Mergi la conţinutul principal

Gunoiul brăilenilor, printre priorităţile lui Chiriac în 2017

• şeful judeţului, Francisk Chiriac, a vorbit, ieri, despre problema majorării taxei de salubritate cu 54%, prezentându-şi planurile de viitor în privinţa diminuării cantităţii de gunoi nesortat care ajunge la groapă • acesta a punctat că în primăvară va fi demarată licitaţia pentru selectarea operatorului unic de salubritate, în paralel cu cea pentru realizarea staţiei de sortare în comuna Vădeni • printre priorităţile pe 2017, Chiriac a mai amintit Spitalul Judeţean şi drumurile judeţene

 

Preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac a anunţat, ieri, că implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) reprezintă una dintre priorităţile sale pentru anul 2017, dată fiind problema majorării taxei de salubritate cu 54%. Acesta nu a dorit să comenteze în legătură cu cei care se fac vinovaţi pentru mărirea taxei la gunoi, însă a precizat că din punctul său de vedere, odată cu venirea unui operator unic de salubritate şi punerea în funcţiune a staţiei de sortare din comuna Vădeni, lucrurile vor intra pe un făgaş normal.

“Începând din primăvară demarăm licitaţia pentru a avea un operator unic în judeţ şi municipiu. Sperăm să avem mai puţine contestaţii, pentru ca până la finalul anului 2017 să fie adjudecat. În paralel, am reziliat contractul cu firma care trebuia să efectueze staţia de sortare de la Vădeni. Deci, odată cu desemnarea operatorului unic pentru judeţul Brăila, vom face şi licitaţia pentru staţia de sortare de la Vădeni. Eu mi-aş dori ca până la sfârşitul anului 2017 să avem operator şi staţia să fie gata. Deci, de la 1 ianuarie 2018 să intrăm cu noile taxe de salubritate mai scăzute. Dacă avem parte de sortare, atunci va scădea acea taxă de 80 lei per tonă. Mai nou, dacă aţi văzut declaraţia domnului ministru al Mediului (n.r. Daniel Constantin), se încearcă modificarea acestei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, astfel încât această taxă să fie plătită doar pentru cantitatea care o depăşeşte pe cea totală. Adică acel 15% pe care îl avem în fiecare an. Asta înseamnă că s-ar putea ca taxa să fie mult mai mică per cantitate decât este acum. Aşa că s-ar putea să venim cu unele modificări. Aşteptăm să vedem ce decizie va lua Guvernul şi vom pune şi noi în aplicare acest lucru”, a declarat Chiriac.

Cât despre cei vinovaţi, şeful CJ Brăila nu a dorit să vorbească, punctând doar că s-au înregistrat foarte multe probleme şi contestaţii legate de implementarea SMID.

 

Cum va funcţiona operatorul unic

Chiriac a afirmat că “operatorul unic” este o condiţie impusă de Uniunea Europeană, însă prezintă foarte multe beneficii pe viitor.

“Vorbim despre un sistem integrat al deşeurilor pe sortare şi apoi colectare şi depozitare. Acest operator unic poate fi controlat mult mai bine şi avem anumite condiţii pe proiect ca să micşorăm cantitatea de gunoi selectată şi dată la groapă. În următorii ani trebuie să producem mai puţin gunoi, să îl selectăm şi să îl ducem la groapă. Prin acest operator unic putem să facem aceste lucruri. Pentru că în momentul de faţă în municipiul şi judeţul Brăila sunt vreo 4  - 5 operatori. Sunt nişte contracte pe care primarii le derulează. Ei strâng gunoiul, vine operatorul pe care l-au adjudecat, preia gunoiul şi îl duce la groapa de gunoi de la Muchea. Atunci când va fi operator unic, el se va ocupa şi de municipiu şi de judeţ. Acesta va prelua gunoiul selectat de la comune şi din municipiu. Gunoiul care nu este selectat va fi dus în staţia de sortare. Se va selecta acolo. Gunoiul menajer va genera astfel o cantitate mai mică şi va fi dus la groapa de la Muchea. Exact cum se întâmplă afară. Deja sunt adjudecate pubelele. Vom avea pubela galbenă, verde şi neagră. Selectarea se va face de la nivel de cetăţean”, a mai adăugat Chiriac.

În cazul în care cetăţenii nu se vor obişnui cu sortarea gunoiului, şeful judeţului susţine că se va ajunge probabil la amenzi.

“O să facem campanii de conştientizare, de învăţare a selectării şi depozitării gunoiului pe anumite segmente. Presupun că vom proceda ca afară”, a precizat acesta.

Potrivit lui Francisk Chiriac celelalte priorităţi pentru anul 2017 sunt Spitalul Judeţean şi Drumurile Judeţene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro