Gunoiul rămâne scump în Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Taxa de mediu s-a suspendat prea târziu

Gunoiul rămâne scump în Brăila

• consilierii municipali au aprobat, ieri, un act adiţional la contractele pe care Primăria le are cu cei trei operatori de salubritate pentru colectarea şi transportul gunoiului, dar şi cu depozitarul deşeurilor • modificările vin, după ce, pe 30 iunie, Guvernul Mihai Tudose a suspendat taxa de mediu, din pricina căreia brăilenii plătesc mai mult pentru serviciile de salubrizare • liberalii au solicitat promovarea unui proiect prin care banii colectaţi până acum să se reporteze în 2018, însă fără succes • edilul-şef, Marian Dragomir a explicat că nu se poate face legal o micşorare a unei taxe la mijlocul anului fiscal •taxa va scădea de la anul

 

Membrii CLM Brăila au aprobat, ieri, în cadrul şedinţei ordinare, actele adiţionale la contractele pe care le au cu operatorii de salubritate, ca urmare a suspendării taxei de mediu, până în 2019, de către Guvernul Mihai Tudose. Este vorba despre deja celebra taxă de mediu, de 80 lei/tonă, care trebuia achitată de administraţiile locale pentru deşeurile nesortate duse la gropile de gunoi. Cu toate acestea, taxa de salubritate nu va fi micşorată până la sfârşitul anului în curs, ci abia din 2018 s-ar putea reveni la o valoare similară celei din 2016. În ciuda încercării consilierilor liberali de a propune un amendament şi ulterior de a cere acordul de principiu pentru scrierea unui proiect ca banii culeşi până acum din această taxă să fie reportaţi anul următor, răspunsul nu a fost unul favorabil. Primarul Marian Dragomir şi reprezentanţii aparatului tehnic al municipalităţii au explicat că este imposibil să se micşoreze o taxă la mijlocul anului fiscal.

Precizăm că în raportul de specialitate al celor patru proiecte de hotărâri, care prevăd aceste acte adiţionale la contractele cu SC “Tracon” SRL (pentru depozitarea deşeurilor), dar şi cu SC “Eco” SA, SC “Braicata” SRL şi SC “RER” SRL (pentru colectarea şi transportul gunoiului), se specifică faptul că modificarea este generată de intrarea în vigoare a Ordonanţei Guvernului Mihai Tudose, cea care a suspendat taxa de mediu.

“Potrivit OUG nr. 196/2005, începând cu data de 1 ianuarie 2017 s-a instituit taxa de mediu în valoare de 80 lei/tonă deşeuri depozitate, cu plata lunară, până pe data de 25 a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat activitatea. OUG 48/30 iunie 2017 pentru modificarea şi completarea OUG 196 aduce următoarele modificări esenţiale: Valoarea taxei de mediu datorate de unităţile administrativ-teritoriale pentru neîndepliniarea obiectivului anual de reducere a cantităţilor de deşeuri eliminate prin depozitare se modifică de la 100 lei/tonă la 50 lei/tonă, plata făcându-se pentru diferenţa dintre cantitatea corespunzătoare obiectivului anual de diminuare şi cantitatea efectiv încredinţată spre reciclare; Obiectivul de reducere a cantităţilor de deşeuri municipale şi asimilabile eliminate prin depozitare creşte de la 15% la 25% şi se aplică pentru întreg anul 2017; Taxa de mediu pentru depozitare, în valoare de 80 lei/tonă, se suspendă până la 1 ianuarie 2019”, se arată în cadrul raportului proiectelor.

 

Război politic la votul proiectelor

Fiecare dintre actele adiţionale la contractele cu cei patru operatori de salubritate a fost votat separat de către consilieri. Chiar şi aşa, spiritele s-au încins încă de la primul proiect care viza activitatea SC “Tracon”. Primul care a comentat a fost consilierul independent, Lucian Căprariu care şi-a arătat îngrijorarea pentru spaţiul de depozitare a deşeurilor, din ce în ce mai mic, în condiţiile în care Brăila primeşte gunoi şi din alte judeţe. După acesta, au luat cuvântul consilierii PNL Brăila, în frunte cu Petrică Popa şi i-au cerut primarului să se recalculeze taxa de salubritate pentru brăileni.

“Stimaţi colegi, taxa de salubritate de 80 lei /tonă a fost suspendată până la 1 ianuarie 2019, ca atare, solicit CLM Brăila recalcularea taxei începând cu luna a şaptea 2017, până la finele anului. Urmând ca sumele achitate de cetăţenii municipiului Brăila pe perioada acestor şase luni să fie folosite de fiecare cetăţean pentru plata aceleiaşi taxe, dar în anul fiscal următor. Iar cetăţenii care nu au plătit această taxă de salubritate să aibă posibilitatea să o plătească acum, corect”, a afirmat Popa, solicitând iniţial să fie supus votului acest amendament, după care măcar să se dea un gir moral pentru un proiect viitor în acest sens, venit din partea liberalilor.

Primarul Marian Dragomir  a solicitat opinia aparatului tehnic şi a explicat ulterior că nu se poate modifica în timpul anului această taxă, fiind una specială.

“Eu apreciez nivelul politicianist al discuţiilor din CLM, dar aş fi vrut, domnule consilier, în primul rând, să apreciem faptul că nu am fost la fel de vocali când Guvernul Dacian Cioloş a introdus această taxă. Ba dimpotrivă, unii îşi frecau mâinile că o să crească primarul municipiului această taxă. Şi este un lucru adevărat ce vă spun acum. Mai mult decât atât, am făcut nenumărate demersuri pentru scăderea acestei taxe, iar unii ne-au fost alături, în timp ce alţii doar ne-au privit. Acum, după mai multe demersuri vine Guvernul Tudose care suspendă această taxă până în ianuarie 2019. Să nu încercăm vreunii dintre noi, indiferent de culoarea politică pe care o avem, să profităm de faptul că am găsit deschidere la Guvernul Tudose pentru suspendarea acestei taxe pe care am considerat-o cu toţii o povară pentru cetăţeni şi pe care a trebuit să o punem în aplicare! Aşa cum a fost posibil să o implementăm, tot la fel, în baza argumentelor legale, o vom suspenda pe perioada în care ea nu se va plăti”, a afirmat la rândul său Dragomir.

Cum era de aşteptat, liberalii au ripostat.

“Aici nu este vorba de politicianism, domnule primar. Cu tot respectul pe care încă vi-l port, v-aş aduce aminte că trebuie să încetaţi cu aceste afirmaţii faţă de ceea ce a fost. Poate că multe dintre problemele Brăilei sunt din cauza Guvernului Brătianu, aşa este? Poate că Brăila trebuie să plătească la infinit nişte sume pe care nu ar trebui să le plătească! Deocamdată această hotărâre pentru taxa de salubritate nu a fost dusă la îndeplinire printr-o hotărâre de Consiliu Local de către Guvernul Cioloş, Ponta, Tudose sau Brătianu. Eu am apelat la CLM ca să facă acest demers!”, a mai adăugat Popa.

În cele din urmă proiectul privind modificarea contractului cu “Tracon” a fost aprobat cu 17 voturi “pentru” şi 7 abţineri din partea grupului de consilieri PNL şi a lui Lucian Căprariu.

De altfel, şi celelalte trei proiecte cu operatorii de salubritate “Eco”, “Braicata” şi “RER” au trecut cu 18 voturi “pentru” şi 6 abţineri, de această dată doar din partea PNL-iştilor.

 

Capcana lui Dragomir

Imediat după votul la câteva dintre aceste proiecte, primarul Marian Dragomir a ţinut să aibă o intervenţie legată de abţinerea liberalilor la aceste proiecte.

“Este prima oară într-o şedinţă de CLM când am să încerc să pun şi eu o întrebare. De fiecare dată am răspuns la întrebările tuturor consilierilor municipali şi acum cred că am şi eu dreptul să pun o întrebare. Vreau să vă întreb domnule Popa Petrică, având în vedere faptul că dumneavoastră aţi susţinut scăderea taxei de salubritate şi eliminarea ei - lucru pe care noi am spus că îl vom face conform legii -, vă întreb, dacă aţi susţinut acest lucru, de ce v-aţi abţinut la aprobarea actelor adiţionale la aceste contracte care prevăd tocmai scăderea taxei de salubritate? Pentru că abţinerea este considerată un vot negativ”, a afirmat Dragomir.  

Popa s-a blocat şi a declarat scurt că răspunsul va veni într-o conferinţă de presă, ceea ce a iritat şi mai mult spiritele în rândul consilierilor PSD şi a primarului Marian Dragomir. Edilul-şef a insistat să primească totuşi un răspuns.

“Doriţi acum un răspuns? Foarte bine. Vi-l dau dacă vreţi, dar era mai bine în conferinţă de presă pentru că dumneavoastră nu faceţi parte din CLM. Era mai frumos. Noi am considerat că trebuie să ne abţinem de la a vota aceste proiecte de hotărâri pentru că sunt de prea mult timp şi există prea multe acte adiţionale la aceste contracte. Da, este lege, dar totodată trebuia să vă aplecaţi şi dumneavoastră, şi predecesorii dumneavoastră să puneţi la punct acest program şi nu aţi făcut-o. Vorbesc despre colectarea selectivă a gunoiului. Nu s-a făcut! Se întârzie iar cetăţenii plătesc. Şi cred că este problema executivului! Şi nu cred că este necesar să ne certaţi dacă ne-am abţinut de la vot!”, a revenit consilierul liberal cu o replică.

Tot vizavi de subiectul colectării selective, primarul Marian Dragomir a ţinut să îşi manifeste speranţa în cadrul şedinţei că CJ Brăila şi ADI Eco Dunărea vor finaliza în cele din urmă proiectul realizat prin programul SMID, privind colectarea selectivă la nivelul judeţului, de către un operator unic.

Reamintim că, taxa de mediu a fost instituită printr-o ordonanţă emisă încă din 2005, a cărei aplicare a tot fost amânată până la începutul anului 2017. Taxa reprezintă un fel de amendă aplicată administraţiilor locale care nu iau măsuri pentru colectarea selectivă a deşeurilor, astfel încât la gropile de gunoi să ajungă doar ceea ce nu mai poate fi folosit, iar tot ce este reciclabil să fie reintrodus în circuitul economic. Imediat ce taxa a intrat în vigoare, din ianuarie 2017, amenda a fost transferată, de fapt, asupra cetăţenilor, prin mărirea taxei de salubritate plătite de aceştia. La Brăila, o astfel de majorare s-a făcut printr-o hotărâre CLM care prevede că taxa de salubritate a crescut de la 7,15 lei la 11 lei/lună/persoană.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro