In categoria veniturilor care vor fi impozitate au fost incluse si abonamentele de telefon sau pentru mijloacele de transport in comun care sint oferite de catre agentii economici. Conducerea MMFES a decis sa extinda numarul veniturilor pentru care angajatul si angajatorul vor plati impozit. Astfel, agentii economici vor plati 19,5% din valoarea veniturilor suplimentare oferite angajatilor, iar salariatii vor suporta 9,5%. Impozitele vor ajunge la bugetul asigurarilor sociale. Paul Pacuraru, Ministrul Muncii, a declarat ca a luat aceasta decizie deoarece nu sint suficiente venituri pentru plata pensiilor. In categoria veniturilor care vor fi impozitate intra si sumele acordate cu ocazia iesirii la pensie, premiile anuale oferite sub diferite forme, sumele pentru plata cu ora sau pentru garzile si indemnizatiile acordate cadrelor medicale. De la impozitare nu sint exceptate nici cadourile oferite de angajatori cu ocazia sarbatorilor de Pasti, Craciun sau alte sarbatori. Vor fi platite impozite si pentru cadourile oferite copiilor angajatilor. Nu vor fi scutiti de noul "bir" nici cei care primesc indemnizatii deoarece participa la consilii de administratie sau la sedinte ale unor comisii din institutii publice.
Din aceasta luna si produsele pe care firmele le ofera salariatilor vor fi impozitate, aproximativ o treime din valoarea acestora mergind catre contributia de asigurari sociale.
CASETA
"Nu cred ca a mai ramas ceva neimpozitat!"
* constata cu sarcasm liderul organizatiei locale a CSDR, Dumitru Sisu * de aceeasi parere este si liderul BNS Braila, Alexandru Gurgu, precum si presedintele filialei Braila a UGIR, Iulian Zamfir
Dragos G. TUDOSE
"Acum am convingerea ca sintem cea mai impozitata tara in Uniunea Europeana! Nu cred ca a mai ramas ceva neimpozitat. Acesta este nivelul “super” clasei politice, care a acordat majorari de pensii si s-au trezit acum ca le mai trebuie bani ca sa acopere aceste majorari. Nu mai ramine decit ca statul sa ne acorde ajutoare financiare pentru cosciuge, astfel incit sa “trecem cu bine, de tot” prin Uniunea Europeana", a comentat presedintele structurii locale a Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), Dumitru Sisu.
La rindul sau, liderul filialei locale a Blocului National Sindical (BNS), a completat explicind ca "Practic asistam la aplicarea unui sistem prin care oamnenii sint mintiti si li se baga mina adinc in buzunar ca sa li se ia banii, pentru ca desi, au scazut procentul de impozitare, au marit baza la care se aplica impozitarea, astfel incit salariatul ajunge sa plateasca mai mult decit o facea inainte".
Chiar si reprezentantul patronatelor afiliate Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR), Iulian Zamfir, este convins ca asiatam la o masura disperata pentru a acoperi gaurile in buget provocate de proasta administrare a banului public. "Este un lucru regretabil ce se intimpla pentru ca daca au ajuns sa impoziteze primele si cadourile de sarbatori sau abonamentele pentru transportul in comun, denota faptul ca si-au facut gresit calculele atunci cind au majorat pensiile. Si exemple de risipa a banilor publici exista mult mai multe, dar acesta a fost cel mai recent. Repet, este regretabil ca au ales aceasta metoda sa stringa mai multi bani la buget lovind, practic, in forta de munca"