În discuţii sunt implicate mai multe instituţii: Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor, Consiliul Concurenţei, precum şi cele mai mari patru companii: Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL.
Formula va conţine cont de o marjă locală unică de distribuţie pentru toate companiile, de cotaţiile produselor petroliere pe piaţa mediteraneană (valoarea zilnică cea mai ridicată în dolari pe tonă din Platt's European Marketscan) şi de cursul oficial de schimb dolar/leu şi euro/leu comunicat de BNR. La acestea se va adăuga acciza şi TVA.
De asemenea, în formula care se negociază este precizată densitatea produsului petrolier (0,755 kilograme pe litru pentru benzină şi 0,845 kilograme pe litru pentru motorină).
Acesta ar fi un preţ de referinţă, iar cel din benzinării va varia cu plus/minus 5%, în funcţie de cheltuielile fiecărei staţii.
Formula ar putea fi valabilă pentru o perioadă de 7 sau 14 zile.
Potrivit surselor citate, discuţiile durează de circa o lună şi deja există două companii care au fost de acord cu această idee, Petrom şi Lukoil.
Contactat de NewsIn, Constantin Tampiza, coordonator al strategiei de dezvoltare a Lukoil în România, a confirmat existenţa unor astfel de discuţii.
"Lukoil este de acord cu o formulă unică de preţ, atâta vreme cât aceasta pleacă de la cotaţiile Platts ale produselor petroliere, acoperă cheltuielile companiei şi asigură o rata de rentabilitate financiară rezonabilă. Trebuie să avem în vedere faptul că această măsură poate fi luată doar pe perioada de criză şi poate fi aplicată doar cu acordul Consiliului Concurenţei", a mai spus Tampiza.
Ultima scumpire a carburanţilor din acest an a avut loc la 10 aprilie, când Rompetrol şi Lukoil au majorat preţurile sortimentelor de benzină.
Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, cu o cotă de 40% din piaţă, nu a mai modificat preţurile din februarie. "Vom depune o sesizare la Consiliul Concurenţei întrucât Petrom practică preţuri de dumping. Preţurile la care vând ei carburanţii nu acoperă cotaţiile produselor petroliere, ceea ce înseamnă încălcarea legii", a mai spus Tampiza.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.