlamentare sunt puse sub semnul întrebării", a spus Barbu.
Ea s-a întrebat unde este corectitudinea referendumului anunţată de Guvern. "Acest Guvern a spus că organizează foarte corect referendumul. Unde este corectitudinea în organizarea referendumului?", a spus Barbu.

Efect imediat: cursul a sărit de 4,63 lei/euro

Moneda naţională s-a depreciat imediat după ce Curtea Constituţională a anunţat că amână până în 12 septembrie adoptarea deciziei privind referendumul de demitere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu, iar cotaţiile au urcat peste 4,63 lei/euro pe piaţa interbancară, pe volume reduse.
Cotaţiile au început treptat să urce după acest anunţ, iar în jurul orei 17:00, schimburile se realizau la 4,6290 - 4,6330 lei/euro. "Volume transferate nu au crescut vizibil după decizia Curţii Constituţionale, însă în următoarele zile presiunea de depreciere va rămâne în piaţă", a spus dealerul unei bănci.
Potrivit dealerilor, anunţul CCR a coincis şi cu conferinţa de presă a Băncii Centrale Europeane (BCE), unde preşedintele Mario Draghi nu a reuşit să calmeze temerile investitorilor, care aşteptau noi măsuri de combatere a crizei datoriilor suverane. Valutele din regiune au început să piardă teren după declaraţiile lui Draghi. În debutul sesiunii de ieri, euro era cotat pe piaţa interbancară la 4,6120 - 4,6140 lei, cu circa un ban peste nivelul de miercuri seară, de 4,5900 - 4,6040 lei/euro. În prima parte a zilei cursul a urcat treptat, iar la jumătatea zilei cursul fluctua uşor peste 4,61 lei/euro. În jurul orei 17:00, cursul a atins un maxim de 4,6330 lei/euro.
Referinţa pentru euro publicată joi de Banca Naţională a României (BNR) a urcat la 4,6097 lei/euro, revenind peste pragul de 4,6 unităţi, după doar trei zile în care a stat sub acest nivel.
Pentru dolar rata de referinţă a urcat cu 2,43 bani, la 3,7528 lei/dolar, iar cursul pentru franc a crescut cu 1,45 bani, la 3,8355 lei/franc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro