Mergi la conţinutul principal

Guvenul «Răzgândacu»

• măsurile fiscale anunțate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu au produs revoltă la nivelul multor persoane, în special pe subiectul privind plafonarea plăților cash zilnice • în acest context, la câteva zile după asumare, Executivul a încercat să o mai dreagă și a ”schimbat schimbarea” • însă chiar dacă Guvernul a renunțat la plafonarea plăților cu numerar pentru persoanele fizice, în cazul persoanelor juridice a menținut o serie de impuneri controversate, cum este cea cu 1.000 lei avans spre decontare și o sumă maximă de 10.000 lei în casa de marcatîntrebați în legătură cu răzgândirea apărută în privința acestui subiect dificil, care poate afecta mediul de afaceri, mulți politicieni din opoziție au criticat lipsa de coerență a Executivului, dar și acest pachet de măsuri fiscale asumat de actuala conducere

 

Guvernul Marcel Ciolacu a anunțat curajos o serie de măsuri fiscale menite, chipurile, să reducă evaziunea și să aducă mai mulți bani la buget, însă la doar câteva zile distanță a venit cu modificări la ceea ce propusese inițial. Poate subiectul cel mai controversat pe care Executivul a încercat să îl mai dreagă după ce a stârnit nemulțumiri în rândul populației este cel legat de plafonarea zilnică a plăților cash. Dar chiar dacă Guvernul a renunțat la măsura privind plafonul pentru cheltuielile cu numerar în cazul persoanelor fizice, încă a păstrat anumite impuneri în ceea ce privește persoanele juridice: precum schema cu 1.000 lei avans spre decontare și suma maximă de 10.000 lei în casa de marcat. Cum situația este în continuare una care nemulțumește în special agenții economici, am încercat să vedem ce părere au politicienii brăileni din opoziție despre răzgândirea bruscă a Guvernului și cum cred aceștia că este afectat mediul de afaceri în contextul dat.

Senatorul AUR Brăila Andrei Hangan ne-a transmis că din păcate pentru România, Guvernul Ciolacu se dovedește a fi unul total incompetent.

”Din păcate pentru noi și pentru țărișoara asta, pentru România, Guvernul Ciolacu se dovedește a fi un guvern de incompetenți, cel puțin în ceea ce privește câteva ministere esențiale pentru România! La Finanțe, Economie și Ministerul Muncii avem de-a face cu oameni total în afara domeniilor respective! Marcel continuă să păcălească românii! El crede că dacă a vândut covrigi în tinerețe acum ne poate păcăli și pe noi că în România «umblă câinii cu covrigi în coadă»! Guvernul incompetent în frunte cu Marcel încearcă să pună «batista pe țambal» cu privire la subiectul plăților cu cash sau card! Recenta «răzgândire» a Guvernului condus de liderul PSD, Marcel, cu privire la măsurile fiscale, a stârnit critici acerbe și suspiciuni printre cetățenii români. Deși plafonarea utilizării cash-ului pentru cetățeni a fost eliminată, persistă anumite restricții pentru persoanele juridice. Această schimbare a stârnit dezbaterea asupra competențelor Guvernului și a sincerității liderilor politici în gestionarea chestiunilor fiscale”, a declarat Hangan.

Senatorul a afirmat că restricțiile menținute pentru persoanele juridice, cum ar fi avansul minim pentru decontare și suma maximă înregistrată în casa de marcat, au provocat nemulțumire la nivelul antreprenorilor. În special pentru că aceste limite sunt prea stricte și pot afecta negativ mediul de afaceri.

”Avansul minim de 1.000 lei pentru decontare este o sumă insuficientă, mai ales pentru afacerile mici, și poate crea dificultăți financiare. Guvernul este pus sub presiune să justifice alegerea acestei sume și să demonstreze că este echitabilă și viabilă pentru toate tipurile de afaceri. Afacerile, în special cele mici și mijlocii, sunt îngrijorate de impactul acestor măsuri fiscale asupra operațiunilor lor zilnice. Limitarea sumei maxime înregistrate în casa de marcat ar putea duce la dificultăți în gestionarea încasărilor, în timp ce avansul minim pentru decontare poate pune presiuni suplimentară asupra lichidității. Schimbările constante în abordarea măsurilor fiscale creează un climat de incertitudine și neîncredere. Cetățenii români și mediul de afaceri așteaptă transparență și coeziune din partea Guvernului în luarea deciziilor fiscale. Guvernul ar trebui să asculte cu atenție feedback-ul și preocupările populației pentru a evita perceputa «păcălire» a cetățenilor! Așadar, Marcel încearcă să dreagă busuiocul în fiecare zi și «aruncă» în spațiul public tot felul de minciuni și păcăleli menite doar să inducă în eroare cetățenii și să creeze haos printre antreprenori și firme!”, a concluzionat Hangan.

 

PMP-iștii consideră că reducerea fiscalității ar fi o măsură mai eficientă

Noul președinte al PMP Brăila, consilierul municipal Coman Sarafolean, salută decizia Guvernului de a modifica totuși o parte dintre măsurile fiscale propuse, deoarece nu i se păreau deloc benefice. Totuși, Sarafolean a ținut să precizeze că din punctul său de vedere, nu plafonarea plăților cash ar rezolva problema evaziunii fiscale, ci tocmai reducerea fiscalității.

”Faptul ca Guvernul s-a răzgândit în privința unora dintre măsurile fiscale anunțate și propuse inițial după părerea mea este un lucru bun. Desigur există evaziune fiscală care trebuie combătută și una din acțiunile Guvernul este și plafonarea utilizării cash-ului. Cred însă că nu plafonarea (la 1.000 lei ca avans spre decontare și suma maximă de 10.000 lei în casa de marcat) ci mai degrabă reducerea fiscalității, va reduce evaziunea”, a declarat Sarafolean.

 

„Ciolacu, Răzgândacu!”

 

Mult mai dură, dr. Antoneta Ioniță, liderul Forța Dreptei din Brăila declară că „nimic din ceea ce face și spune premierul României, Marcel Ciolacu, nu lasă impresia de seriozitate”. Declarațiile sale se bat cap în cap, deciziile enunțate sunt contrazise cu seninătate și tot ceea ce prezintă ca fiind strategii moderne, europene, se dovedesc a fi doar niște soluții luate pe genunchi, de un amatorism care lasă să se vadă mai mult decât nepriceperea primului ministru. Sursa citată continuă: „În prima parte a acestui an, Ciolacu declara sus și tare că nu vor fi mărite taxele și impozitele, mai ales într-o perioadă de criză. Se adresa antreprenorilor și le vorbea despre “dialog în spațiul public cu toți actorii sociali și cu tot mediul de afaceri pentru că trebuie să avem o perspectivă pe termen mediu și lung”. Ce înseamnă pentru premier termen mediu și lung? Doar 4 luni! După numai patru luni a crescut taxele și impozitele fără consultarea mediului de afaceri, ștergând cu buretele ceea ce declarase anterior: “S-a spus că dorim taxe noi și măriri de taxe. Fals! Nimeni nu a plecat de la această idee. Trebuie să avem un sistem fiscal european, nord-atlantic, adaptat pe provocări, astfel încât prin deducerile fiscale să ducem către servicii cât mai mulți bani”.

Nici podul de la Brăila nu a scăpat de “răzgândelile” primului ministru. "Sunt onorat să celebrăm astăzi munca serioasă și de bună calitate!”, a spus Marcel Ciolacu la inaugurarea podului peste Dunăre.  La doar patru luni distanță, aflăm că cei de la CNAIR nu vor recepționa acest pod până când toate neconformitățile nu vor fi înlăturate. În acest moment, revendicările pe care CNAIR le are către constructor sunt undeva la peste 80 milioane de lei. Dar amatorismul guvernamental a atins apogeul zilele trecute. Întâi ne-a bulversat cu măsurile fiscale prin care nu mai puteam să folosim cash, ci doar să facem tranzacții prin intermediul băncilor. “S-a terminat cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală! Vă spun cu toată responsabilitatea - de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat!”, spunea Marcel Ciolacu. Zilele trecute, “răzgândacul” a dat-o la întors: “Toate limitele actuale de cash vor fi menținute. Economia noastră nu e încă pregătită să funcționeze cu mai puțin numerar”. Ar fi putut afla acest lucru dacă ar fi avut “un dialog în spațiul public cu toți actorii sociali și cu tot mediul de afaceri”. S-a zis cu predictibilitatea!”

 

SOS România cere demisia lui Marcel Ciolacu

 

Poate unul dintre partidele cele mai vocale privind măsurile fiscale propuse și asumate de Guvernul Ciolacu este cel al senatorului Diana Șoșoacă. După cum ne-a informat prof. dr. Ionel Alexandru, președintele organizației județene a SOS România Brăila, de la momentul anunțului Executivului privind aceste măsuri, s-au organizat proteste în mai multe zile în fața Prefecturii Brăila. Luni, 13 noiembrie, Alexandru și alți membri ai filialei brăilene au participat și la protestele din București pe această temă. De altfel, fostul senator ne-a contactat înainte ca Marcel Ciolacu să anunțe schimbările legate de măsurile fiscale, criticând încă de atunci foarte ferm plafonarea cheltuielilor cash zilnice ale românilor. Liderul SOS România Brăila solicita atunci demisia Executivului. Contactat de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” după răzgândirea Guvernului, Alexandru a afirmat că în continuare își menține poziția.

”Așa cum poate ați auzit, Uniunea Europeană a aprobat portofelul digital. Lucru confirmat și de Christine Lagarde, directorul Băncii Centrale Europene. Deci chestia cu cash-ul, nu este a Guvernului român, ci o treabă impusă din afară. După cum știți, această modificare a legii, ordonanța respectivă, s-a dat noaptea ca hoții. Repetându-se povestea cu Ordonanța 13 a lui Dragnea. S-a dat în noaptea de joi spre vineri. Chiar dacă s-au făcut unele concesii, noi nu suntem de acord cu aceste măsuri, ci suntem pentru eliminarea totală a restricțiilor privind numerarul sau cash-ul! Mai susținem reducerea dobânzilor băncilor la 0,1%. Susținem, de asemenea, să se păstreze tradițiile românilor cu privire la creșterea animalelor de curte. Susținem o serie de măsuri pentru sprijinirea fermierilor români, pentru că așa cum știți, fermierul român este în faliment din cauza concurenței neloiale a cerealelor din Ucraina. Guvernul român nu a acordat nici un sprijin pentru fermieri. În plus, Uniunea Europeană a limitat drastic subvenția pe care o primeau fermierii români, ceea ce va duce la falimentul acestora. Mai mult, întreprinzătorul, antreprenorul este cocoșat în momentul de față de noile măsuri fiscale, de creșterea impozitelor și a taxelor. Dar o măsură total neconstituțională o reprezintă plata de către România a unei părți din dobânda pe care Ucraina o are la suma pe care a împrumutat-o de la Uniunea Europeană. Această sumă nu ne-o poate impune nimeni în condițiile în care Ucraina nu este stat membru UE! Noi nu avem nicio obligație față de Ucraina. Să spunem că dacă ar fi o obligație prin tratatul de aderare, am mai înțelege. Dar atât timp cât Ucraina nu este membră a Uniunii Europene, considerăm că această măsură este neconstituțională, a declarat Alexandru.

Profesorul a ținut să precizeze că dacă nu și din alte motive evidente, cel puțin pentru roblema legată de plata datoriei altui stat de către România, Guvernul Marcel Ciolacu ar trebui să își dea demisia.

”Guvernul Ciolacu este total haotic din punctul meu de vedere și ar trebui să își dea demisia! Pentru că, practic, la patru luni de când e la guvernare a produs doar haos și a îndatorat România în continuare, alunecând pe panta lui Orban, Cîțu și Ciucă. Ceea ce vede orice cetățean și simte, mai ales, în buzunar!”, a conchis fostul senator.                                                     

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro